Παραιτήθηκε ο Τ. Μπαλτάκος

Μετά τον σάλο για τη συνομιλία του με τον Ηλία Κασιδιάρη
Τετάρτη, 02 Απριλίου 2014 16:37
UPD:20:49
FOSPHOTOS/Panayiotis Tzamaros

«Λόγω του θορύβου που δημιουργήθηκε και για λόγους προσωπικής ευθιξίας υπέβαλα την παραίτησή μου λόγω της αναστάτωσης που προκλήθηκε», αναφέρει στη δήλωση παραίτησής του ο κ. Μπαλτάκος (φωτογραφία αρχείου).

Παραιτήθηκε από γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου ο Τάκης Μπαλτάκος μετά τον σάλο που προκλήθηκε από την αποκάλυψη συνομιλίας του με τον βουλευτή της Χρυσής Αυγής Ηλία Κασιδιάρη.

«Όλα όσα ειπώθηκαν από μένα είχαν σκοπό να απαλλαγώ από τις πιέσεις που μου απηύθυναν οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής, κατηγορώντας με ότι έχω συμμετάσχει σε συνωμοσία εναντίον τους» αναφέρει, μεταξύ άλλων, στη γραπτή του δήλωση, με την οποία ανακοινώνει ότι υπέβαλλε την παραίτησή του, ζητώντας συγγνώμη για την αναστάτωση που προκλήθηκε.

Όπως, ειδικότερα, υποστήριζει ο κ. Μπαλτάκος για το περιεχόμενο της συνομιλίας του με τον κ. Κασιδιάρη, «λόγω της γειτνίασης των γραφείων της γενικής γραμματείας της κυβέρνησης και της Χ.Α. στη Βουλή» είχε «συμπτωματικές συναντήσεις με τους βουλευτές του κόμματος αυτού». «Σε μία από αυτές τις τυχαίες συναντήσεις αμέσως μετά την προφυλάκιση των κυρίων Μιχαλολιάκου, Παππά και Λαγού ο κ. Κασιδιάρης ζήτησε να με δει ιδιαιτέρως».

Ως προς το περιεχόμενο της συζήτησης ο κ. Μπαλτάκος αναφέρει ότι ο κ. Κασιδιάρης «ξεκίνησε τη συζήτηση κατηγορώντας με ότι έχω συμμετάσχει σε συνομωσία εναντίον τους, κατηγορία την οποία απεύθυναν συνεχώς τις προηγούμενες ημέρες και εκείνος αλλά και άλλοι βουλευτές της Χ.Α.».

«Το αρνήθηκα και προσπάθησα να απαλλαγώ από τις πιέσεις» συνεχίζει ο πρώην ΓΓ της Κυβέρνησης και προσθέτει: «Στη διάρκεια αυτής της συζήτησης όσα ειπώθηκαν από εμένα είχαν τον παραπάνω σκοπό και κανέναν άλλον, δηλαδή την απαλλαγή από τις πιέσεις αυτές, αφού τα περί σκευωρίας δεν είχαν σχέση με την πραγματικότητα».

Άλλωστε, όπως αναφέρει, τις επόμενες ημέρες, όταν προέκυψαν νεότερα στοιχεία «είχα την ευκαιρία την ευκαιρία να πω στον κ. Κασιδιάρη και σε άλλους - και μάλιστα παρουσία πολλών μαρτύρων - ότι δεν υπάρχει σκευωρία ή συνωμοσία εναντίον τους, συζήτηση την οποία φυσικά δεν δημοσιοποίησε ο εν λόγω βουλευτής».

«Λόγω του θορύβου που δημιουργήθηκε και για λόγους προσωπικής ευθιξίας υπέβαλα την παραίτησή μου και ζητώ συγγνώμη για την αναστάτωση που προκλήθηκε», υπογράφει με την ιδιότητα του γενικού γραμματέα της κυβέρνησης ο κ. Μπαλτάκος.

Τι προηγήθηκε

Της παραίτησης προηγήθηκε κύμα αντιδράσεων σε βάρος του μετά τις καταγγελίες του κ. Κασιδιάρη ότι στη συνομιλία που είχε μαζί του, ο κ. Μπαλτάκος, μεταξύ άλλων, παραδέχθηκε κυβερνητικές παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη σχετικά με τις διώξεις στην υπόθεση της Χρυσής Αυγής.

Ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής έδωσε μάλιστα στη δημοσιότητα και απομαγνητοφωνημένο διάλογο, που όπως είπε, τον έχει στείλει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Στη συνέχεια δημοσιοποίησε και βίντεο από τη συνομιλία. 

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο κ. Κασιδιάρης, ο κ. Μπαλτάκος στη συνομιλία τους παραδέχεται ότι υπήρξε παρέμβαση στην εισαγγελέα που χειρίζεται την υπόθεση της Χρυσής Αυγής, από τους υπουργούς Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης.

Επίσης, ο κ. Μπαλτάκος στο βίντεο ακούγεται να λέει στον κ. Κασιδιάρη ότι ο Πρωθυπουργός μόλις έμαθε ότι δεν προφυλακίστηκαν όλα τα στελέχη της Χρυσής Αυγής κάλεσε οργισμένος στο τηλέφωνο τους δύο υπουργούς.

Το ΠΑΣΟΚ είχε σπεύσει να ζητήσει την απομάκρυνση του Γενικού Γραμματέα, ενώ προαναγγέλλοντας τις εξελίξεις, η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος της ΝΔ Σοφία Βούλτεψη είχε πει στη Βουλή πως «ο ίδιος ο κ. Μπαλτάκος θα ανακοινώσει την απόφασή του, την οποία είχε πάρει πολύ πριν του ζητηθεί αυτό που του ζητήθηκε».

«Δεν γνωρίζω το θέμα, αλλά εάν είναι έτσι δεν έχει θέση στην κυβέρνηση ο κ. Μπαλτάκος» είχε δηλώσει και ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, εξερχόμενος από τα Γραφεία της ΝΔ.

Οι καταγγελίες του κ. Κασιδιάρη για τον πρώην, πλέον, Γραμματέα της Κυβέρνησης, είχαν προκαλέσει εντονότατες αντιδράσεις σε όλα τα κόμματα, τα οποία έστρεψαν τα βέλη τους και κατά της κυβέρνησης.

Ν. Δένδιας: Αποκυήματα νοσηρής φαντασίας

Πάντως, για αποκυήματα νοσηρής φαντασίας έκανε λόγο με ανακοίνωσή του ο υπουργός Δημοσίας Τάξης Ν. Δένδιας αναφορικά με τα όσα του προσάπτει η Χρυσή Αυγή, περί παρεμβάσεων στην εισαγγελία αναφορικά με τις διώξεις των μελών της.

Όμως, όπως τόνισε, δεν είναι προϊόν φαντασίας, αλλά πραγματικότητα, τα 32 περιστατικά με εγκληματικές ενέργειες υποστηρικτών της Χρυσής Αυγής, τα οποία όλοι γνωρίζουν ότι απέστειλα στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

«Δεν είναι μύθευμα επίσης, - και προκύπτει από τη στιχομυθία - ότι ζητείται από τον κ. Μπαλτάκο να παρέμβει στη Δικαιοσύνη προκειμένου να επιτευχθεί η απαλλαγή των μελών της Χρυσής Αυγής» καταλήγει ο κ. Δένδιας.

Χαρ. Αθανασίου: Καμία παρέμβασή μου στη Δικαιοσύνη

Νωρίτερα, και ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου διέψευσε τις καταγγελίες για παρέμβαση στη Δικαιοσύνη, τουλάχιστον σε ό,τι τον αφορούν. 

Σε νέα του δήλωση το απόγευμα τόνισε πως για τα αδικήματα που αποδίδονται σε μέλη της Χρυσής Αυγής το λόγο έχει η Δικαιοσύνη και μόνο.

«Η δικαιοσύνη θα πράξει το καθήκον της»

«Η Δικαιοσύνη δεν επηρεάζεται από εξωγενείς παράγοντες. Οι δικαστές όπως σε κάθε περίπτωση θα πράξουν το καθήκον τους», τόνισαν από την πλευρά τους δικαστικές πηγές με αφορμή την συνομιλία του Ηλία Κασιδιάρη με τον παραιτηθέντα γραμματέα της κυβέρνησης.

Μάλιστα, παρέπεμπαν στα στοιχεία της δικογραφίας για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής που όπως λένε, καταδεικνύουν πως η Δικαιοσύνη κινείται στη σωστή κατεύθυνση την ώρα που η έρευνα είναι σε πλήρη εξέλιξη.

ΣΥΡΙΖΑ: Να δώσουν εξηγήσεις Σαμαράς, Δένδιας, Αθανασίου

Ο ΣΥΡΙΖΑ, εκτός από την αποπομπή του κ. Μπαλτάκου, ζήτησε να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση και να ερευνηθούν όλες οι πτυχές της, υποστηρίζοντας πως οι κ. Δένδιας και Αθανασίου είναι υπόλογοι και πρέπει να δώσουν εξηγήσεις, καθώς και ο ίδιος ο πρωθυπουργός.

Σημείωσε επίσης, μεταξύ άλλων, πως «το μαγνητοσκοπημένο βίντεο της συνομιλίας Μπαλτάκου-Κασιδιάρη, ανεξάρτητα από τις μεθόδους που έχει προκύψει, εκθέτει ανεπανόρθωτα την κυβέρνηση και το ακροδεξιό περιβάλλον του πρωθυπουργού», ενώ τόνισε πως «επιβεβαιώνονται πλήρως οι τοποθετήσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την κυβερνητική συνενοχή στην άνοδο του νεοναζιστικού φαινομένου».

Επίσης ο ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωσή του κατήγγειλε την κυβέρνηση για ένοχη σιωπή, η οποία όπως τονίζει είναι ενδεικτική των βαρύτατων ευθυνών της αναφορικά με την αντιμετώπιση της Χρυσής Αυγής, καθώς και τις υπόγειες σχέσεις, όπως λέει, κυβερνητικών στελεχών με το ναζιστικό μόρφωμα.

«Ο κ. Σαμαράς είναι προσωπικά υπόλογος για το όλο θέμα» καταλήγει η ανακοίνωση.

ΔΗΜΑΡ: Να δώσει εξηγήσεις ο Πρωθυπουργός

Εξηγήσεις από τον πρωθυπουργό για «τα παιχνίδια με τη Χρυσή Αυγή» είχε ζητήσει με ανακοίνωσή της και η ΔΗΜΑΡ κάνοντας λόγο για τεράστιο πολιτικό ζήτημα με αφορμή τις συνομιλίες Μπαλτάκου - Κασιδιάρη οι οποίες «καταγράφουν τις παρασκηνιακές κινήσεις  κύκλων της ΝΔ με το ακροδεξιό νεοναζιστικό σχήμα.

Η ΔΗΜΑΡ στην ανακοίνωσή της έφερε στο προσκήνιο και προηγούμενα περιστατικά που ήθελαν πρωταγωνιστή τον κ. Μπαλτάκο αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «ο πρωθυπουργός διατήρησε επί μακρόν στη θέση του ένα πολιτικό πρόσωπο που με τη γενικότερη στάση του προκάλεσε τη δημοκρατική κοινή γνώμη. Νωπές είναι ακόμα οι δηλώσεις του ότι «γεννήθηκε και θα πεθάνει αντικομμουνιστής» όπως και ο λυσσώδης αγώνας που έδωσε για να μπλοκάρει το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο στην τρικομματική κυβέρνηση».

Με αφορμή τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας για τη συνομιλία Μπαλτάκου - Κασιδιάρη, η ΔΗΜΑΡ, τονίζει ότι «πρόκειται για τεράστιο πολιτικό ζήτημα που ανακύπτει μέσα στον κορυφαίο ηγετικό πυρήνα της κυβέρνησης». 

ΑΝΕΛ: Να παραιτηθεί η κυβέρνηση

Από πλευράς Ανεξάρτητων Ελλήνων, ο πρόεδρός τους Πάνος Π. Καμμένος, από το βήμα της Βουλής, είχε ζητήσει την παραίτηση της κυβέρνησης.

Όπως υποστήριξε, το βίντεο Μπαλτάκου – Κασιδιάρη αποδεικνύει ότι «η κυβέρνηση ήταν συνομιλητής της Χρυσής Αυγής».

«Από την άλλη αποδεικνύεται ότι και η Χρυσή Αυγή ήταν συνομιλητής της κυβέρνησης. Με τι αντάλλαγμα; Χάλασε η συμφωνία και βγήκαν τα βίντεο; Σιρόπιασε το γλυκό;», πρόσθεσε.

ΚΚΕ: Η Χ.Α. στηρίχθηκε από μηχανισμούς του συστήματος

Να πάρει συγκεκριμένη θέση για την καταγεγραμμένη συνομιλία, «στην οποία ο κ. Μπαλτάκος, που πριν λίγες ημέρες καμάρωνε και δήλωνε αντικομμουνιστής, προσπαθεί φανερά να αθωώσει τη ναζιστική Χρυσή Αυγή» ζήτησε από την πλευρά του το ΚΚΕ.

Σύμφωνα με το Κομμουνιστικό Κόμμα, το γεγονός αυτό και οι συνομιλίες επιβεβαιώνουν, αυτό που από την πρώτη στιγμή έχει πει το ΚΚΕ, ότι η Χρυσή Αυγή ανέβηκε και στηρίχθηκε από μηχανισμούς του συστήματος.

«Η εγκληματική δράση της ναζιστικής Χρυσής Αυγής είναι υπαρκτή και ο κόσμος βοά για αυτό. Τα μέλη της έχουν κάνει δολοφονίες, επιθέσεις σε βάρος εργαζομένων και μεταναστών. Για αυτό και αποτελεί λαϊκή απαίτηση να διερευνηθούν οι εγκληματικές της πράξεις και να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι» προστίθεται στην ανακοίνωση.

Ακόμη το ΚΚΕ αναφέρει ότι έχει επανειλημμένα επισημάνει ότι αντικομμουνισμός και φασισμός αλληλοτροφοδοτούνται, συνεπώς ενιαία πρέπει να απομονωθούν από το λαό και τη νεολαία.

Γ. Καμίνης: Μονόδρομος η τήρηση της συνταγματικής νομιμότητας

Στο ζήτημα που ανέκυψε σήμερα με τον Γενική Γραμματέα της Κυβέρνησης παρενέβη και ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, ο οποίος χαρακτήρισε αποκρουστικά τα σημερινά γεγονότα, τονίζοντας ότι επιβεβαιώνεται ότι o μόνος δρόμος απέναντι στη Χρυσή Αυγή είναι η τήρηση της συνταγματικής νομιμότητας. «Οποιαδήποτε παρέκκλιση από αυτή τη στάση, ουσιαστικά ενισχύει αυτό το ναζιστικό μόρφωμα» πρόσθεσε. 

Σχολιάστε το άρθρο

Απομένουν 3000 χαρακτήρες αποστολή
Τα πιο πρόσφατα σχόλια
Αντικομμουνιστης[79.107.2xx.xxx]
04/04/2014 13:39

Εμ καιρος φερνει τα λαχανα καιρος τα παραπουλια,μονον ο τρελλο τραγκας σταθηκε στο υψος της Δημοκρατιας.Ολοι οι υπολοιποι παραγοντες της Δημοκρατιας και Ιδιαιτερα οι ευαισθητοι προοδευτικοι,πρωτοστατησαν στο κυνηγι μαγισων πουστησαν οι του συνταγματικου τοξου.Αγνοωντας τους 500.000 ψηφοφορους της ΧΑ.Και το κερασακι στην τουρτα της εκτροπης ειναι που επιασε ο πονος για τη δικαιοσυνη και τη Δημοκρατια τα αριστερα φασιστακια,που χυνουν κροκοδειλια δακρυα (στο πλαισιο παντα του αριστερου βηματισμου ,δυο μπρος ενα πισω),ΟΧΙ μονο καταφχαρστιοταν το προφανες,καθοδηγουμενο κατασκευασμενο κυνηγι των χρυσαυγιτων,αλλα γυρευαν και το κατι παρα πανω.
Ρε οι τελευταιοι που δικαιουντε να πιανουν στο στομα τους εννοιες οπως Δημοκρατια ,Δικαιοσυνη ,Ανθρωπινα δικαιωματα κλπ κατακτησεις του των φιλελευθερων κοινωνιων ειναι οι αριστεροι και τα βαρετα κιταπια τους.Και τουτο γιατι η Ιστορια τους ειναι γραμμενη με ποταμους αθωου
αιματος και ανθρωπινης δυστυχιας,τοσο στην Ελλαδα,οσο και στο εξωτερικο.

περισσότερα
Aggelos[147.102.4xx.xxx]
04/04/2014 11:52

Υπάρχουν βεβαίως και άλλοι αντιπερισπασμοί αγαπητέ defender που έχουν την δυνατότητα να συσπειρώσουν τον λαό στην κυβέρνησή του, και αφορούν μια μεγάλη απειλή. Βεβαίως επειδή κανένα από τα πολιτικά κόμματα δεν δρα ανεξάρτητα ούτε κατά διάνοια και το παιχνίδι είναι μεγάλο, θα δούμε. Θα διατυπώσω πάντως μια προβλεψούλα ήσσονος σημασίας. Δεν αποκλείω στο εγγύς μέλλον ο επίτιμος Δρακουμέλ να πάρει διπλή χαρά, αφενός βλέποντας τον μισητό αντίπαλο να παθαίνει τα ίδια και χειρότερα, αφετέρου βλέποντας το αίμα του πάλι ψηλά στην πολιτική.

περισσότερα
Γιώργος [87.159.4xx.xxx]
04/04/2014 10:34

Έλεος πλέον.
Το πρόβλημα μας είναι αν ο Μπαλτακος και αν η ΝΔ έχει στις τάξεις της ακροδεξιούς.

Το μόνο που θα έπρεπε να μας απασχολεί η επιλεκτική και κατευθυνόμενη δικαιοσύνη.
Η δικαιοσύνη δεν πρέπει ΠΟΤΕ να κρίνει βάσει πολιτικών πεποιθήσεων.
Δεν πρέπει να την απαςχολει αν είναι ακροδεξιος, κομμουνιστής, μουσουλμάνος, χριστιανός, Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός.

Επίσης τι γίνεται με αυτο το καλό παιδί που μπήκε στη βουλή και αρχίσει να δέρνει κόσμο???

περισσότερα
διαβάστε όλα τα σχόλια (72)

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή