Μέρκελ: Στην Ελλάδα υπάρχουν πλέον περισσότερες δυνατότητες απ' ό,τι δυσκολίες

Παρασκευή, 11 Απριλίου 2014 15:18
UPD:18:23
REUTERS/ALKIS KONSTANTINIDIS

Η Καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ μιλά με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά κατά την έναρξη του φόρουμ με νέους επιχειρηματίες στην Αθήνα.

A- A A+

Ύστερα από όσα έγιναν, και τις μεταρρυθμίσεις, στην Ελλάδα υπάρχουν πλέον περισσότερες δυνατότητες απ' ό,τι δυσκολίες, παρότι υπάρχει υψηλή ανεργία, τόνισε η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, η οποία ξεκίνησε το πρόγραμμα της επίσκεψής της στη χώρα μας με τη συμμετοχή της, από κοινού με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, σε φόρουμ με νέους επιχειρηματίες.

«Ήρθα σήμερα εδώ για να μάθω κάποια πράγματα από εσάς, να ακούσω τις ανησυχίες σας, την πρόοδό σας, ήθελα να ρίξω μία ματιά στο μέλλον, να μιλήσω με νέους ανθρώπους και να μάθω τα προβλήματα, τις ανησυχίες σας» είπε απευθυνόμενη στους συμμετέχοντες στο φόρουμ, ξεκινώντας την ομιλία της.

Η κ. Μέρκελ επισήμανε πως στην Ελλάδα υπάρχουν πολλές ευκαιρίες.

«Υπάρχουν οι παραδοσιακοί τομείς όπως ο τουρισμός και η γεωργία όπου όμως μπορεί κανείς να ακολουθήσει νέους δρόμους» είπε η Γερμανίδα Καγκελάριος, προσθέτοντας πως και στον τομέα των υπηρεσιών, εάν έχει κανείς νέες ιδέες, μπορεί να προσεγγίσει νέες αγορές εκμεταλλευόμενος και το Διαδίκτυο.

«Το ερώτημα είναι» συνέχισε «πώς να προσελκύσει κανείς χρηματοδότηση» και πρόσθεσε: «Θέλουμε να δώσουμε ώθηση στις νέες εταιρείες και θα συμβάλουμε, όπως και η ελληνική πλευρά». 

Η Καγκελάριος της Γερμανίας δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες. «Γνωρίζω την κατάσταση που βιώνετε, είναι δύσκολη για πολλούς ανθρώπους. Σε αυτή τη χώρα υπάρχουν τόσες ευκαιρίες», ενώ πρόσθεσε ότι από κοινού Γερμανία και Ελλάδα θα φροντίσουν να βοηθήσουν τις νέες επιχειρήσεις».

Ήρθα για να ακούσω τις ανησυχίες σας, την πρόοδό σας, να μιλήσω με νέους ανθρώπους και να μάθω τα προβλήματα, τις ανησυχίες σας

Αγκ. Μέρκελ, καγκελάριος της Γερμανίας

Αναφερόμενη στην υψηλή ανεργία στην χώρα μας, υπογράμμισε ότι προέρχεται από μία περιφέρεια που δυσκολεύθηκε λόγω της ένωσης των δύο Γερμανιών. «Έχω μία απόλυτη εικόνα του βάρους και της επιβάρυνσης που αντιμετωπίζουν πολύ από εσάς. Τώρα, όμως, όταν κοιτώ τους νέους ανθρώπους, σε ολόκληρη τη Γερμανία, βλέπω ότι έχουν ξεπεραστεί τα προβλήματα. Αυτό θα συμβεί και στην Ελλάδα».

ΔΗΜΟΣΙΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Αστειευόμενη, η Γερμανίδα Καγκελάριος είπε ότι οι φίλοι των παραβρισκόμενων μπορεί να μην τους… δεχθούν στην παρέα τους ξανά αν μάθουν ότι συναντήθηκαν με την καγκελάριο της Γερμανίας. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «δεν ξέρω εάν οι φίλοι σας θα σας δεχθούν ανάμεσά τους, επειδή συναντηθήκατε με την καγκελάριο. Πείτε τους ότι συζητήσαμε. Πείτε μου τις απόψεις σας και τους προβληματισμούς σας. Έχουμε ελευθερία».

Κλείνοντας ευχαρίστησε προσωπικά τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

Κατά την είσοδό της, η κ. Μέρκελ χαιρέτησε διά χειραψίας τους νέους επιχειρηματίες που συμμετείχαν στο forum και αντάλλαξε δύο λόγια με πολλούς από αυτούς, οι οποίοι της συστήθηκαν και της είπαν τον τομέα στον οποίο ο καθένας δραστηριοποιείται.

Αντ. Σαμαράς: Στόχος μια κοινωνία που θα παράγει

Στη δική του παρέμβαση ο κ. Σαμαράς υπογράμμισε πως η υπέρβαση των εμποδίων στην επιχειρηματικότητα είναι προτεραιότητα.

EUROKINISSI/ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ ΚΩΣΤΑΣ

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά σε φόρουμ για νέους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται σε καινοτόμους τομείς στο ξενοδοχείο "Χίλτον".

«Οραματιζόμαστε μια Ελλαδα που στα επόμενα της βήματα, τα βήματα της ανάπτυξης, θα δείξει, αυτό που είναι το μεγάλο ζητούμενο: η εξωστρέφεια η καινοτομία και η έμφαση στην εμπορευτικότητα των αγαθών και των υπηρεσιών της» είπε.

Ο κ. Σαμαράς τόνισε πως η νέα αυτή η Ελλάδα χρειάζεται πρόσωπα με νέες ιδέες, ενώ επισημανε πως έχει γίνει μεγαλη εργασία, με τεράστιες θυσίες για να φτιάξουμε μια κοινωνία που θα παράγει.

Ο Πρωθυπουργός πρόσθεσε πως η χώρα μας διαθέτει έμψυχο δυναμικο πολύ μεγάλης ακτινοβολίας και εμβέλειας, θα μπορουσε να γίνει κέντρο επιχειρηματικότητας και καινοτομίας.

«Εσείς έχετε τις γνώσεις και τις ικανότητες, εμείς έχουμε το πλαίσιο. Δουλεύουμε για την οικοδόμηση ενός συστήματος που θα ευνοεί την καινοτομία και την εξωστρέφεια. Άκουσα τις δραστηριότητές σας που αγγίζουν από τα γεωργικά μέχρι ψηφιακά προϊόντα. Αυτός είναι ο στόχος της συνάντησής μας, να ακούσουμε νέες προτάσεις» σημείωσε απευθυνόμενος στους συμμετέχοντες στο φόρουμ.

Κλείνοντας, χαρακτήρισε πολύ σημαντικό τον ρόλο των start ups, υπογραμμίζοντας πως η εποχή που μια οικονομία στηριζόταν μόνο σε μεγάλες επιχειρήσεις και στο κράτος είναι παρελθόν.

Στο φόρουμ των καινοτόμων επιχειρηματιών συμμετέχουν οι: Κωνσταντίνος Καζάνης (Ιntale), Θωμάς Δούζης (Εrgon products), Θάνος Κοσμίδης (care across), Ελένη Σταγκουράκη (Daad), Γιώργος Γάτος (Incrediblue), Γιώργος Μπάλας (Arura Foods), Γιώργος Γιαννούλης (Daad), Αλέκανδρος Μέλης (sponsor Boat), Χρήστος Χατζηαποστολάκης (Captainwise), Στέλιος Μπολάνος (Planetek Hellas), Θάνος Παπαγεωργίου (Truck Bird), Ανδρέας Φατούρος (Clio muse), Γιάννης Δοξαράς (Warply), Βασίλης Νικολόπουλος (Intelen), Άνθια βλασσοπούλου (Athens Insiders), Νικόλαος Νάνας (Noowit), Δημήτρης Μέμος (Marine traffic), Γεώργιος Μονοηιούδης (Daad), Αγγελική Παπαγιαννοπούλου (Offerial), Γιάννης Παπαδάκης (Pollfish), Μυρτώ Προβιδά (Daad), Κώστας Μαυροσκότης (Food Wealth), Βασίλης Στοίδης (7Layers), Νίκος Μωραιτάκης (Workable), Κωνσταντίνος Μαραγκός (S&M).

Η ανακοίνωση της γερμανικής καγκελαρίας

Παράλληλα ανακοίνωση για την επίσκεψη της Άγκελα Μέρκελ στην Ελλάδα εξέδωσε η γερμανική καγκελαρία, τονίζοντας ότι η γερμανική κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει την εξυγίανση της Ελλάδας.

Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση υπάρχει «στήριξη για τη μεταρρυθμιστική πορεία», ενώ αναφέρεται ότι η «η καγκελάριος ταξίδεψε στην Αθήνα για να ενισχύσει την κυβέρνηση στην πορεία εξυγίανσης (που ακολουθεί), διότι η Ελλάδα στο μεταξύ επέστρεψε επιτυχώς στις χρηματαγορές».
Σύμφωνα με την γερμανική καγκελαρία η κ. Μέρκελ «συναντάται με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά προκειμένου επαινέσει τη συνεπή μεταρρυθμιστική πορεία της κυβέρνησής του. Η επίσκεψή της όμως είναι και ένα μήνυμα ότι η γερμανική κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει τα επιτυχή μέτρα της Ελλάδας».

Στην ανακοίνωση υπάρχει ειδική αναφορά στην έξοδο της χώρας μας στις αγορές, καθώς υπογραμμίζεται ότι «οι μεταρρυθμίσεις τις οποίες έχει κάνει ως τώρα η Ελλάδα αξίζουν αναγνώριση. Και οι αγορές τιμούν αυτή την εξέλιξη: ελληνικές τράπεζες μπορούν στο μεταξύ να χρηματοδοτηθούν από την αγορά. Η Ελλάδα επέστρεψε την Πέμπτη στις χρηματαγορές. Για πρώτη φορά ιδιώτες επενδυτές εμπιστεύθηκαν στη χώρα και πάλι χρήματα, μακροπρόθεσμα. Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών στην Αθήνα, συγκεντρώθηκαν τρία δισεκατομμύρια ευρώ από την αγορά ομολόγων. Αυτό είναι περίπου μισό δισεκατομμύριο περισσότερο από ό,τι αναμενόταν».

Καταλήγοντας η ανακοίνωση τονίζει ότι «το 2014 η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε ένα σημείο καμπής: έπειτα από μακρά φάση ύφεσης, η τρόικα υπολογίζει με θετικά πρόσημα ανάπτυξης. Η πρόοδος της Ελλάδας βρέθηκε στις αρχές Απριλίου στο επίκεντρο των συνομιλιών των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, για να υπογραμμίσει ότι «στο μεταξύ αυξάνονται τα θετικά δείγματα στην Ελλάδα, οι στόχοι του προϋπολογισμού του 2013 ξεπεράστηκαν».

Το πρόγραμμα της επίσκεψης Μέρκελ

Στις 16.20 μ.μ., οι δύο ηγέτες  θα συναντηθούν με εκπροσώπους θεσμικών φορέων και εκπροσώπους μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Η ατζέντα της Μέρκελ

  • 15.15 μ.μ. Συμμετοχή σε φόρουμ με νέους επιχειρηματίες
  • 16.20 μ.μ. Συνάντηση με εκπροσώπους θεσμικών φορέων και εκπροσώπους ΜμΕ επιχειρήσεων.
  • 17:30 μ.μ. Συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά στο Μαξίμου και κοινή συνέντευξη Τύπου
  • Γεύμα με τον Αντ. Σαμαρά

Στις 17:30 η κ. Μέρκελ θα μεταβεί στο Μέγαρο Μαξίμου για την επίσημη συνάντηση με τον κ. Αντώνη Σαμαρά και στη συνέχεια θα δώσουν συνέντευξη Τύπου στους εκπροσώπους των ελληνικών και ξένων ΜΜΕ.

Πριν αναχωρήσει για την Γερμανία, η Καγκελάριος μαζί με τον Έλληνα Πρωθυπουργό θα δειπνήσουν, το πιθανότερο στην Πλάκα. Όπως αναφέρουν πληροφορίες η κ. Μέρκελ ζήτησε από τον κ. Σαμαρά να γευματίσουν σε μία παραδοσιακή ελληνική ταβέρνα, με δεδομένη και την αγάπη της προς την ελληνική κουζίνα.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις - Κλείνουν σταθμοί του μετρό

Στο πλαίσιο της επίσκεψής της κ. Μέρκελ, η ΕΛ.ΑΣ. λαμβάνει δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, με απαγόρευση συγκεντρώσεων, ενώ τίθενται σε ισχύ και κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.

Ειδικότερα, στις 13.30 θα κλείσουν οι σταθμοί Κατεχάκη, Ευαγγελισμός και Μέγαρο Μουσικής, ενώ στις 18.00 θα κλείσουν οι σταθμοί Σύνταγμα και Ακρόπολη.

Επίσης, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Αστυνομίας στους παρακάτω δρόμους απαγορεύεται η κυκλοφορία αλλά και η πραγματοποίηση συγκεντρώσεων:

EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Μέτρα ασφαλείας της αστυνομίας για την επίσκεψη του γερμανίδας καγκελαρίου στην Αθήνα.

Αμερικής (από τη συμβολή της με την οδό Σταδίου) – συνέχεια Λυκαβηττού – δεξιά Αναγνωστοπούλου – αριστερά Πατριάρχου Ιωακείμ – αριστερά Μαρασλή – δεξιά Δεινοκράτους – αριστερά Αριστοδήμου – δεξιά Αθηναίων Εφήβων – αριστερά Κόνιαρη – δεξιά Τσόχα – αριστερά Δ. Σούτσου – συνέχεια Πανόρμου – αριστερά Κηφισίας – δεξιά Κατεχάκη – αριστερά Καπετάν Χρονά – δεξιά Βλαχάκη – δεξιά Μεσογείων – αριστερά Μιχαλακοπούλου – αριστερά Διονυσίου Αιγηνίτου – αριστερά Κρατερού – δεξιά Αλκαίου – δεξιά Ούλωφ Πάλμε – δεξιά Ευφρονίου – αριστερά Σπ. Μερκούρη – δεξιά Ευτυχίδου – Πλατεία Πλαστήρα – Αρχιμήδους – δεξιά Μάρκου Μουσούρου – αριστερά Αρδηττού – συνέχεια Καλλιρρόης – δεξιά Δράκου – αριστερά Μουσών – συνέχεια Παναιτωλίου – Αρακύνθου – Στησικλέους – δεξιά Ακάμαντος – αριστερά Αποστόλου Παύλου – δεξιά Ερμού – αριστερά Αθηνάς – δεξιά Βορρέου – αριστερά Αιόλου – δεξιά Κολοκοτρώνη – Αμερικής, συμπεριλαμβανομένων των τμημάτων των ανωτέρω οδών που αποτελούν τα όρια της εν λόγω περιοχής, στο τμήμα της Αττικής Οδού από το Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος» έως τον κόμβο της Περιφερειακής Υμηττού με τη Λ. Κατεχάκη, στο τμήμα της Λ. Κατεχάκη από την έξοδο της Περιφερειακής Υμηττού έως τη συμβολή της με τη Λ. Μεσογείων και σε βάθος ακτίνας εκατό -100- μέτρων, ένθεν και ένθεν προαναφερόμενων τμημάτων οδών (Αττική Οδός – Λ. Κατεχάκη), ως και επί των γεφυρών, ανισόπεδων κόμβων, διαβάσεων που υφίστανται κατά μήκος αυτών, καθώς και στην ευρύτερη περιοχή τοπικής αρμοδιότητας Διεύθυνσης Αστυνόμευσης Αερολιμένα Αθηνών.

 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή