Ρ. Δούρου: Συνολική αναθεώρηση του σχεδίου διαχείρισης απορριμμάτων

Παρασκευή, 04 Απριλίου 2014 14:35
UPD:14:37

Με βολές κατά του περιφερειάρχη η κ. Δούρου υποστήριξε ότι φέρει «ακέραιη μια τριπλή ευθύνη: εκείνη της αποδοχής, της μη αξιολόγησης και της μη αναθεώρησης, ως όφειλε σεβόμενος τη νομιμότητα να πράξει, του ΠΕΣΔΑ».

A- A A+

Με βολές κατά του περιφερειάρχη για τον «αδιέξοδο σχεδιασμό» και με βασικό στόχο τα απορρίμματα από πρόβλημα να γίνουν παράγοντας πλούτου για τις τοπικές κοινωνίες, παρουσίασε το σχεδιασμό της για τη διαχείριση των αποβλήτων η υποψήφια περιφερειάρχης Ρένα Δούρου.

Η κ. Δούρου τόνισε την ανάγκη μίας νέας αρχής «που θα βάζει τέλος στα σύμμεικτα απορρίμματα. Μια αρχή που θα βάζει τέλος στο έγκλημα της Φυλής. Μια αρχή που θα βάζει τέλος στο σχέδιο για τις 4 μονάδες επεξεργασίας σύμμεικτων με τα ΣΔΙΤ».

Κριτική

Η υποψήφια περιφερειάρχης χαρακτήρισε τοσημερινό μοντέλο του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ), «αδιέξοδο, μη βιώσιμος οικονομικά και οικολογικά, κοινωνικά άδικο», καθώς συνιστά  «μια ξεπερασμένη όσο και επικίνδυνη προσέγγιση στη διαχείριση των απορριμμάτων».

Με βολές κατά του περιφερειάρχη η κ. Δούρου υποστήριξε ότι φέρει «ακέραιη μια τριπλή ευθύνη: εκείνη της αποδοχής, της μη αξιολόγησης και της μη αναθεώρησης, ως όφειλε σεβόμενος τη νομιμότητα να πράξει, του ΠΕΣΔΑ».

Πρόταση

«Γνωρίζουμε τι πρέπει να απορρίψουμε για να γίνουν τα απορρίμματα από πρόβλημα, παράγοντας πλούτου για τις τοπικές κοινωνίες και τους πολίτες, είπε η κ. Δούρου και θέτοντας τις βασικές κατευθύνσεις του σχεδίου της παράταξής της είπε ότι «στηρίζεται στις τοπικές παραγωγικές δυνάμεις και τους πόρους κάθε περιοχής, προωθεί τη συνέργια και την ισορροπία μεταξύ των τριών τομέων παραγωγής και επιτρέπει τη διανομή της παραγόμενης αξίας στο σύνολο του πληθυσμού»

Μάλιστα, η ίδια έθεσε ως πρώτη προτεραιότητά την αναθεώρηση του Σχεδίου Διαχείρισης των Απορριμμάτων.

«Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία, είμαστε λίγο μπροστά από την Ρουμανία, ως προς την ανακύκλωση. Θάβουμε το 80% των απορριμμάτων μας, αντί να ανακυκλώνουμε όπως κάνουν οι προηγμένες χώρες», τόνισε η κ. Δούρου.

Παράλληλα, ανέλυσε την υφιστάμενη κατάσταση που επικρατεί χρησιμοποιώντας και την πρόσφατη έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η οποία κατέληγε στο συμπερασμα ότι «δεν υπάρχει χωροθέτηση ΧΥΤΑ που να έγινε την τελευταία 15ετία στην Ελλάδα που να μην είναι προβληματική».

Αντί να προωθήσουμε την πρόληψη της παραγωγής αποβλήτων που θα πρέπει να αποτελεί την πρώτη προτεραιότητα της πολιτικής και την ανακύκλωση Προωθούμε: την υγειονομική ταφή (ΧΥΤΑ/ΧΥΤΥ), ανέφερε η κ. Δούρου.

Τελος, η υποψήφια περιφερειάρχης τόνισε ότι «δεν πρέπει να αφήσουμε την Αττική γη  να ρυπαίνεται από τα απόβλητα των ΧΥΤΑ. Δεν μπορούμε να ανεχθούμε να συνεχίζεται αυτό το έγκλημα που γίνεται στη Φυλή και να επιτρέψουμε να δημιουργηθούν νέοι χώροι «περιβαλλοντικού χάους, ανθρώπινου  πόνου και αρρώστιας», και σε άλλες περιοχές της Αττικής».

 


 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή