Ουκρανία: Καθ' οδόν οι πρώτοι παρατηρητές του ΟΑΣΕ

Σάββατο, 22 Μαρτίου 2014 15:15
UPD:15:22
REUTERS/LEONHARD FOEGER
A- A A+

Στην Ουκρανία μεταβαίνει μια πρώτη ομάδα αποτελούμενη από 40 διεθνείς παρατηρητές, όπως ανακοίνωσε η εκπρόσωπος του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).

Η κ. Τατιάνα Μπαέβα εξήγησε ότι συνολικά θα αναπτυχθούν 100 παρατηρητές που θα προέρχονται από τις χώρες-μέλη του ΟΑΣΕ.

Στόχος των παρατηρητών θα είναι να ελέγξουν και να καταγράψουν την πολιτική κατάσταση, την κατάσταση ασφαλείας και την κατάσταση στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δικαιωμάτων των μειονοτήτων στην Ουκρανία.

Σημειώνεται ότι τα 57 κράτη μέλη του Οργανισμού αποφάσισαν χθες ομόφωνα για την αποστολή των παρατηρητών καθώς η Ρωσία δέχτηκε την πρόταση αυτή χωρίς να εγείρει ενστάσεις.

Είναι η πρώτη φορά από την έναρξη της κρίσης στην Ουκρανία και την απόσχιση της Κριμαίας που η Ρωσία και οι χώρες της Δύσης συμφωνούν στη λήψη κάποιου μέτρου από κοινού.

Όπως έγινε χθες γνωστό, το κλιμάκιο αναμένεται να παραμείνει στην Ουκρανία για έξι μήνες.

Η βάση της αποστολής θα είναι το Κίεβο και η αποστολή από 100 άτομα σταδιακά θα αυξηθεί στα 400.

EURONEWS

Αρχικά οι παρατηρητές θα αναπτυχθούν σε εννέα περιοχές, συμπεριλαμβανομένου και του Ντόνετσκ όπου η πλειονότητα των κατοίκων είναι ρωσόφωνοι.

Ωστόσο στο κείμενο της συμφωνίας δεν υπάρχει αναφορά στην χερσόνησο της Κριμαίας.

Με βάση την απόφαση αυτή, οι παρατηρητές θα αναπτυχθούν στη Χερσώνα, την Οδησσό, το Λβιβ, το Ιβανο-Φρανκίφσκ, το Χάρκοβο, το Ντονέτσκ, το Ντνεπροπετρόφσκ, το Τσερνίφτσι και το Λουχάνσκ.

Γιατσένιουκ: Αναγκαία η προμήθεια ενέργειας από την Ε.Ε.

Εν τω μεταξύ, την ανάγκη του Κιέβου για προμήθεια ενέργειας από την Ε.Ε. προκειμένου να προστατευτεί από τον ανίκτυπο της κρίσης με τη Ρωσία -από την οποία εξαρτάται για περισσότερες από τις μισές προμήθειες πετρελαίου και φυσικού αερίου, υπογράμμισε ο Ουκρανός πρωθυπουργός Αρσένι Γιατσένιουκ.

Η δήλωση αυτή του Γιατσένιουκ έρχεται μία ημέρα μετά την υπογραφή του πολιτικού σκέλους της συμφωνίας σύνδεσης με την Ε.Ε., με την οποία το Κίεβο δεσμεύεται να διατηρεί στενότερη πολιτική και οικονομική συνεργασία.

Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Κίεβο, που ακολούθησε τη συνάντησή του με τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγερ, ο Ουκρανός πρωθυπουργός είπε: «χρειαζόμαστε αντίστροφες ροές φυσικού αερίου από την Ε.Ε. για να διασφαλίσουμε την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας».

Οι δύο πολιτικοί συζήτησαν και την πιθανότητα να βοηθήσει η Γερμανία την Ουκρανία να εκσυγχρονίσει και να ενισχύσει τις ένοπλες δυνάμεις της.

Από την πλευρά του ο κ. Στάινμαγερ τόνισε ότι η διεθνής κοινότητα δεν θα πρέπει να επιτρέψει η ουκρανο-ρωσική κρίση να δημιουργήσει μία νέα διαίρεση στην Ευρώπη και εξέφρασε την ελπίδα εντός των επόμενων ημερών να μεταβούν στην Ουκρανία οι παρατηρητές του ΟΑΣΕ για να συμβάλουν στις προσπάθειες αποκλιμάκωσης της κρίσης.

Χαιρέτισε παράλληλα τις προσπάθειες της κυβέρνησης του Κιέβου για να διασφαλιστεί ότι θα ληφθούν υπόψη τα συμφέροντα των πολιτών της ανατολικής Ουκρανίας, αναφερόμενος σε συγκεκριμένη ομιλία του Γιατσενιούκ αυτή την εβδομάδα.

«Δώσατε την εντύπωση ότι θα εγγυηθείτε τον σεβασμό στα δικαιώματα των μειονοτήτων και αυτή είναι μία καλή ένδειξη, την οποία χρειάζεται η χώρα υπό τις παρούσες συνθήκες», είπε ο κ. Στάινμαγερ στον κ. Γιατσένιουκ στην κοινή τους συνέντευξη Τύπου.

Αργότερα ο Γερμανός υπουργός αναμένεται να επισκεφθεί το ανατολικό τμήμα της χώρας, όπου θα έχει συνάντηση με τις τοπικές αρχές στο Ντονέτσκ.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γερμ. Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή