Καθοριστική η ερχόμενη εβδομάδα

Κυριακή, 06 Απριλίου 2014 16:06
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Τα έδρανα της κυβέρνησης στη Βουλή.

A- A A+

Με γεμάτη ατζέντα ξεκινά ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς την ερχόμενη και καθοριστική κατά πολλούς εβδομάδα, κατά τη διάρκεια της οποίας αναμένεται να ξεκαθαρίσει η πορεία μέχρι τις δίδυμες κάλπες του Μαΐου.

Καταρχάς, όπως σημειώνει κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος, «δύο πράγματα θα πρέπει να θεωρούνται δεδομένα: η στροφή στην οικονομία και η στροφή προς το κέντρο». Για το μεν πρώτο η ερχόμενη εβδομάδα θα είναι είναι καθοριστική.

Το μεγάλο στοίχημα, λέει το ίδιο στέλεχος, δεν είναι αν θα βγούμε στις αγορές – αυτό θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο- αλλά η ανταπόκριση των αγορών. Σε τι ύψος δηλαδή θα υπερκαλύψουν την προσφορά των ελληνικών ομολόγων, στέλνοντας και ένα ηχηρό μήνυμα υπέρβασης της κρίσης.           

Το δεύτερο έχει να κάνει με την πολυπόθητη πολιτική ομαλότητα. Συνθήκη αναγκαία κατά τον Πρωθυπουργό, προκειμένου η χώρα να βαδίσει με σταθερά βήματα και να βγει από την κρίση. Άλλωστε η απροθυμία των οίκων αξιολόγησης, Standard &Poor's και Moody's,  να προχωρήσουν στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας είναι προφανές ότι υπαγορεύτηκε από το ρευστό πολιτικό κλίμα μετά τα πρόσφατα γεγονότα.

Τα πρόσφατα γεγονότα, μένει να δούμε αν θα υπάρξει και συνέχεια, αναγκάζουν τον Πρωθυπουργό να «τρέξει» πιο γρήγορα θέματα τα οποία είχε σχεδιάσει να «ανοίξει» μετά τις κάλπες του Μαΐου. Η ρευστότητα όμως του πολιτικού σκηνικού, οι αστάθμητοι παράγοντες και κυρίως η κατάσταση στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ τον αναγκάζουν, στον τομέα τουλάχιστον τον ζυμώσεων, να επιταχύνει τις όποιες εξελίξεις. Όλα τα παραπάνω είναι εν γνώσει και με τη σύμφωνη γνώμη του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου.  

Ένας ακόμη προβληματισμός που υπάρχει αυτή τη στιγμή στην κυβέρνηση είναι πώς θα περάσουν οι «καλές» ειδήσεις στην οικονομία σε επίπεδο καθημερινότητας. Εδώ, τόσο το Μαξίμου, όσο και το υπουργείο Οικονομικών αναγνωρίζουν ότι το μεσοδιάστημα μέχρι τις κάλπες δεν φτάνει. Ωστόσο σημειώνουν σε όλους τους τόνους ότι οι αναγκαίες συνθήκες έχουν ήδη δρομολογηθεί.  

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή