Μελοποιημένη ποίηση δύο σπουδαίων δημιουργών

Τραγούδια που γεννήθηκαν από τη συνεργασία του Μίκη Θεοδωράκη με τον Μάνο Ελευθερίου
Πέμπτη, 10 Απριλίου 2014 22:37
UPD:23:31
A- A A+

Μια δυνατή σχέση - συνεργασία αναδύεται από το αφιέρωμα που πραγματοποιεί η Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης» στον ποιητή Μάνο Ελευθερίου, με ποιήματά του μελοποιημένα από τον Μίκη Θεοδωράκη.

Το αφιέρωμα θα πραγματοποιηθεί στον Ιανό, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του βιβλιοπωλείου, σήμερα, Παρασκευή 11 Απριλίου, στις 9.30 το βράδυ, με ερμηνευτές τους Γιώργο Νταλάρα, Κώστα Πατσιά και Μπέττυ Χαρλαύτη, το Σάββατο 12 Απριλίου στις 9.30 το βράδυ και την Κυριακή 13 Απριλίου στις 8 το βράδυ, με ερμηνευτές τους Δώρο Δημοσθένους, Κώστας Πατσιά και Μπέττυ Χαρλαύτη.

Στις τρεις δίωρες αυτές βραδιές, θα ακουστούν 33 από τα 70 τραγούδια, που γεννήθηκαν από τη συνεργασία του Μίκη Θεοδωράκη με τον Μάνο Ελευθερίου, και συγκεκριμένα θα ερμηνευθούν αποσπάσματα από τους κύκλους τραγουδιών: «Λαϊκά», «Νύχτα θανάτου», «Αρκαδία IΙ», «Αρκαδία ΙΙΙ», «Τα τραγούδια του αγώνα», «Μήπως ζούμε σ’ άλλη χώρα;», «Πολιτεία Γ΄», «Πολιτεία Δ΄» και το τραγούδι «Το τραίνο δεν ξεκίνησε ποτέ για Κατερίνη», σε ποίηση του Μάνου Ελευθερίου.

Συνεχής συνεργασία εξ’ αποστάσεως

Η συνεργασία του Μίκη Θεοδωράκη με τον Μάνο Ελευθερίου άρχισε το 1966, με τα «Λαϊκά», τα οποία κυκλοφόρησαν στο Παρίσι, το 1970, με τη Μαρία Δημητριάδη και τον Αντώνη Καλογιάννη, και ερμηνεύονταν στις συναυλίες, που έδινε ο Θεοδωράκης, επί χούντας, σε όλο τον κόσμο. Η συνεργασία τους συνεχίστηκε και κατά την περίοδο της δικτατορίας. Όταν ο Θεοδωράκης βρέθηκε σε κατ’ οίκον περιορισμό στο σπίτι του, στο Βραχάτι Κορινθίας, μελοποίησε τη «Νύχτα θανάτου».

Τον καιρό της εξορίας του στη Ζάτουνα της Αρκαδίας, ο Μάνος Ελευθερίου του έστειλε κρυφά τις δύο ποιητικές συλλογές: «Στο παζάρι του φονιά» και «Για τη μάνα και τους φίλους», από τις οποίες προέκυψαν οι κύκλοι τραγουδιών «Αρκαδία ΙΙ» και «Αρκαδία ΙΙΙ». Μάλιστα, είχε βρεθεί ένας κρυφός τρόπος, και ο Ελευθερίου έστελνε στίχους στον συνθέτη όσο ήταν εξόριστος εκεί.

Αργότερα, και επί δικτατορίας πάλι, έλαβε στο Παρίσι και μελοποίησε τα ποιήματα, που συμπεριέλαβε στον κύκλο τραγουδιών «Τα τραγούδια του αγώνα». Αξίζει να αναφερθεί για την ιστορία ότι, ανάμεσα στα ποιήματα που στάλθηκαν από τον Μάνο Ελευθερίου στον Θεοδωράκη στο Παρίσι, ήταν και ο κύκλος «Ο Άγιος Φεβρουάριος», που, τελικά, μελοποιήθηκε από τον Δήμο Μούτση και έγινε μεγάλη επιτυχία.

Μετά τη δικτατορία, συνεργάστηκαν ξανά, δημιουργώντας τον κύκλο «Μήπως ζούμε σ’ άλλη χώρα;», που τραγούδησε η Μαρία Δημητριάδη (1991), αλλά και τραγούδια  που εντάχθηκαν στους κύκλους «Πολιτεία Γ΄», με τον Μανώλη Μητσιά (1994) και «Πολιτεία Δ΄», με τον Πέτρο Γαϊτάνο (1995).

Συντελεστές
Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης»: Γιάννης Μπελώνης (πιάνο), Θανάσης Βασιλάς (μπουζούκι), Βαγγέλης Κονταράτος (κιθάρα), Ξενοφών Συμβουλίδης (μπαγλαμάς - όμποε), Λευτέρης Γρίβας (ακορντεόν), Σταύρος Καβαλιεράτος (κοντραμπάσο), Στέφανος Θεοδωράκης – Παπαγγελίδης (κρουστά). Ηχοληψία: Μιχάλης Αλεξάκης - Αντώνης Ζαχόπουλος.

Πληροφορίες
Ιανός: Σταδίου 24 - Αθήνα, τηλ.: 210 3217810. Τιμή εισιτηρίου: 10 ευρώ, ελάχιστη κατανάλωση: 6 ευρώ. Προπώληση: στα ταμεία του Ιανού και στο Golden Hall (Λ. Κηφισίας 37Α - Μαρούσι), τηλεφωνικά: 210 3217810, ηλεκτρονικά: www.ianos.gr. Η συναυλία θα μεταδοθεί ζωντανά από τo ianosradio.gr. 

naftemporiki.gr
 

Προτεινόμενα για εσάς