Οι επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης για το γάλα

Σάββατο, 22 Μαρτίου 2014 13:08
UPD:13:37
Eurokinissi/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ
A- A A+

Τελευταίο εμπόδιο πριν το οριστικό τέλος των επτάμηνων διαπραγματεύσεων με τους δανειστές της χώρας είναι το γάλα και οι αντιδράσεις εντός των κοινοβουλευτικών ομάδων ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ..

Στο Μαξίμου είναι πεπεισμένοι ότι θα το υπερβούν χωρίς απώλειες και από σήμερα έως και την ερχόμενη Τετάρτη ή Πέμπτη όπου αναμένεται να δοθεί το νομοσχέδιο στα κόμματα για να το μελετήσουν, αναλαμβάνουν σειρά πρωτοβουλιών προκειμένου να καμφθούν οι αντιδράσεις.

Η συνάντηση του γραμματέα της κυβέρνησης Παναγιώτη Μπαλτάκου με τον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μάξιμο Χαρακόπουλο ήταν η πρώτη. Ο τελευταίος έχει ζητήσει συνάντηση και με τον Πρωθυπουργό, ο οποίος αναμένεται να πάρει πάνω του το θέμα του κ. Χαρακόπουλου.

Οι ΚΤΕ του ΠΑΣΟΚ, πάλι για το γάλα, θα είναι η αντίδραση από πλευράς ΠΑΣΟΚ. Συνεργάτες του Πρωθυπουργού δεν αποκλείουν ακόμη και την πιθανότητα να υπάρξουν κάποιες μικροαλλαγές στο κείμενο.

Σε κάθε περίπτωση ο κ. Σαμαράς θεωρεί ότι οι αντιδράσεις αδικούν την προσπάθεια της κυβέρνησης όλο το προηγούμενο διάστημα και ειδικά τώρα που ετοιμάζεται για την τελική αντεπίθεση, όπως σημειώνουν οι συνεργάτες του.  

Το κλίμα εντός των δύο κομμάτων δεν είναι καλό για όσους εγείρουν αντιρρήσεις. Το Μαξίμου θεωρεί ότι δεν πέφτει η κυβέρνηση αν παραιτηθεί ένας υπουργός. Υπό προϋποθέσεις διευκολύνεται και ο σχεδιασμός του Πρωθυπουργού να προβείς σε αλλαγές, δίνοντας νέα πνοή στο έργο της και κυρίως σηματοδοτώντας το τέλος των διαπραγματεύσεων και την αρχή της εξόδου της χώρας από τα μνημόνια. Ακόμη και να καταψηφίσουν δύο ή τρεις βουλευτές το επίμαχο άρθρο «τα κουκιά βγαίνουν». «Επειδή όμως βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο οι εντυπώσεις μένουν», λέει κυβερνητικό στέλεχος.

Την ίδια ώρα οι υπόλοιποι  βουλευτές θεωρούν ότι τους «αδειάζει» και τους «εκθέτει» η στάση όσων συναδέλφων τους αντιδρούν - κάποιοι εξ αυτών σε μόνιμη βάση- απέναντι στους ψηφοφόρους. Δεν μπορεί, λένε, «κάποιοι να είναι μονίμως με το ένα πόδι έξω και με το ένα πόδι μέσα στην κυβέρνηση».

Η απόφαση για ένα νομοσχέδιο με τρία άρθρα (ΟΟΣΑ, φορολογικό, τράπεζες) θα πρέπει να θεωρείται ειλημμένη. Ανοιχτό παραμένει ακόμη αν στο άρθρο για τις μεταρρυθμίσεις του ΟΟΣΑ ενταχθεί και η διανομή του πρωτογενούς πλεονάσματος. Στελέχη της κυβέρνησης επιμένουν ότι οι χρόνος δεν επαρκεί και η επιτροπή που έχει συσταθεί (δύο από τη Ν.Δ., τρεις από το ΠΑΣΟΚ) δεν προλαβαίνει να ολοκληρώσει το έργο της. Ωστόσο η λύση «πακέτο» «καταψηφίζεις το γάλα, καταψηφίζεις και το κοινωνικό μέρισμα», είναι το ύστατο όπλο του Μαξίμου αν δεν καμφθούν οι αντιδράσεις.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή