Google Glass και για τους αεροπόρους

Πέμπτη, 10 Απριλίου 2014 22:26
Rick Eldridge/711 Human Performance Wing, U.S. Air Force
A- A A+

Η Αμερικανική Αεροπορία δοκιμάζει πιθανές χρήσεις του Google Glass, ώστε να ελέγξει την αποδοτικότητά του κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες μάχης.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του VentureBeat, η Αμερικανική Αεροπορία έχει συστήσει ειδική ερευνητική ομάδα με έδρα την αεροπορική βάση Wright Patterson του Ohio, ώστε να ελέγξει κατά πόσο το Glass μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε σειρά πολεμικών αποστολών.

Η ομάδα αξιολόγησης με την χαρακτηριστική ονομασία BATMAN (Battlefield Air Targeting Man-Aided (K)knowledge) είναι μέρος της 711 Πτέρυγας Ανθρώπινης Απόδοσης, η οποία αποτελεί ένα από τα πλέον εξειδικευμένα στρατιωτικά συγκροτήματα προγραμμάτων επιστημονικής έρευνας και ανάπτυξης. Η μονάδα αποτελείται από στρατιωτικούς, πολιτικό προσωπικό και εξειδικευμένους επιστήμονες.

Για τις έρευνες χρησιμοποιούνται δύο σετ του Google Glass, μέσω του προγράμματος Explorer μέσω του οποίου ενδιαφερόμενοι αποκτούν το gadget της Google για δοκιμές και ανάπτυξη εφαρμογών. Το κόστος τους ανήλθε στα 1500 δολάρια και όπως τονίζουν οι υπεύθυνοι των ερευνών, δεν υπάρχει καμία επίσημη συνεργασία με την Google.

Η Αεροπορία εξετάζει διάφορα σενάρια χρήσης της τεχνολογίας του Google Glass, όπως για παράδειγμα η χρήση από προωθημένους ελεγκτές αέρος οι οποίοι βρίσκονται στο έδαφος και βοηθούν τους ιπτάμενους συναδέλφους τους στην κατεύθυνση πυρών, παρέχοντας οδηγίες σε αποστολές έρευνας και διάσωσης και σαν σύνδεσμοι της Αεροπορίας με χερσαία τμήματα. Για όλα τα παραπάνω αναπτύσσονται τα ανάλογα προγράμματα διαχείρισης καταστάσεων.

RICK ELDRIDGE/711 HUMAN PERFORMANCE WING, U.S. AIR FORCE

Η ομάδα BATMAN, παράλληλα με τις δοκιμές χρήσης, επιχειρεί να αναπτύξει και το δικό της λογισμικό το οποίο θα ενισχύσει τις δυνατότητες της πλατφόρμας Android που χρησιμοποιείται από το Google Glass. Στόχος είναι το software που θα προκύψει να μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τις ανάγκες και άλλων ερευνητικών προγραμμάτων.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι το Google Glass έχει την ικανότητα καταγραφής βίντεο, λήψης φωτογραφιών, πραγματοποίησης διαδικτυακών συνομιλιών (chat), παροχής δεδομένων και πληροφοριών μέσω του Διαδικτύου κλπ. Όλα τα παραπάνω συμβαίνουν σε πραγματικό χρόνο, στοιχείο κρίσιμης σημασίας για μια σειρά επαγγελμάτων όπως στρατιωτικοί, γιατροί, αστυνομικοί, πυροσβέστες.

Προτεινόμενα για εσάς