Γαλλία: Ήττα των σοσιαλιστών στις δημοτικές εκλογές

Κυριακή, 30 Μαρτίου 2014 21:59
UPD:23:38
REUTERS/ERIC GAILLARD
A- A A+

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα του οποίου ηγείται ο Φρανσουά Ολάντ και οι εταίροι του ηττήθηκαν στις δημοτικές εκλογές, συγκεντρώνοντας το 42% στο σύνολο των ψηφοφόρων έναντι του 49% που συγκέντρωσε η κεντροδεξιά.

Ωστόσο σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες το Παρίσι παραμένει στους Σοσιαλιστές.

Ειδικότερα σύμφωνα με εκτιμήσεις των ινστιτούτων Ifop και SAS για το τηλεοπτικό δίκτυο i-Télé η Αν Χινταλγκό, υποψήφια του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος θα γίνει η πρώτη γυναίκα δήμαρχος στο Παρίσι, καθώς φέρεται να επικρατεί με 54,5% της Ναταλί Κοσιουσκό-Μοριζέ, υποψήφιας του κεντροδεξιού UMP για το δήμο του Παρισιού.

Η 54χρονη Αν Χινταλγκό, το δεξί χέρι του απερχόμενου σοσιαλιστή δημάρχου Μπερτράν Ντελανοέ, επικράτησε της αντιπάλου της Ναταλί Κοσιουσκό-Μοριζέ, 40 ετών και συνεργάτη του πρώην προέδρου Νικολά Σαρκοζί που είχε επικρατήσει στον πρώτο γύρο των εκλογών. Η Μοριζέ φέρεται να λαμβάνει ποσοστό 45,5% των ψήφων.

Πανωλεθρία για τους σοσιαλιστές

EURONEWS

Πολλές πόλεις-σύμβολα για την αριστερά, πέρασαν ήδη στη δεξιά αντιπολίτευση, όπως οι πόλεις Κενπέρ, Σεν Ετιέν, Ανζέ (Μεν-ε-Λουάρ), Ρουμπέ, Ρέϊμς (Μαρν), Μπελφόρ, ή ακόμα η Λιμόζ τις οποίες είχαν οι σοσιαλιστές από το 1912.

Σύμφωνα με τα exit polls από την BVA που μετέδωσε η γαλλική τηλεόραση, εκτιμάται ότι περισσότερες από 100 πόλεις με περισσότερους από 10.000 κατοίκους επέλεξαν την κεντροδεξιά.

Στη δεύτερη μεγάλη πόλη της Γαλλίας, τη Μασσαλία, ο Ζαν Κλοντ Γκοντέν, για τρίτη θητεία δεξιός υποψήφιος δήμαρχος, φέρεται ήδη ως νικητής, στη δε πόλη Πο (Πυρηναία) ο κεντρώος Φρανσουά Μπαϊρού κέρδισε με 63% χάρις στη συμμαχία με τη δεξιά.

Επίσης οι Οικολόγοι "άρπαξαν" τελικά την Γκρενόμπλ από τα χέρια των σοσιαλιστών.

Οι σοσιαλιστές κατόρθωσαν να διατηρήσουν τις πόλεις Στρασβούργο, Λιλ και Ντιζόν.

Στοιχεία παρηγοριάς για την αριστερά είναι ότι κέρδισαν στην πόλη Μες (Λωραίν), καθώς και την πολύ σημαντική, στον πολιτιστικό τομέα, πόλη της Αβινιόν (Αλπ-Κυανή Ακτή) στην οποία ο υποψήφιος του Εθνικού Μετώπου προηγείτο κατά τον πρώτο γύρο.

EURONEWS

Τo ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο είχε σήμερα «τις υψηλότερες επιδόσεις στην ιστορία του στις δημοτικές εκλογές» στη Γαλλία, δήλωσε ο αντιπρόεδρος του FN Φλοριάν Φιλιπό.

Σύμφωνα με την BVA συγκέντρωσε ένα ποσοστό της τάξεως του 9%.

EURONEWS

Το FN επικράτησε σε τουλάχιστον έξι πόλεις, μεταξύ τους η Μπεζιέ (νοτιοδυτική Γαλλία) και η Φρεζύς (νότια) και εξελέγησαν ίσως 1.200 δημοτικοί σύμβουλοι, δήλωσε η πρόεδρός του Μαρίν Λεπέν.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή