Ο «πόλεμος» για τις εκλογές της FIFA ξεκίνησε σήμερα

Πέμπτη, 27 Μαρτίου 2014 13:50
UPD:13:56
EPA/SALVATORE DI NOLFI

Ο Μισέλ Πλατινί (φωτογραφία αρχείου).

A- A A+

Ευθεία επίθεση στον πρόεδρο της FIFA εξαπέλυσε ο Μισέλ Πλατινί από την Αστάνα του Καζακστάν, ανοίγοντας το συνέδριο της UEFA. Ο πρόεδρος της ευρωπαϊκής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας έστρεψε τα βέλη του εναντίον του Ελβετού με αφορμή την «ομηρία» των ποδοσφαιριστών από τις πολυεθνικές εταιρείες, που ελέγχουν πια πολλές ομάδες.

«Αγαπητέ πρόεδρε να έχεις το πολιτικό θάρρος να αντιμετωπίσεις το πρόβλημα. Δεν θέλω πια να είμαι συνένοχος σε αυτήν την πρακτική. Αρκετά με το να κρύβεστε πίσω από επιτροπές και ομάδες εμπειρογνωμόνων: είναι η ώρα να δράσουμε αγαπητέ Μπλάτερ» ήταν το σαφέστατο μήνυμα του Πλατινί, που για πρώτη φορά άφησε κατά μέρος τη διπλωματία και εμφανίστηκε σκληρός και επικριτικός έναντι του προέδρου της FIFA.

Με το βλέμμα στις εκλογές

Μια επίθεση απρόσμενη, δεδομένου ότι έως ώρα ο Γάλλος ουδέποτε είχε εμφανιστεί (τουλάχιστον δημόσια) τόσο οξύς απέναντι στον πρώην μέντορα και νυν αντίπαλό του. Η αιτία θα πρέπει να αναζητηθεί στις προεδρικές εκλογές της FIFA, την ηγεσία της οποίας είναι πλέον ξεκάθαρο ότι θα διεκδικήσει ο άλλοτε κορυφαίος ποδοσφαιριστής.

Για να γίνει αυτό έπρεπε να τεθεί ένα κεντρικό θέμα, εν είδει «πυρήνα» μιας «σταυροφορίας» και ο Πλατινί άδραξε την ευκαιρία για να αναδείξει το πρόβλημα της «ιδιοκτησίας τρίτων», που ο ίδιος θέλει να καταργήσει. Το «third party ownership» είναι η δυνατότητα που έχουν εταιρείες, σύλλογοι, ακόμη και ιδιώτες να κατέχουν δικαιώματα επί των αθλητών και να καθορίζουν σε αρκετές περιπτώσεις τις εξελίξεις στην καριέρα ενός παίκτη, καταργώντας επί της ουσίας την ελεύθερη βούληση του ποδοσφαιριστή.

Από σήμερα ως το συνέδριο της FIFA, στις 10 και 11 Ιουνίου στο Σάο Πάολο πριν την έναρξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου, ο Μπλάτερ θα έχει αρκετό χρόνο για να απαντήσει σε αυτή την ερώτηση, όπως και σε εκείνη που αφορά την ηλικία και τη διάρκεια της προεδρικής θητείας. Φυσικά, ο Μπλάτερ θα κάνει ό, τι είναι δυνατόν για να παραμείνει πρόεδρος και για τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Nations League και επισήμως

Εν τω μεταξύ, στον ορίζοντα ανατέλλει ένα νέο ζήτημα πιθανής σύγκρουσης μεταξύ του ιδίου και του Πλατινί: το Nations League (Λίγκα των Εθνών) που ανακοίνωσε σήμερα η UEFA, το νέο διετές τουρνουά για τις 54 ευρωπαϊκές Εθνικές ομάδες. Με ένα καλαντάρι ήδη πλήρες και τη διεξαγωγή του Κυπέλλου Συνομοσπονδιών επίσης σε «μονές» χρονιές, κάθε άλλο παρά εύκολη θα είναι η συμμετοχή των ομάδων και στις δύο διοργανώσεις. 

Ραχόι και Μόντι

Ο Μπλάτερ πάντως δεν ήταν ο μοναδικός στόχος του Πλατινί. Προσεγγίζοντας το θέμα της κρίσης Ρωσίας-Ουκρανίας, ο πρόεδρος της UEFA υπενθύμισε πως το ζήτημα θα πρέπει να αντιμετωπιστεί πολιτικά.Η UEFA θα τηρήσει στάση αναμονής, καθώς όπως είπε «υπάρχουν πιο σημαντικά πράγματα να κάνουμε από το να σκεφτούμε το μποϊκοτάζ. Ήθελαν να μποϊκοτάρουν και την Ουκρανία το 2012, αλλά στη συνέχεια, στον τελικό του Κιέβου είδα στις κερκίδες τον Ιταλό πρωθυπουργό (Μόντι) και τον Ισπανό πρόεδρο (Ραχόι). Εάν υπάρξει μποϊκοτάζ, αυτό θα πρέπει να γίνει μέχρι το τέλος» είπε.

Παρεμβατική η UEFA σε θέματα διαφθοράς 

Το άλλο μεγάλο θέμα που απασχολεί την ευρωπαϊκή ομοσπονδία είναι εκείνο των στημένων αγώνων και της διαφθοράς. Ως εκ τούτου, η UEFA ενέκρινε ομόφωνα ψήφισμα για να κάνει πιο αυστηρή και αποτελεσματική την πάλη ενάντια σε εκείνους που «χειραγωγούν» αναμετρήσεις: δια βίου αποκλεισμός, μηδενική ανοχή και δυνατότητα στην UEFA να παρεμβαίνει στις δραστηριότητες των ομοσπονδιών ως προς την εφαρμογή των κανόνων, με τη σκέψη σε εκείνες που είναι λιγότερο «επιμελείς» ως προς την τήρησή τους. 

Προτεινόμενα για εσάς



Αθλητικές Μεταδόσεις