Αισιόδοξος ότι θα αρθεί το αδιέξοδο με το γάλα ο Μ. Χαρακόπουλος

Τρίτη, 25 Μαρτίου 2014 17:33
UPD:17:40
MotionTeam/ΤΡΥΨΑΝΗ ΦΑΝΗ

Ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάξιμος Χαρακόπουλος

A- A A+

Αισιόδοξος ότι έπειτα από το ένα βήμα πίσω που έκαναν οι αγελαδοτρόφοι θα επιτευχθεί λύση στο αδιέξοδο που έχει προκύψει στο ζήτημα το γάλακτος εμφανίσθηκε σήμερα από την Λάρισα ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης  Μάξιμος Χαρακόπουλος.

Ο κ. Χαρακόπουλος ο οποίος εκπροσώπησε την κυβέρνηση στην παρέλαση της Λάρισας για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου κλήθηκε από δημοσιογράφους να απαντήσει στο εάν η πρόταση των αγελαδοτρόφων μπορεί να είναι βάση συνεννόησης για το ζήτημα της διάρκειας ζωής του γάλακτος.

Όπως είπε οι αγελαδοτρόφοι έκαναν ένα βήμα πίσω, κατέθεσαν μια συγκεκριμένη πρόταση. «Θέλω να πιστεύω», συνέχισε, «ότι όλοι θα σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο στο ζήτημα του γάλακτος».

Όσον αφορά στο μήνυμά του για την εθνική επέτειο δήλωσε επίσης  αισιόδοξος ότι πολύ σύντομα θα αντιμετωπιστούν οι  δυσκολίες του παρόντος και χωρίς επιτροπείες και μνημόνια η χώρα θα σταθεί στα  πόδια της.

Τι προτείνουν οι αγελαδοτρόφοι

Υπενθυμίζεται ότι ο Σύνδεσμος Αγελαδοτρόφων Ελλάδος, η «Ένωση Φυλής Χολστάιν» και το ΘΕΣγάλα προτείνουν ως λύση για την «άρση του αδιεξόδου» την αποσύνδεση του γάλακτος από την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ και την κατάθεση ξεχωριστού νομοσχεδίου που θα προκύψει έπειτα από «πραγματική διαβούλευση» .

Ειδικότερα, εκτιμώντας ότι οι προθέσεις της κυβέρνησης για τη στήριξη της ελληνικής αγελαδοτροφίας είναι ειλικρινείς, οι φορείς της τελευταίας προτείνουν το θέμα του γάλακτος να αποσυνδεθεί από την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ και να τεθεί προς ψήφιση σε νέο νομοσχέδιο, που θα προκύψει έπειτα από πραγματική διαβούλευση, σε σύντομο και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, με όλους τους φορείς.

Η εναλλακτική πρόταση

Στην περίπτωση που αυτό δεν γίνει αποδεκτό, ως λύση που, όπως τονίζεται, δεν εξυπηρετεί τη γαλακτοπαραγωγό αγελαδοτροφία της χώρας, αλλά ενδεχομένως δεν θα οδηγούσε σε ολοσχερή καταστροφή του κλάδου, οι φορείς προτείνουν την καθιέρωση τριών κατηγοριών παστεριωμένου γάλακτος.

Αυτά τα είδη είναι:

  • Γάλα ημέρας: Θα συλλέγεται και θα παστεριώνεται εντός της Ελλάδας. Όλη αυτή η διαδικασία θα πρέπει να γίνεται εντός 24 ωρών. Το γάλα θα έχει διάρκεια ζωής έως 5 ημέρες καθώς η προτεινόμενη διάρκεια ζωής των 2 ημερών είναι επιστημονικά και νομοθετικά έωλη.
  • Γάλα χαμηλής παστερίωσης: Θα έχει διάρκεια ζωής έως 7 ημέρες λόγω των ιδιαίτερων κλιματολογικών χαρακτηριστικών της Ελλάδας, κυρίως κατά τη θερινή περίοδο.

Στις δύο παραπάνω κατηγορίες γάλακτος θα πρέπει να αναγράφεται υποχρεωτικά στη συσκευασία ή στο σημείο πώλησης, η μέθοδος χαμηλής παστερίωσης.

  • Οι υπόλοιπες κατηγορίες γάλακτος (Υψηλής Παστερίωσης και Μακράς Διάρκειας) να μείνουν ως έχουν.

Οι αγελαδοτρόφοι έχουν ζητήσει από τον  κ. Χαρακόπουλο να μεταφέρει τις προτάσεις τους στην κυβέρνηση και να αναλάβει την πρωτοβουλία σύγκλησης της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, ώστε, παρουσία των ηγεσιών των υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Ανάπτυξης, να παρουσιάσουν και εκεί λεπτομερώς τις προτάσεις τους.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή