Νέες ρυθμίσεις για ασφαλιστικά θέματα

Παρασκευή, 04 Απριλίου 2014 14:58
UPD:15:04
Eurokinissi/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ
A- A A+

Ασφαλιστικά ζητήματα ρυθμίζει τροπολογία που κατέθεσε η κυβέρνηση στο νομοσχέδιο για τις Ευρωεκλογές.

Μεταξύ άλλων προβλέπεται:

  • καταργείται η υποχρέωση των εργοδοτών να τηρούν το Ειδικό Βιβλίο Καταχώρισης Νεοπροσλαμβανόμενου Προσωπικού που υπάγεται στην ασφάλιση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ. Ωστόσο τα βιβλία θα φυλάσσονται για 10 χρόνια.
  • υπάλληλοι του ΙΚΑ θα ελέγχουν επιχειρήσεις για την τήρηση των υποχρεώσεών τους για ηλεκτρονική υποβολή των εντύπων για αναγγελία πρόσληψης, τον Πίνακα Προσωπικού και την ορθή εφαρμογή της νομοθεσίας του ΙΚΑ. Σήμερα ο έλεγχος γίνεται από το ΣΕΠΕ και την Ειδική Υπηρεσία Ελέγχου Ασφάλισης.
  • εναρμονίζεται το πρόστιμο σε βάρος των εργοδοτών που δεν τηρούν τις υποχρεώσεις τους ανεξάρτητα από το όργανο που τις επιβάλει και συγκεκριμένα το πρόστιμο που αναφέρεται στην απόφαση του υπουργού Εργασίας 27397/122/19-8-2013.
  • τα επιβαλλόμενα πρόστιμα από ΙΚΑ και ΕΥΠΕΑ αποτελούν έσοδα του ΙΚΑ, ενώ τα πρόστιμα του ΣΕΠΕ αποτελούν έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού κατά 80% και του προϋπολογισμού του ΣΕΠΕ κατά 20%.
  • τα πρόστιμα επιβάλλονται μία φορά, την ίδια μέρα και για την αιτία στην ίδια επιχείρηση.
  • μειώνονται τα μέλη του δ.σ. του Ταμείου Πρόνοιας Ιδιωτικού Τομέα (ΤΑΠΙΤ) μειώνοντας σε 9 από 11.
  • οι εντασσόμενοι στα προγράμματα κοινωφελούς χαρακτήρα του ΟΑΕΔ και υπαγόμενοι μετά την 1-1-1993 στην ασφάλιση του ΕΤΑΑ, λόγω ιδιότητας ή άσκησης δραστηριότητας, παραμένουν στην ασφαλιστική κάλυψη του συγκεκριμένου φορέα αποκλειόμενης της υπαγωγής τους στην ασφάλιση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ-ΕΤΕΑ που ισχύει για τους λοιπούς ασφαλισμένους των κοινωφελών προγραμμάτων.
  • το δ.σ. του ΟΑΕΕ θα μπορεί να παρακρατεί μέρος των εισφορών των ασφαλισμένων για χορήγηση κύριων συντάξεων εφόσον οι πόροι των ειδικών λογαριασμών του ΟΑΕΔ επαρκούν για την αντιμετώπιση των υποχρεώσεων (νοσήλεια, ανεργία, κοινωνικός τουρισμός).

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή