H Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία (ESA) εκτόξευσε την Πέμπτη με επιτυχία το δορυφόρο Sentinel 1A, τον πρώτο από μία σειρά δορυφόρων επίγειας παρατήρησης που θα τεθούν σε τροχιά την επόμενη δεκαετία, στα πλαίσια του προγράμματος Copernicus.
Η εκτόξευση του Sentinel 1Α πραγματοποιήθηκε από το ευρωπαϊκό διαστημοδρόμιο στη γαλλική Γουιάνα από όπου και αναχώρησε ο ρωσικός πύραυλος Σογιούζ. Στις πρώτες 10 ώρες πτήσης το σκάφος ανέπτυξε με επιτυχία την κεραία 12 μέτρων και τα ηλιακά πάνελ που θα το ανεφοδιάζουν με ενέργεια.
Ο δορυφόρος, βάρους 2.300 κιλών μεταφέρει ένα προηγμένο σύστημα ραντάρ το οποίο θα του επιτρέπει να παρατηρεί αδιάλειπτα την επιφάνεια του πλανήτη μας για τουλάχιστον επτά χρόνια.
Πέρα από αυτό, είναι εξοπλισμένος και με ένα τερματικό λέιζερ που θα χρησιμεύσει ως πομποδέκτης για το φιλόδοξο ευρωπαϊκό σχέδιο EDRS, το οποίο θα επιτρέπει τη συνεχή αναμετάδοση δεδομένων μέσω των δορυφόρων, με τη χρήση παλμών λέιζερ, μειώνοντας δραστικά το χρόνο μετάδοσης μεγάλων πακέτων πληροφορίας.
EUROPEAN SPACE AGENCY, ESA
Aποτελεί το μισό τμήμα της αποστολής Sentinel 1 αφού του χρόνου θα εκτοξευθεί και ο δίδυμος δορυφόρος του Sentinel 1B, ενώ την ίδια χρονιά θα ακολουθήσουν και τα Sentinel 2 και 3. Οι δορυφόροι αυτοί σε συνδυασμό με άλλα όργανα που θα προστεθούν σε μετεωρολογικούς δορυφόρους (αποστολές 4 & 5), θα ολοκληρώσουν το σύστημα επίγειας παρατήρησης της Ευρώπης που πήρε το όνομα Copernicus.
Το πρόγραμμα Copernicus, παλαιότερα γνωστό ως Global Monitoring for Environment and Securite (GMES), αποτελεί τη νέα εποχή στο διαστημικό πρόγραμμα της Ευρώπης, σε συνδυασμό με το πρόγραμμα Galileo, το ευρωπαϊκό σύστημα δορυφορικής πλοήγησης που θα αναπτυχθεί στα επόμενα χρόνια.
Τα δεδομένα από τα πέντε Sentinel θα είναι ανοιχτά σε χρήστες ανά τον κόσμο παρέχοντας πληροφορίες για την επιφάνεια της γης, τους ωκεανούς και την ατμόσφαιρα δίχως καμία χρέωση.
«Το πρόγραμμα Copernicus θα προσφέρει στους Ευρωπαίους πολίτες τις πιο φιλόδοξες διαστημικές υπηρεσίες στον τομέα του περιβάλλοντος και της ασφάλειας», δήλωσε σχετικά ο Ζαν Ζακ Ντορντέν, γενικός διευθυντής της ESA.
«Η συνεργασία μεταξύ της ΕΕ και των μελών κρατών της ΕSA στη χρηματοδότηση της διαστημικής υποδομής, ο συνδυασμός των ικανοτήτων μας και οι δυνατότητες της ευρωπαϊκής βιομηχανίας, τοποθετούν την Ευρώπη στην αιχμή της χρήσης του διαστήματος για όφελος των πολιτών της», κατέληξε