Βίντεο και καταθέσεις στα χέρια της Αντιτρομοκρατικής

Παρασκευή, 11 Απριλίου 2014 13:52
UPD:13:54
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΑΪΤΑΣ Π

Πυροτεχνουργοί και άντρες Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας συλλέγουν υπολείμματα από τα συντρίμμια του αυτοκίνητου- βόμβα που εξερράγη έξω από την Τράπεζα της Ελλάδας στην οδό Αμερικής 4, στο κέντρο της Αθήνας, την Πέμπτη.

A- A A+

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες της Αντιτρομοκρατικής, που εχουν κληθεί να ξετυλίξουν το κουβάρι της χθεσινής τρομοκρατικής επίθεσης με παγιδευμένο αυτοκινήτο μπροστά από το κτήριο της Τράπεζας της Ελλάδος στο κέντρο της Αθήνας.

Τουλάχιστον δύο βίντεο στα χέρια της Αντιτρομοκρατικής

Σύμφωνα με πληροφορίες, από το βράδυ της Πέμπτης η Αντιτρομοκρατική έχει στα χέρια της τουλάχιστον δύο βίντεο, στα οποία έχουν καταγράφει λεπτομερώς όλες οι κινήσεις των τρομοκρατών.

Συγκεκριμένα, οι κάμερες ασφαλείας που βρίσκονται περιμετρικά του κτηρίου της Τράπεζας της Ελλάδος αλλά και μιας άλλης τράπεζας επί της οδού Πανεπιστημίου κατέγραψαν το κλεμμένο Nissan Sunny να μπαίνει στην οδό Αμερικής, να σταθμεύει έξω ακριβώς απο το κτήριο της Τράπεζας της Ελλάδος καθώς και τον οδηγό του, ο οποίος, φορώντας κράνος μοτοσυκλετιστή βγαίνει απο το σταθμευμένο αυτοκίνητο και με γρήγορες κινήσεις επιβιβάζεται σε μοτοσικλέτα τύπου Yamaha XT, που τον περιμένει στην οδό Αμερικής και Πανεπιστημίου.

Ακόμη, οι κάμερες ασφαλείας απο την Πανεπιστημίου έχουν καταγράψει μια δεύτερη μοτοσικλέτα με δύο επιβαίνοντες, που πιθανόν να ήταν η ομάδα υποστηριξης.

Από τη μελέτη του οπτικοακουστικού υλικού προκύπτει επίσης ότι το σχέδιο των τρομοκρατών διήρκεσε δευτερόλεπτα και ήταν σχεδιασμένο μεχρι την τελευταία του λεπτομέρεια.

«Επαναστατικό Αγώνα» βλέπει πίσω από την επίθεση η ΕΛ.ΑΣ. 

Οι ομοιότητες του χθεσινού χτυπήματος στην οδό Αμερικής με μια απόπειρα και ένα χτύπημα του «Επαναστατικού Αγώνα» στο παρελθόν οδηγούν την ΕΛ.ΑΣ. στο συμπέρασμα οτι η συγκεκριμένη ομάδα του αντάρτικου πόλης ξαναχτύπησε.

Όπως τονίζει ανώτατος αξιωματικός της Αστυνομίας, γνώστης του «φακέλου τρομοκρατία» στην Ελλάδα, δεν είναι η πρώτη φορά που τρομοκράτες χρησιμοποιούν παγιδευμένο όχημα.

Θυμίζει την αποτυχημένη απόπειρα με αυτοκίνητο-βόμβα τον Φεβρουάριο του 2009 στη Κηφισιά στα κεντρικά γραφεία της τράπεζας Citibank -υπήρχε λάθος στη συνδεσμολογία- αλλά και το χτύπημα με παγιδευμένο πάλι όχημα τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Και στις δυο παραπάνω περιπτώσεις, για τις οποίες έχει αναλάβει την ευθύνη ο «Επαναστατικός Αγώνας», τα οχήματα ήταν παγιδευμένα με την εκρηκτική ύλη AMFO -Ammoniun Nitrate Fuel Oil- στοιχείο σημαντικό για την ΕΛ.ΑΣ., καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, με την ίδια εκρηκτική ύλη είχαν παγιδεύσει οι τρομοκράτες και το Nissan Sunny που εξερράγει χθες έξω απο την Τράπεζα της Ελλάδος.

Ενα ακόμη σημαντικό στοιχείο για τους αξιωματικούς της Αστυνομίας είναι ότι εκρηκτική ύλη ΑΝFO ειχε εντοπίσει η Αντιτρομοκρατική σε γιάφκα - γκαράζ της οργάνωσης «Επαναστατικός Αγώνας» στην οδό Αντωνιάδου στον Καρέα το 2010, ενώ μελέτη για την ANFO και τις επιπτώσεις που προκαλεί οταν εκρήγνυται είχε πραγματοποιήσει το Ελληνικό Κέντρο Ελέγχου Όπλων.

Αξίζει τέλος να αναφερθεί ότι 10 Απριλίου του 2010 είχε ξεκινήσει η εξάρθρωση του «Επαναστατικού Αγώνα».

Οι τρομοκράτες δεν ήθελαν θύματα

Πάντως, στην ΕΛ.ΑΣ. καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι οι τρομοκράτες δεν ήθελαν θύματα, καθώς, της έκρηξης προηγήθηκαν δύο προειδοποιητικά τηλεφωνήματα -σε σάιτ και εφημερίδα- δίνοντας 45 λεπτά περιθώριο στις Αρχές να εκκενώσουν την περιοχή στο κέντρο της Αθήνας.

Όπως έγινε γνωστό, ο άγνωστος άντρας που επικοινώνησε με τα ΜΜΕ είπε χαρακτηριστικά: «Δεν είναι φάρσα. Στην οδό Αμερικής, ανάμεσα στις οδούς Σταδίου και Πανεπιστημίου έξω από κτήριο της Τράπεζας της Ελλάδας υπάρχει αυτοκίνητο με 75 κιλά εκρηκτικής ύλης το οποίο θα εκραγεί σε 45 λεπτά».

«Κλειδί» οι καταθέσεις των δύο αυτοπτών μαρτύρων 

Εκτός των βίντεο με τις καταγεγραμμένες κινήσεις των τρομοκρατών, φως στην έρευνα της Αντιτρομοκρατικής έχουν ρίξει και οι καταθέσεις δύο αντρών ασφαλείας, που είχαν βάρδια επί της οδού Αμερικής τα ξημερώματα και είδαν όλο το περιστατικό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, και οι δύο έχουν περιγράψει και τη στιγμή της επίθεσης αλλά και τον σωματότυπο των δραστών.

ΜΑΚΗΣ ΣΥΝΟΔΙΝΟΣ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή