ΟΗΕ: Δώδεκα αποφάσεις για την καταπολέμηση των ναρκωτικών

Πέμπτη, 27 Μαρτίου 2014 14:48
UPD:16:56

Στη φωτογραφία η Εθνική Συντονίστρια για την Αντιμετώπιση των Ναρκωτικών, δρ. Χριστίνα Παπουτσοπούλου-Διαμαντοπούλου (αριστερά) με τον επικεφαλής του Γραφείου του ΟΗΕ για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα (UNODC), Γιούρι Φεντότοφ και την Υφυπουργό Υγείας, κα. Ζέττα Μακρή

A- A A+

Δώδεκα ψηφίσματα-αποφάσεις υιοθέτησε η 57η Παγκόσμια Συνδιάσκεψη για τα Ναρκωτικά του ΟΗΕ (CND), η οποία πραγματοποιήθηκε στις 13-21 Μαρτίου στη Βιέννη.

Την Ευρωπαϊκή Ένωση εκπροσώπησε η υφυπουργός Υγείας Ζέττα Μακρή, η οποία εκφώνησε τη Δήλωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην οποία δίνεται έμφαση, μεταξύ άλλων, στις μεθόδους αντιμετώπισης της ζήτησης και της προσφοράς ναρκωτικών, στο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και στην ενίσχυση της διεθνούς συνεργασίας.

Εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναγνώστηκε ειδική Δήλωση, στην οποία εκφράστηκε η θέση της Ε.Ε. για την κατάργηση της θανατικής ποινής, εστιάζοντας στην αντίθεση της επιβολής της από χώρες του ΟΗΕ για αδικήματα που σχετίζονται με τα ναρκωτικά. Η Δήλωση υποστηρίχθηκε ένθερμα από τα περισσότερα κράτη μέλη του ΟΗΕ.

Σημειώνεται ότι εκ των 12 ψηφισμάτων-αποφάσεων τα δύο ήταν εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα οποία πρότεινε και προετοίμασε η Ελλάδα.

Στα ψηφίσματα αυτά συγκροτούνται οδηγίες πολιτικής για τα κράτη μέλη του ΟΗΕ που αφορούν το πρώτο στην εκπαίδευση και κατάρτιση για τους επαγγελματίες των υπηρεσιών απεξάρτησης και το δεύτερο στην εξασφάλιση των βασικών υπηρεσιών υγείας σε εξαρτημένους ακόμα και σε περιόδους οικονομικής λιτότητας.

Παράλληλα, πραγματοποιήθηκαν διμερείς συναντήσεις της ελληνικής αποστολής με υψηλόβαθμους αξιωματούχους και συγκεκριμένα τον επικεφαλής του Γραφείου του ΟΗΕ για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα (UNODC), Γιούρι Φεντότοφ και τον αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Γιαν Ελίασον, κατά τις οποίες συζητήθηκαν οι προτεραιότητες της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Αντιμετώπιση των ναρκωτικών και επισημάνθηκε η ανάγκη άμεσης αντίδρασης της διεθνούς κοινότητας για την αντιμετώπιση του προβλήματος των νέων ψυχοδραστικών ουσιών.

Πέραν της κ. Μακρή από ελληνικής πλευράς συμμετείχαν ακόμη η δρ. Χριστίνα Παπουτσοπούλου-Διαμαντοπούλου, Εθνική Συντονίστρια
για την Αντιμετώπιση των Ναρκωτικών και πρόεδρος της Οριζόντιας Ομάδα Ναρκωτικών του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Επίσης ο αναπληρωτής πρόεδρος της Οριζόντιας Ομάδας Ναρκωτικών του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δρ. Γεράσιμος Παπαναστασάτος, ο εμπειρογνώμονας στον τομέα Μείωσης της Ζήτησης, Φοίβος Παπαμάλης, η εμπειρογνώμονας στον τομέα Μείωσης της Ζήτησης, δρ. Δόμνα Τσακλακίδου, η ειδική γραμματέας της Προεδρίας, Μαρία Σαραντοπούλου και η γραμματέας της Προεδρίας, Θεοδώρα Σκορδίλη.
 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή