Ρώμη: Κ. Παπούλιας- Ναπολιτάνο εγκαινίασαν την ελληνοιταλική έκθεση

Παρασκευή, 28 Μαρτίου 2014 21:49
UPD:23:41
ΑΠΕ ΜΠΕ/STR

«Νεκρή φύση με την Ακρόπολη στο βάθος», Κωνσταντίνος Παρθένης (1878/1967), που αποτελεί μέρος στην έκθεση «Κλασσική Εποχή και Ευρώπη. Το πεπρωμένο της Ελλάδας και της Ιταλίας».

A- A A+

Στο Προεδρικό Μέγαρο Κυρηνάλιο στη Ρώμη ο  Ιταλός πρόεδρος Τζόρτζιο Ναπολιτάνο μαζί με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, εγκαινίασαν αργά το απόγευμα την έκθεση «Κλασσική εποχή και Ευρώπη. Το πεπρωμένο της Ελλάδας και της Ιταλίας».

Την έκθεση συνθέτουν είκοσι πέντε εκθέματα από τον αρχαίο ελληνικό και ρωμαϊκό πολιτισμό, αλλά και έργα καλλιτεχνών από τη σύγχρονη Ελλάδα.

Ο Κάρολος Παπούλιας ξεναγήθηκε στην έκθεση μαζί με τον Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, από τον επιμελητή της, καθηγητή Λουί Γκοντάρ. Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας συνόδευαν οι υπουργοί Πολιτισμού, Πάνος Παναγιωτόπουλος, και Παιδείας, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος.

Η έκθεση που φιλοξενείται στο Κυρηνάλιο μέγαρο, ξεκινά από τα κυκλαδίτικα ειδώλια και φτάνει μέχρι τα έργα του Κωνσταντίνου Παρθένη και του Γιάννη Μόραλη.

«Το ενδιαφέρον των Ιταλών και ξένων μέσων ενημέρωσης είναι τεράστιο. Κάτι που αποδεικνύεται και από την παρουσία εκατόν τριάντα δημοσιογράφων στη σημερινή συνέντευξη Τύπου που οργανώθηκε στην Αιώνια Πόλη» τόνισε η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη.

Σε δηλώσεις του, επίσης, προς το ΑΜΠΕ, ο Ιταλός υπουργός Πολιτισμού, Ντάριο Φραντσεσκίνι, υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα και η Ιταλία έχουν αμέτρητα κοινά σημεία και η συνεργασία τους μπορεί να γίνει ακόμη στενότερη».

ΑΠΕ ΜΠΕ/STR

Ο «Ιωάννης ο Βαπτιστής» του Caravaggio 1571 – 1610, που αποτελεί μέρος στην έκθεση «Κλασσική Εποχή και Ευρώπη. Το πεπρωμένο της Ελλάδας και της Ιταλίας».

«Η έκθεση που μόλις εγκαινιάσθηκε στέλνει το μήνυμα ότι οι δυο χώρες πρέπει να επενδύσουν στον τουρισμό και στον πολιτισμό, και ως απάντηση στην οικονομική κρίση» πρόσθεσε ο κ. Φραντσεσκίνι.

 Ο Λουϊ Γκοντάρ, τέλος, επιμελητής της έκθεσης, η οποία θα παραμείνει στο ιταλικό προεδρικό μέγαρο μέχρι τις 15 Ιουλίου και στη συνέχεια θα μεταφερθεί στην Αθήνα, δήλωσε ότι με τα σημαντικά αυτά εκθέματα, τιμώνται δυο κύριες αρχές που αποτελούν τη βάση του ευρωπαϊκού πολιτισμού: τα δικαιώματα του κάθε ανθρώπου, όπως μας θυμίζει η Αντιγόνη, και η ίδια η αρχή και κατάκτηση που ονομάζεται Δημοκρατία και ελευθερία σκέψης.

Αμέσως μετά την τελετή εγκαινίων, οι δύο Πρόεδροι και εκπρόσωποι του χώρου του πολιτισμού και της τέχνης είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν συναυλία με τη διάσημη υψίφωνο Μυρτώ Παπαθανασίου και τον πιανίστα Αλέξανδρου Καπέλη.

ΑΠΕ ΜΠΕ

«Άγιος Πέτρος», Δομήνικος Θεοτοκόπουλος (1541-1614).

Λίγα άλλα εμβληματικά τα έργα που εκτίθενται

Στην έκθεση περιλαμβάνονται ολιγάριθμα, αλλά εμβληματικά έργα από μεγάλα Μουσεία της Ελλάδας και της Ιταλίας.  Τα έργα από τις ελληνικές συλλογές είναι αντιπροσωπευτικά για την ελληνική τέχνη από την προϊστορική έως και του 20ο αιώνα. Τα αντίστοιχα εκθέματα των ιταλικών συλλογών προέρχονται από την Ιταλία και την Ελλάδα.

Η παρουσίαση των έργων αυτών στο πλαίσιο της έκθεσης έχει σκοπό να καταδείξει τους πανάρχαιους στενούς δεσμούς Ελλάδας και Ιταλίας και τη σύζευξη του αρχαίου ελληνικού και του ρωμαϊκού πολιτισμού. Να προβάλει τη σημασία του ελληνικού και αργότερα του ρωμαϊκού πολιτισμού για τη διαμόρφωση του Ευρωπαϊκού πολιτισμού και συνακόλουθα της σημερινής πολιτισμικής μας ταυτότητας.
Επίσης, σκοπός της έκθεσης είναι να υπενθυμίσει ότι η πολιτική, οικονομική και πολιτισμική ένωση της Ευρώπης έχει μακρινές ρίζες στην ελληνική και ρωμαϊκή ιστορία.

Τα έργα από ελληνικά Μουσεία είναι τα εξής:

1. Πήλινη πινακίδα Γραμμικής Β από την Πύλο, τέλη 13ου αι. π.Χ. Αθήνα, Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

2.  Κυκλαδικό ειδώλιο από τη Νάξο, τρίτης χιλιετίας π.Χ., τύπου Σπεδού, από το ομώνυμο νεκροταφείο στη Νάξο. Αθήνα, Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.

3. Χάλκινο άγαλμα ανδρικής μορφής, πρώιμης ρωμαϊκής περιόδου. Αθήνα, Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο (επαναπατρισθέν έργο από το Saarbrücken Γερμανίας).

4. Άγαλμα Κόρης, 520-510 π.Χ. Αθήνα, Μουσείο Ακρόπολης.

5. Ανάγλυφο της «Σκεπτομένης Αθηνάς», γύρω στο 460 π.Χ. Αθήνα, Μουσείο Ακρόπολης.

6. Ρυτό σε σχήμα ταυροκεφαλής από το ανάκτορο της Ζάκρου, ΥΜΙΒ περιόδου. Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου.

7. Φορητή αμφιπρόσωπη εικόνα (12ος αι.). Αθήνα, Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο.

8. Άγιος Πέτρος, 1601-1607. Ζωγράφος Δομήνικος Θεοτοκόπουλος. Αθήνα, Εθνική Πινακοθήκη.

9. Καθιστή γυναίκα, 1951. Ζωγράφος Γιάννης Μόραλης. Αθήνα, Εθνική Πινακοθήκη.

10. Νεκρά φύση με την Ακρόπολη στο βάθος, πριν το 1931. Ζωγράφος Κωνσταντίνος Παρθένης. Αθήνα, Εθνική Πινακοθήκη.

11. Τοπίο με τρεις φιγούρες, 1935. Ζωγράφος Κωνσταντίνος Παρθένης. Αθήνα, Εθνική Πινακοθήκη.

newsroom naftemporiki.gr

 

Προτεινόμενα για εσάς