Aύξηση των διακρίσεων μεταξύ των δύο φύλων στην εργασία

Ειδική έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη
Δευτέρα, 07 Απριλίου 2014 15:47
UPD:15:47
EUROKINISSI/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ

Οι συνέπειες της κρίσης φαίνεται να αντανακλούν τόσο στο επίπεδο της εργασίας και της απασχόλησης των γυναικών, όσο και στο επίπεδο της αυξημένης ανάγκης προστασίας της μητρότητας και της οικογένειας (φωτ. αρχείου).

A- A A+

Την αύξηση κατά 25% το 2013 σε αναφορές σχετικές με διακρίσεις φύλου στην εργασία και την απασχόληση, συγκριτικά με το προηγούμενο έτος, ανακοινώνει σε ειδική έκθεσή του ο Συνήγορος του Πολίτη, συμπληρώνοντας ωστόσο ότι σε απόλυτο αριθμό παραμένουν περιορισμένα τα καταγεγραμμένα συμβάντα, φτάνοντας τα 327.

Οι συνέπειες της κρίσης φαίνεται να αντανακλούν τόσο στο επίπεδο της εργασίας και της απασχόλησης των γυναικών, όσο και στο επίπεδο της αυξημένης ανάγκης προστασίας της μητρότητας και της οικογένειας.

Σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, κάθετη μείωση παρατηρείται σε ζητήματα άνισης πρόσβασης στην απασχόληση, με ποσοστό περίπου 1%, από 18,64% το 2010, κάτι που συνδέεται με τα ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά ανεργίας των γυναικών μέσα στη γενικότερα δύσκολη κατάσταση στην αγορά εργασίας.

Η έκθεση συμπληρώνει ότι τα τελευταία χρόνια φαίνεται να υπάρχει σχετική αύξηση του ποσοστού των ανδρών που απευθύνονται στην ανεξάρτητη αρχή για θέματα ίσης μεταχείρισης, κυρίως για άδειες ανατροφής που διεκδικούν, καθώς παρουσιάστηκε αδυναμία εναρμονισμού ορισμένων υπηρεσιών του δημοσίου με την ίση μεταχείριση των φύλων στο συγκεκριμένο θέμα.

Επιπλέον, ο Συνήγορος παρακολουθεί και παρεμβαίνει στο ζήτημα της διαθεσιμότητας και της κινητικότητας, καθώς έχει γίνει αποδέκτης σχετικών αναφορών.

Σχετικά με τις αναφορές για τον ιδιωτικό τομέα, στις οποίες το 2012 είχε καταγραφεί αύξηση, το 2013 εμφανίζονται μειωμένες (από 61% σε 53%). Ωστόσο στο δημόσιο τομέα εμφανίζεται σημαντική άνοδος, από 39% το 2012 σε 47% το 2013, παρουσιάζοντας μια τάση αντίστροφη σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή