Γερμανικός Τύπος: Επιστροφή στις αγορές αλλά και κυβερνητικοί τριγμοί

Παρασκευή, 04 Απριλίου 2014 11:14
UPD:11:16
REUTERS/JOHN KOLESIDIS
A- A A+

Η έξοδος στις αγορές αλλά και τα προβλήματα που δημιουργεί στην κυβερνητική συνοχή η υπόθεση του Τ. Μπαλτάκου βρίσκονται στο επίκεντρο των δημοσιευμάτων του γερμανικού Τύπου, όπως αναφέρει εκτενές δημοσίευμα της «Deutsche Welle».

Ο γερμανικός Τύπος αναφέρεται στην αποκάλυψη της επίμαχης συνομιλίας του παραιτηθέντος γενικού γραμματέα της κυβέρνησης και στενού συνεργάτη του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, Παναγιώτη Μπαλτάκου με τον βουλευτή της Χρυσής Αυγής Ηλία Κασιδιάρη. Στη συνομιλία γίνεται λόγος για πολιτικές μεθοδεύσεις στο ζήτημα της δίωξης κατά της Χρυσής Αυγής.

«Focus»: Δημοσίευση των συνομιλιών Μπαλτάκου - Κασιδιάρη

Το περιοδικό «Focus» σχολιάζει στην ηλεκτρονική του έκδοση αναφερόμενο στον Παναγιώτη Μπαλτάκο ότι «συναλλάσσεται με νεοναζί». Το γερμανικό περιοδικό δημοσιεύει μάλιστα και αποσπάσματα της επίμαχης συνομιλίας, επισημαίνοντας ότι ανώτατοι κύκλοι της ελληνικής κυβέρνησης έχουν εμπλακεί σε ένα «σκάνδαλο» με τη Χρυσή Αυγή.

Όπως σημειώνει το δημοσίευμα: «Επισήμως η εισαγγελία είναι ανεξάρτητη και στην Ελλάδα. Όμως στη συνομιλία ο Μπαλτάκος παραδέχεται ότι η κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά υπαγόρευσε στην εισαγγελία να προβεί σε ποινική δίωξη των βουλευτών της Χρυσής Αυγής».

Ταυτόχρονα το περιοδικό αναφέρεται και στα ελληνικά ομόλογα. Σε άρθρο με τίτλο «Τα ομόλογα των χρεοκοπημένων Ελλήνων είναι πιο περιζήτητα από ποτέ», το γερμανικό περιοδικό τονίζει την εντυπωσιακή μείωση των επιτοκίων των ελληνικών ομολόγων, τα οποία εξακολουθούν, ωστόσο, να προσφέρουν υψηλές αποδόσεις στους επενδυτές που τα επιλέγουν.

Υπό πίεση η ελληνική κυβέρνηση

Για «Ελληνικές αποκαλύψεις» κάνει λόγο στον τίτλο σχετικού της δημοσιεύματος η εφημερίδα «Süddeutsche Zeitung». Όπως υπογραμμίζει η εφημερίδα, «στο προφανώς μυστικά καταγεγραμμένο βίντεο, ο Μπαλτάκος δεν εκφράζεται μόνο απαξιωτικά προς το πρόσωπο του Σαμαρά. Αφήνει ακόμη να εννοηθεί ότι θεωρεί πολιτικά υποκινούμενη την ποινική δίωξη των βουλευτών του νεοναζιστικού κόμματος Χρυσή Αυγή και καταφέρεται ενάντια στην εισαγγελέα του ανώτατου δικαστηρίου της χώρας, η οποία ερευνά την υπόθεση».

Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται υπό μεγάλη πίεση μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, η οποία οδήγησε σε περαιτέρω συρρίκνωση της κυβερνητικής πλειοψηφίας.

Όπως σημειώνεται «επιπλέον την μεθεπόμενη Παρασκευή (11 Απριλίου) αναμένεται (στην Ελλάδα) η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, πραγματοποιώντας αιφνιδιαστικά σύντομη επίσκεψη στην Αθήνα».

«Επαφές με ακροδεξιούς- Ο Σαμαράς σε δύσκολη θέση» σημειώνει, τέλος, σε σχετικό της τίτλο η ηλεκτρονική έκδοση της «Rheinische Post» του Ντίσελντορφ, η οποία σχολιάζει ότι ένα σκάνδαλο υποκλοπής συνταράζει το πολιτικό σκηνικό στην Ελλάδα.

«Die Welt»: «Το ανεπανάληπτο comeback της Ελλάδας»

Με τον παραπάνω τίτλο σχολιάζει στο πρωτοσέλιδό της η «Die Welt» την ενδεχόμενη επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές εντός του τρέχοντος έτους.

Και σημειώνει: «Η Ελλάδα γράφει και πάλι ιστορία. Μετά τη μεγαλύτερη χρεοκοπία όλων των εποχών, η χώρα θεωρείται από τις αγορές και πάλι ικανή να δανειστεί. (…) Αν το σχέδιο έχει επιτυχία, αυτό θα είναι το πρώτο βήμα ώστε η χώρα που μαστίζεται από την κρίση να ξανασταθεί στα πόδια της. (…) Αν καταφέρει η Ελλάδα να ξαναβρεί αγοραστές για νέους τίτλους χρέους, θα πρόκειται για την ταχύτερη επιστροφή μίας ντε φάκτο χρεοκοπημένης χώρας στις αγορές».

Όπως παρατηρεί η εφημερίδα του Βερολίνου, «ο Έλληνας Πρωθυπουργός έχει εναποθέσει την αξιοπιστία του σε μία επιστροφή της χώρας στην αγορά ομολόγων φέτος. Ειδικά τη χρονιά που διεξάγονται οι σημαντικές ευρωεκλογές θέλει να δείξει στους πολίτες ότι τα προγράμματα λιτότητας δεν ήταν άσκοπα. Ενδεχόμενες πρόωρες εκλογές αιωρούνται σαν δαμόκλειος σπάθη πάνω από την κυβέρνηση».

Όπως επισημαίνει το δημοσίευμα, μία επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές θα αυξήσει το ελληνικό χρέος δανεισμού, καθώς τα επιτόκια θα είναι σε αυτήν την περίπτωση αισθητά αυξημένα σε σύγκριση με αυτά που καταβάλλει η χώρα στους διεθνείς δανειστές της. «Ωστόσο, η πώληση ομολόγων στις ιδιωτικές αγορές έχει αξία», λέει ο Χανς Χιούμς, επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής της Greylock Capital. Όπως εκτιμά ο ίδιος, «ένα γρήγορο comeback στις αγορές θα αποτελούσε στροφή στο πεδίο της ευρωκρίσης».

Στο ίδιο θέμα αναφέρεται η «Die Welt» και σε πρωτοσέλιδο σχόλιό της. Όπως επισημαίνει ο αρθρογράφος, «χάρη στις μεταρρυθμίσεις και την πίεση της ΕΕ και του ΔΝΤ, ένα δεύτερο κούρεμα χρέους για την Ελλάδα είναι λίγο πιθανό. Αν η κυβέρνηση τηρήσει τους όρους, η ανάπτυξη θα επιστρέψει». Ο σχολιαστής υπογραμμίζει ότι ενδεχόμενη επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές θα συνιστούσε «εντυπωσιακή απόδειξη εμπιστοσύνης. Για την Αθήνα αυτό είναι σημαντικότερο από οποιαδήποτε έκθεση της τρόικας».

Πηγή: Deutsche Welle

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή