Guardian: Έλληνες τοξικομανείς στρέφονται στην «κοκαΐνη των φτωχών»

Παρασκευή, 17 Μαΐου 2013 14:08
UPD:14:26
ICON PRESS /ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΙΑΚΟΣ

«Σε όλη την Ελλάδα τα υποπροϊόντα έξι συνεχών χρόνων ύφεσης είναι σκληρά και απάνθρωπα», συνεχίζει το δημοσίευμα, επισημαίνοντας τη «δραματική αύξηση» της κατάθλιψης, αλλά και της κατάχρησης αλκοόλ και ουσιών.

A- A A+

Στην «αυξανόμενη δημοτικότητα» της θανατηφόρας ουσίας σίσα στην Ελλάδα, ένα ναρκωτικό γνωστό και ως η «κοκαΐνη των φτωχών», αναφέρεται δημοσίευμα της Guardian.

«Κανείς δεν γνωρίζει τι ήρθε πρώτο: η οικονομική κρίση που διέλυσε την Ελλάδα ή το σίσα (…). Αυτό ωστόσο που όλοι δέχονται είναι ότι το σίσα σκοτώνει. Με 2 ευρώ ή λιγότερο η δόση, ήρθε για να σαρώσει τη χώρα, που για πολύ καιρό βρίσκεται στο προσκήνιο της οικονομικής θύελλας της Ευρώπης», αναφέρει το δημοσίευμα.

Σύμφωνα με την Guardian, το σίσα, που περιγράφεται από τους εξαρτημένους αλλά και από επίσημες πηγές ως παραλλαγή της κρυσταλλικής μεθαμφεταμίνης, προτιμάται από «χιλιάδες άστεγους Έλληνες που έχουν οδηγηθεί στο δρόμο από φτώχεια και απελπισία», ενώ «η ιδιότητά του  να οδηγεί τους χρήστες σε κατάσταση απερίγραπτης βίας ενισχύεται από τις ουσίες με τις οποίες αναμειγνύεται: υγρά μπαταρίας, λάδι μηχανής ακόμη και σαμπουάν».

«Σε όλη την Ελλάδα τα υποπροϊόντα έξι συνεχών χρόνων ύφεσης είναι σκληρά και απάνθρωπα», συνεχίζει το δημοσίευμα, επισημαίνοντας τη «δραματική αύξηση» της κατάθλιψης, αλλά και της κατάχρησης αλκοόλ και ουσιών.

«Η παραβατικότητα και το έγκλημα έχουν εκτιναχθεί, καθώς το κοινωνικό οικοδόμημα της Ελλάδας έχει ξεφτίσει κάτω από το βάρος των μέτρων λιτότητας που έκοψε το εισόδημα των μέσων Ελλήνων κατά  40%. Η πορνεία- ο ευκολότερος τρόπος χρηματοδότησης της εξάρτησης – έχει επίσης ανέλθει στα ύψη», προσθέτει το άρθρο.

Τονίζει επίσης ότι τη στιγμή που η ζήτηση για βοήθεια είναι μεγαλύτερη από ποτέ οι υπηρεσίες υγείας που χρηματοδοτούνται από το κράτος, «είδαν τους προϋπολογισμούς τους να κόβονται κατά το ένα τρίτο, σύμφωνα με τις απαιτήσεις της τρόικας».

Το δημοσίευμα επικαλείται μάλιστα το παράδειγμα του ΚΕΘΕΑ, το οποίο, όπως σημειώνει, από την έναρξη της κρίσης το 2009, έχει χάσει 70 από τους 500 εργαζόμενούς του. «Οι περικοπές συμβαίνουν παρά τις μελέτες που δείχνουν ότι για κάθε ευρώ που επενδύεται σε προγράμματα όπως το ΚΕΘΕΑ το κράτος εξοικονομεί περίπου 6 ευρώ από δαπάνες που αφορούν την ποινική δικαιοσύνη και τα συστήματα φροντίδας της υγείας», υποστηρίζει η Guardian και καταλήγει:

«Στους δρόμους της Αθήνας, το έδαφος που ‘τρέφει’ το σίσα, ο φόβος ότι η λιτότητα όχι μόνο δεν αποδίδει, αλλά σκοτώνει συνεχώς μεγαλώνει».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή