Επιτυχής εκτόξευση δορυφόρου για τη SpaceX

Τετάρτη, 04 Δεκεμβρίου 2013 17:43
UPD:17:43
nasaspaceflight.com

Ο πύραυλος Falcon 9 απογειώθηκε από το ακρωτήριο Κανάβεραλ στις 00:41 ώρα Ελλάδας και αποδέσμευσε τον δορυφόρο SES-8 στη συμφωνημένη τροχιά 33 λεπτά αργότερα.

A- A A+

Την πρώτη εμπορική εκτόξευση ενός δορυφόρου τηλεπικοινωνιών πραγματοποίησε σήμερα η αμερικανική ιδιωτική εταιρία SpaceX, αλλάζοντας τα δεδομένα στην παγκόσμια αγορά διαστημικών τεχνολογιών, ετήσιας αξίας 140 δισεκατομμυρίων ευρώ.

H καινοτόμος εταιρία είχε πραγματοποιήσει μια σειρά από επιτυχημένες εκτοξεύσεις σε συνεργασία με τη NASA, όλες όμως σε χαμηλές γήινες τροχιές σε ύψος λίγων εκατοντάδων χιλιομέτρων πάνω από την επιφάνεια της Γης. Ο τηλεπικοινωνιακός δορυφόρος της εταιρίας SES όμως, χρειαζόταν να τοποθετηθεί σε γεωστατική τροχιά 35.000 χιλιόμετρα πάνω από τον ισημερινό, κάτι που θέτει μεγαλύτερες τεχνικές δυσκολίες.

Μετά από δύο απόπειρες εκτόξευσης την περασμένη εβδομάδα που ακυρώθηκαν εξαιτίας τεχνικών προβλημάτων, ο πύραυλος Falcon 9 απογειώθηκε από το ακρωτήριο Κανάβεραλ στις 00:41 ώρα Ελλάδας και αποδέσμευσε τον δορυφόρο SES-8 στη συμφωνημένη τροχιά 33 λεπτά αργότερα. Στο τελευταίο της σκέλος, η τοποθέτηση του δορυφόρου στη σωστή τροχιά προϋπόθετε έναν ελιγμό που περιλάμβανε μία 18λεπτη παύση της πρόωσης από το πυραυλικό σύστημα πριν πυροδοτηθεί ξανά. Αυτό ήταν και το πιο κρίσιμο σημείο της εκτόξευσης, καθώς σε μία δοκιμαστική πτήση το Σεπτέμβριο το συγκεκριμένο στάδιο είχε αποτύχει. Αυτή τη φορά ωστόσο όλα λειτούργησαν σύμφωνα με το σχέδιο.

"Η επιτυχημένη είσοδος σε τροχιά του δορυφόρου SES-8 από το αναβαθμισμένο Falcon 9 δείχνει πως η SpaceX παρέχει υπηρεσίες που ανταπεξέρχονται στις υψηλότερες απαιτήσεις της βιομηχανίας", δήλωσε σχετικά ο ιδιοκτήτης της SpaceΧ, Ίλον Μασκ.

NASASPACEFLIGHT.COM

Ο τηλεπικοινωνιακός δορυφόρος της εταιρίας SES, χρειαζόταν να τοποθετηθεί σε γεωστατική τροχιά 35.000 χιλιόμετρα πάνω από τον ισημερινό, κάτι που θέτει μεγαλύτερες τεχνικές δυσκολίες.

Η SpaceX χρειάζεται πλέον μία ακόμη επιτυχημένη εκτόξευση προτού κερδίσει την εμπιστοσύνη του αμερικανικού στρατού, τις εκτοξεύσεις του οποίου μονοπωλούν η Boeing και η Lockheed Martin. Για την ώρα η εταιρία αυξάνει το πελατολόγιό της, καθώς έχει ανακοινώσει πως έχει ήδη συμφωνήσει για 50 ακόμη εμπορικές εκτοξεύσεις στο μέλλον, συνολικής αξίας 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Για την ώρα, μπορεί να παράξει ένα πύραυλο Falcon 9 το μήνα, απόδοση που σχεδιάζει να βελτιώσει στο προσεχές μέλλον.

Την εκτόξευση τηλεπικοινωνιακών δορυφόρων αναλάμβαναν μέχρι σήμερα κυρίως δύο οργανισμοί: η ευρωπαϊκή Arianespace με βασικό όπλο την αξιοπιστία, και η ρωσική διαστημική υπηρεσία με το φθηνότερο πύραυλο Proton. H είσοδος της SpaceX στην αγορά αναμένεται να αλλάξει δραστικά τα δεδομένα, καθώς η εταιρία υπόσχεται να μειώσει δραστικά το κόστος των εκτοξεύσεων με τη σημερινή εκτόξευση να κοστίζει 55 εκατομμύρια δολάρια.

Η Ευρώπη, παρακολουθώντας τις εξελίξεις έχει προαναγγείλει τη βελτίωση του σχεδιασμού των πυραυλικών της συστημάτων, αλλά και την ανάπτυξη του νέου μοντέλου Ariane 6, το οποίο αποσκοπεί να γίνει πιο ανταγωνιστικό μειώνοντας το κόστος εκτόξευσης, που για το Ariane 5 κυμαίνεται περίπου στα 120 εκατομμύρια ευρώ.

Προτεινόμενα για εσάς