Κόσμος
Τρίτη, 07 Σεπτεμβρίου 2004 18:27

Θετικό το πόρισμα της επιτροπής «σοφών» της Ε.Ε. για την Τουρκία

Θετικό είναι το πόρισμα της επιτροπής «σοφών» της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Τουρκία και την ένταξή της στην Ε.Ε..

Σύμφωνα με το συμπέρασμά της έκθεσης των «σοφών», εάν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρήσει ότι η Τουρκία πληροί τα κριτήρια της Κοπεγχάγης, η Ε.Ε. θα πρέπει να αρχίσει αμέσως ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

Η επιτροπή «σοφών» συστάθηκε εν όψει της επικείμενης απόφασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον προσεχή Δεκέμβριο σχετικά με την πορεία της υποψηφιότητας της Τουρκίας. Στη εν λόγω επιτροπή μετέχουν προσωπικότητες όπως ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας, ευρωβουλευτής Μισέλ Ροκάρ, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας και πρώην Επίτροπος Μαρθελίνο Ορέχα, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών και πρώην Επίτροπος της Ολλανδίας Χανς Βαν ντεν Μπρουκ, ο πρώην πρωθυπουργός της Σαξονίας Κουρτ Μπίντενκοφτ, η πρώην Επίτροπος και ευρωβουλευτής Εμα Μπονίνο κ. ά..

Το πόρισμα της επιτροπής δεν θίγει τους τομείς στους οποίους θα επικεντρωθεί η έκθεση προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Τουρκία τον προσεχή Οκτώβριο, αλλά προσεγγίζει άλλα ζητήματα όπως το γεωγραφικό, οι προκλήσεις για την Ευρώπη, η μετανάστευση και το δημογραφικό καθώς και ορισμένες οικονομικές πτυχές.

Παρουσιάζοντας την έκθεση της επιτροπής, ο επικεφαλής της, πρώην πρόεδρος της Φινλανδίας, Μάρτι Αχτισάαρι, τόνισε ότι ο τουρκικός λαός επιθυμεί διακαώς την ένταξη στην Ε.Ε., η οποία θα αποβεί προς όφελος τόσο της Τουρκίας, όσο και της Ευρώπης.

Πηγή Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων