Αίγυπτος: Επικυρώθηκε η φυλάκιση τριών φιλελεύθερων ακτιβιστών

Από εφετείο
Δευτέρα, 07 Απριλίου 2014 12:35
UPD:15:05
REUTERS/MOHAMED ABD EL GHANY
A- A A+

Αιγυπτιακό εφετείο επικύρωσε τη Δευτέρα τις ποινές φυλάκισης τριών γνωστών φιλελεύθερων ακτιβιστών, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Τον περασμένο Δεκέμβριο, η αιγυπτιακή δικαιοσύνη είχε καταδικάσει τους Αχμέντ Μαχέρ, Αχμέντ Ντουμά και Μοχάμεντ Αντέλ, σύμβολα της εξέγερσης που ανέτρεψε τον πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ το 2011, σε τρία χρόνια φυλάκιση για διαδήλωση χωρίς άδεια και επίθεση κατά της αστυνομίας.

Η καταδίκη επικυρώθηκε βάσει νόμου ο οποίος υιοθετήθηκε το Νοέμβριο από τις αρχές που εγκατέστησαν στην εξουσία οι ένοπλες δυνάμεις, μετά την εκδίωξη του ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι, καθώς και για επίθεση στην αστυνομία.

Η ετυμηγορία ήταν η πρώτη που εκδιδόταν βάσει του νέου νόμου. Οι τρεις κατηγορούνταν για διαδηλώσεις που είχαν οργανωθεί για να εκφραστεί η αντίθεση σ' αυτό το νόμο.

Οι επικριτές του νόμου θεωρούν πως αυτός εντάσσεται στην προσπάθεια της κυβέρνησης να φιμώσει τις διαμαρτυρίες, την ώρα που προχωρεί σε σχέδιο πολιτικής μετάβασης.

Ο Άχμεντ Σέιφ, συνήγορος των τριών ακτιβιστών, ανακοίνωσε ότι θα προσφύγουν στο ανώτατο δικαστήριο και πως, σε περίπτωση αποτυχίας, θα προσφύγουν στο Αφρικανικό Δικαστήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και των Λαών.

«Δεν περίμενα καθόλου αυτή την ποινή. Ήμουν σίγουρος ότι θα ανατρεπόταν. Είναι πολύ κακό νέο», δήλωσε ο φιλελεύθερος ακτιβιστής Χάλεντ Νταβούντ.

«Αυτό θα στείλει σίγουρα ένα πολύ αρνητικό μήνυμα σε όλους τους νέους ανθρώπους που υποστήριξαν την επανάσταση του Ιανουαρίου του 2011», πρόσθεσε.

Ως αντίδραση στην ετυμηγορία, ο ακτιβιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Γκαμάλ Έιντ έγραψε στο Twitter «Κάτω το κράτος της αδικίας».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή