Μαν. Κεφαλογιάννης: Η ΝΔ θα είναι πρώτο κόμμα και στις ευρωεκλογές

Συνέντευξη στο naftemporiki.gr: «Ο κ. Μπαλτάκος όφειλε να παραιτηθεί»
Δευτέρα, 07 Απριλίου 2014 18:49
UPD:18:49
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Ο Βουλευτής Ηρακλείου της Νέας Δημοκρατίας Μανώλης Κεφαλογιάννης (φωτογραφία αρχείου).

A- A A+

«Δεν μπορώ να καταλάβω τη στάση της αντιπολίτευσης. Συντάσσεται με τη γραμμή της Χρυσής Αυγής;», αναφέρει χαρακτηριστικά στο naftemporiki.gr ο βουλευτής της ΝΔ Μανώλης Κεφαλογιάννης, στον απόηχο της υπόθεσης Μπαλτάκου. Ο ίδιος διαμηνύει ότι οι ευρωεκλογές δεν «βγάζουν» κυβέρνηση, αν και εκτιμά ότι η ΝΔ θα είναι πρώτο κόμμα.

Τι συνέβη τελικά με τον κ. Μπαλτάκο; Υπήρξε προσπάθεια επηρεασμού της Δικαιοσύνης από μέλη της κυβέρνησης;

Από την ώρα που δημοσιοποιήθηκε το συγκεκριμένο βίντεο και δεν αμφισβητήθηκε το περιεχόμενο στην ουσία του ο κ. Μπαλτάκος όφειλε να παραιτηθεί. Καταρχήν για τους απαράδεκτους χαρακτηρισμούς στο πρόσωπο του Πρωθυπουργού, ενός ανθρώπου που τον τιμούσε με τη φιλία του και τον διόρισε στη μέχρι την προηγούμενη Τετάρτη θέση του. Επί της ουσίας, όμως, η συνομιλία και τα γεγονότα αποδεικνύουν την ορθότητα των κινήσεων του Πρωθυπουργού και της κυβέρνησης στο θέμα της «Χρυσής Αυγής» και τον μη επηρεασμό από κανένα της ανεξάρτητης Δικαιοσύνης. Να μην ξεχνάμε ότι η δικαστική διερεύνηση συνεχίζεται με νέα στοιχεία και αποκαλύψεις.
Όσον αφορά στην αντιπολίτευση και τις κραυγές της δεν μπορώ να καταλάβω τη στάση της. Συντάσσεται με τη γραμμή της Χρυσής Αυγής; Ότι οι διώξεις είναι πολιτικές

Γιατί κατά τη γνώμη σας η Χρυσή Αυγή, παρά τη μικρή πτώση, δείχνει να αντέχει δημοσκοπικά; 

Η Χρυσή Αυγή παραμένει πάντα ένα ανομοιογενές μόρφωμα που προσπαθεί να εξαργυρώσει εκλογικά, την κρίση, την ανασφάλεια και την αγανάκτηση των πολιτών.

Εντός της σημερινής πραγματικότητας ποιο μπορεί να είναι κατά τη γνώμη σας το μήνυμα των επερχόμενων ευρωεκλογών;

Καθε εκλογική διαδικασία περιέχει πολιτικό μήνυμα που οι πολιτικές δυνάμεις οφείλουν να λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τους. Το διακύβευμα των εκλογών είναι η σύνθεση του νέου ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, το οποίο με αυξημένες αρμοδιότητες θα αποφασίζει τα επόμενα 5 χρόνια για τη ζωή των ευρωπαίων πολιτών. Το ευρωπαϊκό όραμα απο τις αρχές της δεκαετίας του 1950, εξασφάλισε εξήντα χρόνια ειρήνης στους ευρωπαϊκούς λαούς και την Ελλάδα.  Η τελευταία κρίση στην Ελλάδα και στις χώρες του ευρωπαϊκού Νοτου, έδειξαν πως η Ευρώπη παρουσιάζει τεράστια διαρθρωτικά προβληματα και χρειάζεται σοβαρές δομικές αλλαγές. Η  Νέα Δημοκρατία θέλει και ωφελεί να πρωταγωνιστήσει στην προσπάθεια για τη δημιουργία της Νέας Ευρώπης. Μην ξεχνάτε ότι το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, είναι το μεγαλύτερο κόμμα στο Ευρωκοινοβούλιο με πάνω απο 250 ευρωβουλευτές και όχι ένα μικρό και περιθωριοποιημένο κόμμα όπως αυτό της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, που συμμετέχει ο ΣΥΡΙΖΑ και εχει κάτι λιγότερο απο 35 ευρωβουλευτές, καταλαμβάνοντας την έβδομη θέση χωρίς δυνατότητα ουσιαστικής παρέμβασης στις ευρωπαϊκες εξελίξεις.

Είστε αισιόδοξος για το αποτέλεσμα των επερχόμενων εκλογών για το κόμμα σας;

Πιστεύω οτι η ΝΔ θα είναι πρώτο κόμμα και στις ευρωεκλογές. Σε κάθε περίπτωση όμως με ξεχνάτε ότι οι ευρωεκλογές δεν είναι εθνικές εκλογές και δεν αναδεικνύουν κυβέρνηση. Μέχρι όμως τις εκλογές του 2016 η κυβέρνηση Σαμαρά θα έχει οδηγήσει τη χώρα σε ασφαλή πορεία ανάπτυξης και τότε θα κριθεί και μάλιστα θετικά από τους πολιτες.

Η Συγκυβέρνηση, λόγω και της εύθραυστης πλειοψηφίας των 152 βουλευτών, μπορεί να κινδυνεύσει από ένα κακό αποτέλεσμα για την Ελιά-ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές;

Αν και μικρή, η κυβερνητική πλειοψηφία παραμένει σταθερή παρά τα όποια προβλήματα. Οι βουλευτές της πλειοψηφίας στηρίζουν την προσπάθεια  ανόρθωσης της οικονομίας που καταβάλλει η κυβέρνηση Σαμαρά, παρά το όποιο πολιτικό κόστος. Πιστεύω μάλιστα πως η παρούσα Βουλή μπορεί να εκλέξει και Πρόεδρο Δημοκρατιας και στις εκλογές του 2016 να διεκδικήσει και να κερδίσει την επανεκλογή της. Στον χώρο της κέντρο-αριστεράς γίνονται πολλές διεργασίες και μάλιστα εν όψει ευρωεκλογών, τις οποίες παρακολουθούμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. 

Σε κάθε περίπτωση οι ευρωεκλογές δεν θα αλλαξουν την κοινοβουλευτική εκπροσώπηση των κομμάτων στην Βουλή. Οι ευρωεκλογές δεν ειναι εθνικές εκλογές. Και μετά τις ευρωεκλογές πρωθυπουργός θα ειναι ο Αντώνης Σαμαράς με τη στήριξη την κομμάτων της συγκυβέρνησης.

Πώς κρίνετε την απόφαση για κατάργηση της λίστας στις ευρωεκλογές;

Είναι ένα θετικό βήμα εκδημοκρατισμού από την κυβέρνηση Σαμαρά. Για πρώτη φορά οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν τους κατά την κρίση τους καλύτερους να τους εκπροσωπήσουν στην Ευρώπη αλλά και να τους ζητήσουν τον απολογισμό του έργου τους στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο.

Εσείς θα είστε υποψήφιος στο ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ;

Η κατάρτιση του ψηφοδελτίου των ευρωεκλογών είναι αρμοδιότης του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας  και πρωθυπουργού κ. Α. Σαμαρά.   

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ                                       

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή