Με το πιο θερμό τους χειροκρότημα μικροί και μεγάλοι που κατέκλυσαν την αίθουσα «Δημήτρης Μητρόπουλος» του Μεγάρου Μουσικής, υποδέχτηκαν το βράδυ της Δευτέρας 31 Μαρτίου, την αγαπημένη συγγραφέα όλων, Άλκη Ζέη.
Στο αφιέρωμα - που είχαν διοργανώσει προς τιμήν της το ηλεκτρονικό περιοδικό για το βιβλίο «Ο Αναγνώστης», το οποίο είχε και τα πρώτα του γενέθλια, σε συνεργασία με το Megaron Plus και τις εκδόσεις Μεταίχμιο -, παρευρέθηκαν στενοί φίλοι και συγγενείς, επιστήθιοι συνεργάτες, συγγραφείς, ακαδημαϊκοί, εκπαιδευτικοί, δημοσιογράφοι, άνθρωποι των τεχνών και των γραμμάτων και εκατοντάδες αναγνώστες.
Ο δημοσιογράφος Γιάννης Μπασκόζος, επικεφαλής της συντακτικής επιτροπής του Αναγνώστη «άνοιξε» την εκδήλωση καλωσορίζοντας τον κόσμο και ευχαριστώντας το Megaron Plus, έναν θεσμό που άνοιξε τον δρόμο για να ιδρυθούν παρόμοιοι χώροι που φιλοξενούν σημαντικές πολιτιστικές δράσεις.
TROY
Τα βιβλία της έχουν κερδίσει τη μάχη με τον χρόνο
Πρώτη μίλησε η συγγραφέας Λίλα Κονομάρα για το έργο της Άλκης Ζέη που αφορά τα παιδιά, σημειώνοντας πως τα βιβλία της έχουν κερδίσει τη μάχη με τον χρόνο παραμένοντας συνεχώς επίκαιρα λόγω της απόλαυσης που συνεχίζουν ακόμα και σήμερα να προσφέρουν. Στο έργο της διακρίνουμε διάσπαρτο το χιούμορ και την εξαιρετική αφηγηματική ικανότητα οικονομίας και δράσης. Γραμμένα με απλό τρόπο και γρήγορο ρυθμό, παραμένουν τα αγαπημένα των παιδιών, ενώ παράλληλα πραγματεύονται επίμαχα πολιτικά ζητήματα που για καιρό αποσιωπούνταν, καθώς και κοινωνικά θέματα χωρίς το κείμενο να χάσει στο ελάχιστο τη λογοτεχνικότητά του.
Η νεαρή και ταλαντούχα ηθοποιός Σοφία Κόκκαλη διάβασε αποσπάσματα από τα βιβλία «Η μωβ ομπρέλα» και «Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου».
TROY
Τομή στη νεότερη πεζογραφία μας
Στη συνέχεια, πήρε τον λόγο ο κριτικός λογοτεχνίας Βαγγέλης Χατζηβασιλείου, ο οποίος αναφέρθηκε στο έργο της Άλκης Ζέη που αφορά τους ενηλίκους και στάθηκε ιδιαίτερα στο μυθιστόρημά της «Η αρραβωνιαστικιά του Αχιλλέα», ένα μεγαλόπνευστο βιβλίο που αποτελεί τομή στη νεότερη πεζογραφία μας. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Χατζηβασιλείου είναι το μυθιστόρημα της πολιτικής εξορίας που περνάει από την εξωτερική στην εσωτερική εξορία. Η σπουδαία ηθοποιός Ξένια Καλογεροπούλου, διάβασε μοναδικά ένα απόσπασμα από το βιβλίο.
Η κριτικός παιδικής λογοτεχνίας Μαρίζα Ντεκάστρο, που ήταν και η συντονίστρια της εκδήλωσης, απηύθυνε στη συνέχεια ερωτήσεις στην Άλκη Ζέη, μεταφέροντας και τις ερωτήσεις παιδιών που παρακολούθησαν την εκδήλωση. Όταν τη ρώτησε πώς μπορεί και χειρίζεται το έργο για τους ενηλίκους με εκείνο για τα παιδιά, η μεγάλη συγγραφέας απάντησε πως γράφει την ίδια απλή γλώσσα και στα δύο.
Το μοναδικό κριτήριο ενός καλού λογοτεχνικού βιβλίου
Στα παιδικά της βιβλία γίνεται η ίδια παιδί, γίνεται ο ίδιος ο ήρωάς της και σκέφτεται πώς θα αντιδρούσε εκείνος. Ενώ ξεκίνησε να δημοσιεύει διηγήματα σε περιοδικά, όταν έγραψε το πρώτο της μυθιστόρημα, το περίφημο «Καπλάνι της βιτρίνας», δεν είχε στην πραγματικότητα συνειδητοποιήσει πως έγραφε ένα βιβλίο για παιδιά. Κατά τη γνώμη της το μοναδικό κριτήριο ενός καλού λογοτεχνικού βιβλίου είναι να καταφέρει κανείς να το διαβάσει ολόκληρο με ευχαρίστηση. «Μπορούμε να τα λέμε όλα στα παιδιά, φτάνει να βρίσκουμε τον τρόπο να τα πούμε» είπε χαρακτηριστικά και συμβούλεψε τους μικρούς αναγνώστες να διαβάζουν βιβλία, εάν θέλουν να γίνουν συγγραφείς.
Η Άλκη Ζέη με τον Τίτο Πατρίκιο.
Τίτος Πατρίκιος
Ιδιαίτερα απολαυστικός ο παιδικός της φίλος και ποιητής Τίτος Πατρίκιος, που καθόταν ακριβώς δίπλα της, μίλησε εμφανώς συγκινημένος για το τελευταίο αυτοβιογραφικό της βιβλίο «Με μολύβι φάμπερ νούμερο δύο», επισημαίνοντας πως περιλαμβάνει και τους τρεις λόγους για τους οποίους γράφει κανείς μια αυτοβιογραφία: για να δείξει τη σπουδαιότητά του, για τον έλεγχο της συνείδησής του, για να φτιάξει το χρονικό μιας εποχής και να δικαιώσει συγχρόνως τον εαυτό του.
Η Άλκη Ζέη αφιέρωσε τη βραδιά στην αδελφή της Λενούλα, που χωρίς αυτήν θα ήταν αδύνατον να γράψει το τελευταίο της βιβλίο, από το οποίο διάβασε κι ένα απόσπασμα. Έκλεισε τη βραδιά με στίχους του Μανώλη Αναγνωστάκη:
Το θέμα είναι τώρα τι λες.
Καλά φάγαμε, καλά ήπιαμε.
Καλά τη φέραμε τη ζωή μας ως εδώ.
Μικροζημίες και μικροκέρδη συμψηφίζοντας.
Το θέμα είναι τώρα τι λες.
Η λογοτεχνία και η ιστορία χρωστάει πολλά σε αυτή τη μεγάλη συγγραφέα, η οποία με κέφι, χαμόγελο και όπως πάντα με περισσή υπομονή υπέγραψε δεκάδες βιβλία της. naftemporiki.gr