Συρία: Τέλος των στρατιωτικών επιχειρήσεων εντός του 2014 «βλέπει» ο Άσαντ

Εκτιμήσεις του σε συνάντηση με Ρώσο πρώην αξιωματούχο
Δευτέρα, 07 Απριλίου 2014 13:09
UPD:15:17
REUTERS/SANA
A- A A+

Η «ενεργητική φάση» των στρατιωτικών επιχειρήσεων του εμφυλίου πολέμου στη Συρία αναμένεται να έχει τελειώσει εντός του 2014, εκτίμησε ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ Αλ Άσαντ, σε συνάντησή του με Ρώσο πρώην ανώτατο αξιωματούχο.

Η συριακή κυβέρνηση, ωστόσο, θα συνεχίσει να ''πολεμά τους τρομοκράτες'',  ανέφερε ο κ. Άσαντ, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Itar-Tass, στη συνάντησή του με τον Σεργκέι Στεπάσιν, όπως αναμεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Χεζμπολάχ: Δεν αντιμετωπίζει κίνδυνο ανατροπής ο Άσαντ

Ο Μπασάρ αλ-Άσαντ θα θέσει υποψηφιότητα για την επανεκλογή του στην προεδρία και δεν αντιμετωπίζει πλέον την απειλή να ανατραπεί, δήλωσε εξάλλου ο αρχηγός της σιιτικής Χεζμπολάχ του Λιβάνου, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Al-Safir, η οποία δημοσιεύεται τη Δευτέρα.

«Κατά τη γνώμη μου, η φάση της ανατροπής του καθεστώτος και της ανατροπής του κράτους τελείωσε» και «πιστεύω ότι ο κίνδυνος της διαίρεσης πέρασε», δήλωσε ο κ. Νασράλα, του οποίου το κίνημα όλο και περισσότερο συντάσσεται στο πλευρό των συριακών δυνάμεων.

«Δεν μπορούν να ανατρέψουν το καθεστώς, αλλά μπορούν να κάνουν έναν πόλεμο φθοράς», πρόσθεσε αναφερόμενος στην ένοπλη αντιπολίτευση.

Σύμφωνα με τον Χασάν Νασράλα, ούτε οι ίδιοι οι οπαδοί της εξέγερσης πιστεύουν πλέον σε μια ήττα του Σύρου προέδρου Άσαντ.

«Η περιφερειακή και η διεθνής κατάσταση άλλαξαν. Κατά τη γνώμη μου, η πίεση επί του καθεστώτος στην επόμενη φάση θα είναι μικρότερη σε σχέση με τα τελευταία τρία χρόνια, είτε πρόκειται για πίεση πολιτική, των ΜΜΕ ή πίεση επί του πεδίου της μάχης», τόνισε.

Οι αντικαθεστωτικοί αντάρτες υπέστησαν τις τελευταίες εβδομάδες σειρά από ήττες, κυρίως κατά μήκος των συνόρων του Λιβάνου και οι αναφορές για προέλασή τους στην παράκτια περιοχή της Λαττάκειας ήταν «υπερβολικές», σύμφωνα με τον κ. Νασράλα.

Ο αρχηγός της Χεζμπολάχ υπεραμύνθηκε εκ νέου της εμπλοκής του λιβανικού κόμματός του στη συριακή σύγκρουση, η οποία έχει προκαλέσει ένταση στο Λίβανο.

«Υπάρχει μια διάχυτη αίσθηση στον πληθυσμό που στηρίζει την εμπλοκή της Χεζμπολάχ στη Συρία. Πολλοί Λιβανέζοι, ακόμη και στους κόλπους της αντιπολίτευσης, πιστεύουν και δέχονται ότι η εμπλοκή στη Συρία προστατεύει τον Λίβανο από τρομοκρατικές οργανώσεις, των οποίων τη στάση και τις ενέργειες βλέπουμε καθημερινά», τόνισε βεβαιώνοντας ότι έλαβε «κατ΄ιδίαν» τη στήριξη πολλών πολιτικών και θρησκευτικών οργάνων.

Η δέσμευση της Χεζμπολάχ στη Συρία στοίχισε ακριβά στο κίνημα και τους οπαδούς του, καθώς αποτελούν από πέρυσι στόχο σειράς αιματηρών επιθέσεων.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Νασράλα, η πρόσφατη νίκη των δυνάμεων του προέδρου Ασαντ που υποστηρίχθηκαν από τη Χεζμπολάχ στη μεθοριακή περιοχή Καλαμούν επέτρεψε «να σταματήσει η λειτουργία της 'βιομηχανίας παγιδευμένων αυτοκινήτων' και να περιοριστούν σημαντικά οι κίνδυνοι επιθέσεων».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή