Άμεση σχέση ανάμεσα στην καρδιά και το Αλτσχάιμερ

Παρασκευή, 04 Απριλίου 2014 10:53
UPD:10:53
A- A A+

Άμεση σχέση ανάμεσα στην καρδιά και το Αλτσχάιμερ υπάρχει σύμφωνα με νέα αμερικανική μελέτη, η οποία έδειξε πως όταν η καρδιά είναι υγιής μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο προσβολής από Αλτσχάιμερ.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στον Σαν Φρανσίσκο, σύμφωνα με την έκθεση των οποίων οι γνωστικές λειτουργίες των ατόμων ηλικίας άνω των 40 και των 50 ετών είναι καλύτερες όταν η καρδιά βρίσκεται σε καλή κατάσταση.

Μάλιστα, αυτό φαίνεται ότι ξεκινάει από την ηλικία των 20 ετών, καθώς σύμφωνα με την ίδια μελέτη, στα άτομα που σε αυτήν την ηλικία υπάρχει χαμηλή πίεση, χαμηλή χοληστερόλη και μειωμένα σάκχαρα στο αίμα, η εγκεφαλική λειτουργία μετά από 25 χρόνια είναι σαφώς καλύτερη από ό,τι στα υπόλοιπα.

Οι επιστήμονες αναφέρουν επίσης ότι τα άτομα που παρουσιάζουν μικρά σημάδια φθοράς στη λειτουργία της καρδιάς όταν βρίσκονται σε νεαρή ηλικία, έχουν λιγότερες πιθανότητες να σημειώσουν καλά αποτελέσματα στα γνωστικά τεστ που θα τους γίνουν όταν φτάσουν στη μέση ηλικία.

Όπως τονίζει η βασική συντάκτρια της επιστημονικής έκθεσης, νευροψυχίατρος, επιδημιολόγος και καθηγήτρια δρ Kristine Yaffe, όλα αυτά δείχνουν ότι πρόκειται για θέματα που δεν έχουν να κάνουν μόνο με την αύξηση της ηλικίας, αλλά με ολόκληρη τη ζωή.

Κατά τη μελέτη, οι συμμετέχοντες έκαναν τεστ για τη μέτρηση των επιπέδων της μνήμης, της ταχύτητας της σκέψης και της νοητικής ευελιξίας.

Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύονται στο επιστημονικό περιοδικό Circulation.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή