Εκθεση φωτογραφίας εμπνευσμένη από το Κονγκό

Τετάρτη, 15 Σεπτεμβρίου 2004 15:33

A- A A+

Πρωτοποριακή έκθεση φωτογραφίας και γλυπτικής με τίτλο "Kinshasa 2004: In Parallel” πραγματοποιείται κατά τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου στη δημοτική πινακοθήκη Αγίου Νικολάου Κρήτης «Αλεξάνδρα Δαμανάκη – Θεοδοσάκη».

Η έκθεση εντάσσεται στο πλαίσιο των πολιτιστικών εκδηλώσεων «Λατώ 2004» του Δήμου Αγίου Νικολάου και έχει τεθεί υπό την αιγίδα της πρεσβείας της Δημοκρατίας του Κονγκό στην Ελλάδα.

Εκτίθενται 39 πανοραμικές ασπρόμαυρες φωτογραφίες (διαστάσεων 90cm x 33cm) και 80 διαφάνειες της ενότητας «Μαύρο Φως / Black Light» την περιήγηση του δικηγόρου Δ.Ν. Γιάννη Τζώρτζη (Royal Photographic Society of Great Britain) στο Κονγκό το καλοκαίρι του 2003.

Παράλληλα, παρουσιάζονται 100 χαρακτηριστικά δείγματα αυθεντικής παραδοσιακής γλυπτικής Κονγκολέζων δημιουργών από τη συλλογή του διευθυντού του πολιτιστικού κέντρου Boboto της Kinshasa κ. Aime Mbungumbuka (επιμέλεια συλλογής, η Διδάκτωρ Ιστορίας της Τέχνης Κάτια Σαμαλτάνου).

Η Ιστορικός Τέχνης Κατερίνα Κιτσιλή (Courtauld Institute of Art, University of London), η οποία έχει τη γενική επιμέλεια της έκθεσης, σημειώνει ότι: «ο συνδυασμός των μέσων (φωτογραφίας και γλυπτικής) και των δημιουργών (Έλληνα και Κονγκολέζων) στοχεύει, μέσα από διαφορετικές αλλά παράλληλες, εικαστικά, οπτικές, στην πρώτη ευρεία παρουσίαση της ζωής και της τέχνης του λαού του Κονγκό στην Ελλάδα, παράλληλα με τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων από την “Αθήνα 2004”».

Σύμφωνα με το δήμαρχο Αγίου Νικολάου Γιάννη Λουκαράκη, «η έκθεση εντάσσεται στις δραστηριότητες ανάπτυξης ενός διεθνούς δικτύου συνεργασίας μεταξύ πόλεων χωρών προέλευσης και υποδοχής μεταναστών και επιδιώκει με την προώθηση του πολιτιστικού τουρισμού, να συμβάλει στην εμπέδωση του διαλόγου μεταξύ των λαών, την εξοικείωση με το "διαφορετικό" και την κοινωνική ένταξη του "ξένου". Η έκθεση, ως σύνθεση διαπολιτισμικών καλλιτεχνικών εκφράσεων, αποσκοπεί στην ανάδειξη σημαντικών στοιχείων προσέγγισης μεταξύ των Ελλήνων και της πολυπληθούς κοινότητας των Κονγκολέζων στην Ελλάδα».

Ο Επιτετραμμένος της Πρεσβείας της Δημοκρατίας του Κονγκό κ. Bosokola Nikale, ο οποίος εγκαινίασε την έκθεση, επισημαίνει ότι «δεδομένης της βαρύνουσας σημασίας μίας τέτοιας πρωτοποριακής εκδήλωσης στην παραγωγή πολιτισμού, η Πρεσβεία συνεργάζεται για την πατρωνία και υποστήριξη της έκθεσης "Kinshasa 2004: In Parallel", η οποία συμβάλλει καθοριστικά στην προώθηση αυθεντικών πολιτιστικών ανταλλαγών μεταξύ της Ελλάδος και της Δημοκρατίας του Κονγκό».

Τη χορηγία της έκθεσης έχουν αναλάβει τα Ολυμπιακά Ακίνητα Α.Ε., η Βιοκαρπέτ Α.Ε., το Elounda Beach, η Aegean Airlines και η Minoan Lines.

Τη χορηγία επικοινωνίας έχει η ΕΡΤ Α.Ε. (Kosmos Radio 93.6).

Προτεινόμενα για εσάς