Θετικό το πόρισμα της επιτροπής «σοφών» της Ε.Ε. για την Τουρκία

Τρίτη, 07 Σεπτεμβρίου 2004 18:27
A- A A+

Θετικό είναι το πόρισμα της επιτροπής «σοφών» της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Τουρκία και την ένταξή της στην Ε.Ε..

Σύμφωνα με το συμπέρασμά της έκθεσης των «σοφών», εάν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρήσει ότι η Τουρκία πληροί τα κριτήρια της Κοπεγχάγης, η Ε.Ε. θα πρέπει να αρχίσει αμέσως ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

Η επιτροπή «σοφών» συστάθηκε εν όψει της επικείμενης απόφασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον προσεχή Δεκέμβριο σχετικά με την πορεία της υποψηφιότητας της Τουρκίας. Στη εν λόγω επιτροπή μετέχουν προσωπικότητες όπως ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας, ευρωβουλευτής Μισέλ Ροκάρ, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας και πρώην Επίτροπος Μαρθελίνο Ορέχα, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών και πρώην Επίτροπος της Ολλανδίας Χανς Βαν ντεν Μπρουκ, ο πρώην πρωθυπουργός της Σαξονίας Κουρτ Μπίντενκοφτ, η πρώην Επίτροπος και ευρωβουλευτής Εμα Μπονίνο κ. ά..

Το πόρισμα της επιτροπής δεν θίγει τους τομείς στους οποίους θα επικεντρωθεί η έκθεση προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Τουρκία τον προσεχή Οκτώβριο, αλλά προσεγγίζει άλλα ζητήματα όπως το γεωγραφικό, οι προκλήσεις για την Ευρώπη, η μετανάστευση και το δημογραφικό καθώς και ορισμένες οικονομικές πτυχές.

Παρουσιάζοντας την έκθεση της επιτροπής, ο επικεφαλής της, πρώην πρόεδρος της Φινλανδίας, Μάρτι Αχτισάαρι, τόνισε ότι ο τουρκικός λαός επιθυμεί διακαώς την ένταξη στην Ε.Ε., η οποία θα αποβεί προς όφελος τόσο της Τουρκίας, όσο και της Ευρώπης.

Πηγή Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή