Στο στόχαστρο ουκρανικές βάσεις στην Κριμαία

Σάββατο, 22 Μαρτίου 2014 16:59
UPD:20:49
REUTERS/VASILY FEDOSENKO
A- A A+

Ρωσικά στρατεύματα έχουν περικυκλώσει μία ουκρανική αεροπορική βάση στην Κριμαία και επέδωσαν τελεσίγραφο στις δυνάμεις που εδρεύουν εκεί να παραδοθούν, όπως ανέφερε ο υποδιοικητής της βάσης στο Μπελμπέκ, κοντά στην Σεβαστούπολη.

Η βάση, πάνω στην οποία κυματίζει η ουκρανική σημαία, είναι μία από τις λίγες στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην Κριμαία που εξακολουθεί να βρίσκεται υπό τον ουκρανικό έλεγχο μετά την προσάρτηση της χερσονήσου στη Ρωσία.

«Τα ρωσικά στρατεύματα στο αεροδρόμιό μας μάς έδωσαν μία ώρα για να παραδοθούμε διαφορετικά θα ξεκινήσουν έφοδο. Δεν πάμε πουθενά, ας δούμε τι θα είναι αυτή η έφοδος» είπε στο Reuters ο Όλεγκ Ποντοβάλοφ.

Περίπου τρεις ώρες μετά τη λήξη του τελεσιγράφου οι Ρώσοι κινήθηκαν προς τη βάση, ενώ υπάρχουν πληροφορίες για έναν τραυματισμένο Ουκρανό στρατιώτη.

Λίγο νωρίτερα, περίπου 200 φιλορώσοι εισέβαλαν στη στρατιωτική βάση Νοβοφεντόριβκα, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

EURONEWS

Το πλήθος εισέβαλε στη βάση και άρχισε να σπάει τα παράθυρα, ενώ οι ουκρανοί στρατιώτες που βρίσκονταν στο χώρο επιχείρησαν να αντιδράσουν με ρίψεις καπνογόνων στους εισβολείς.

Η Ρωσία ανακήρυξε πριν από λίγο την Κριμαία τμήμα της περιοχής στρατιωτικού ελέγχου της. Το υπουργείο Άμυνας στη Μόσχα ανακοίνωσε ότι η ρωσική σημαία υψώθηκε σε 147 στρατιωτικές μονάδες των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων στην Κριμαία καθώς και σε 54 από τα 67 πλοία του ουκρανικού στόλου.

Το υπουργείο προσθέτει ότι λιγότεροι από 2.000 από τους τουλάχιστον 18.000 ουκρανούς στρατιώτες επιθυμούν να εγκαταλείψουν την Κριμαία.

Η ουκρανική αστυνομία ανακάλυψε 42 κιλά χρυσού στο σπίτι του πρώην υπουργού Ενέργειας

Την ίδια ώρα, η ουκρανική αστυνομία κατέσχεσε 42 κιλά χρυσού και 4,8 εκατομμύρια δολάρια σε μετρητά στη διάρκεια έρευνας που πραγματοποίησε στο σπίτι του πρώην υπουργού Ενέργειας Εντουαρντ Σταβίτσκι, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών Αρσέν Αβάκοφ.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε σχέση με τα κρούσματα διαφθοράς στον ενεργειακό τομέα.

Ο Σταβίτσκι ευνοήθηκε πολιτικά κατά την προεδρία του έκπτωτου Βίκτορ Γιανουκόβιτς, ο οποίος και τον διόρισε υπουργό Ενέργειας τον Δεκέμβριο του 2012.

Τα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης περιγράφουν τον Σταβίτσκι ως μέλος του στενού κύκλου του Γιανουκόβιτς.

Η ουκρανική αστυνομία χθες Παρασκευή συνέλαβε τον επικεφαλής της κρατικής εταιρείας ενέργειας Naftogaz Εβγκέν Μπακούλιν για διαφθορά σε μεγάλη κλίμακα.

Η Naftogaz είναι υπεύθυνη για τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου και τη διανομή του στην Ουκρανία. 'Εχει επίσης το μονοπώλιο της μεταφοράς φυσικού αερίου από τη ρωσική Gazprom μέσω της Ουκρανίας στην Ευρώπη.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο, Γερμανικό Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή