Προειδοποίηση Κάμερον προς τη Μόσχα να μην κάνει περαιτέρω κινήσεις στην Ουκρανία

Απροθυμία για βαρύτερες κυρώσεις σε αυτή τη φάση
Τετάρτη, 26 Μαρτίου 2014 19:20
UPD:19:23
REUTERS/TOBY MELVILLE

«Όσον αφορά τους οικονομικούς τομείς και τις μελλοντικές κυρώσεις αν ο Πούτιν προχωρήσει στην Ουκρανία, θα πρέπει να περιληφθούν τομείς όπως αυτός της ενέργειας, των οικονομικών υπηρεσιών, του εμπορίου και των όπλων», δήλωσε στο κοινοβούλιο ο κ. Κάμερον (φωτ. αρχείου).

A- A A+

Η Ρωσία θα πληγεί από νέες κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με στόχο την ροή των εμπορικών συναλλαγών Ε.Ε. - Ρωσίας και τον ενεργειακό της τομέα, καθώς και τους τομείς των χρηματοοικονομικών της υπηρεσιών και των εξοπλισμών, σε περίπτωση που εισβάλει στην ανατολική Ουκρανία, προειδοποίησε την Τετάρτη ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον.

Ο ίδιος αναφέρθηκε με λεπτομέρεια στο φάσμα των πιθανών μελλοντικών κυρώσεων της Ε.Ε. καθώς ετοιμαζόταν να συναντηθεί με μια αντιπροσωπεία Ουκρανών βουλευτών, συμπεριλαμβανομένου του Βιτάλι Κλίτσκο, προεδρικού υποψηφίου και του Πέτρο Ποροσένκο, ενός από τους πλουσιότερους ανθρώπους της Ουκρανίας.

Η Μεγάλη Βρετανία έχει υπογράψει τις οικονομικές και ταξιδιωτικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν σε 33 Ρώσους και Ουκρανούς αξιωματούχους τους οποίους η Ε.Ε. κατηγορεί ότι διευκόλυναν την ένωση της Κριμαίας με τη Ρωσία. Ορισμένοι Βρετανοί βουλευτές και Ουκρανοί που ζουν στην Βρετανία, ωστόσο, ζητούν από το Λονδίνο να προχωρήσει περισσότερο.

Ο κ. Κάμερον απέρριψε τα αιτήματα αυτά, σημειώνοντας ωστόσο ότι είναι σημαντικό να καταστεί σαφές στον πρόεδρο της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν ποιες θα είναι οι συνέπειες αν οι δυνάμεις του αποφασίσουν να προχωρήσουν στην Ουκρανία.

«Όσον αφορά τους οικονομικούς τομείς και τις μελλοντικές κυρώσεις αν ο Πούτιν προχωρήσει στην Ουκρανία, θα πρέπει να περιληφθούν τομείς όπως αυτός της ενέργειας, των οικονομικών υπηρεσιών, του εμπορίου και των όπλων», δήλωσε στο κοινοβούλιο ο κ. Κάμερον, σημειώνοντας ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη αρχίσει να προετοιμάζει μέτρα αυτού του είδους για την περίπτωση που θα χρειαστούν, μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

«Πιστεύω ότι είναι σημαντικό να είμαστε σαφείς όσον αφορά τα επόμενα βήματα και τα βήματα που θα κάνουμε αν η Ρωσία πάει στην ανατολική Ουκρανία και πιστεύω ότι αυτά τα βήματα θα πρέπει να γίνουν στην περίπτωση που η Ρωσία πάει στην ανατολική Ουκρανία, όχι προηγουμένως», σημείωσε.

Η απροθυμία του κ. Κάμερον να υποστηρίξει περαιτέρω δράση κατά της Ρωσίας τώρα είναι πιθανόν να απογοητεύσει τους Ουκρανούς διαδηλωτές, οι οποίοι σχεδιάζουν να συγκεντρωθούν αργότερα κοντά στο γραφείο του στο κεντρικό Λονδίνο για να ασκήσουν πιέσεις για την λήψη σκληρότερων μέτρων κατά της Μόσχας.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσαν πριν από τη συνάντηση του κ. Κάμερον με τον κ. Κλίτσκο και τον κ. Ποροσένκο, οι διαδηλωτές κάλεσαν τον Βρετανό ηγέτη να επιβάλει «σκληρότερες, ιρανικού στυλ κυρώσεις που θα πλήττουν απευθείας τις τσέπες του Πούτιν και αυτών που ευθύνονται για την επίθεση στην Ουκρανία».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή