Πιθανά ευρήματα του Boeing εντόπισαν κινεζικοί δορυφόροι

Σάββατο, 22 Μαρτίου 2014 12:21
UPD:13:51
Reuters/REUTERS TV
A- A A+

Κινεζικοί δορυφόροι εντόπισαν αντικείμενα που θα μπορούσαν να αποτελούν συντρίμμια του εξαφανισμένου Boeing, όπως ανακοίνωσε ο Μαλαισιανός υπουργός Άμυνας, Χισαμουντίν Χουσέιν, ο οποίος ασκεί επίσης χρέη υπουργού Μεταφορών.

Στην περιοχή, η οποία βρίσκεται στον νότιο διάδρομο των ερευνών, κατευθύνονται κινεζικά πλοία, ενώ το Πεκίνο αναμένεται να κάνει ανακοινώσεις τις επόμενες ώρες, όπως ανέφερε ο Μαλαισιανός υπουργός.

Διευκρίνισε ακόμη ότι το ένα από τα αντικείμενα έχει μέγεθος 22,5 x 13 μέτρα.

Το επίσημο κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα μετέδωσε ότι το αντικείμενο αυτό βρίσκεται σε απόσταση 120 χιλιομέτρων από το σημείο όπου είχε ανακοινώσει πριν από λίγες ημέρες η Αυστραλία ότι εντοπίστηκαν από δορυφορικές λήψεις πιθανά ευρήματα.

EURONEWS

«Το σημείο όπου βρίσκεται το αντικείμενο είναι κατά μήκος του νοτίου διαδρόμου που μπορεί να ακολούθησε η πτήση MH370 της Malaysia Airlines», ανέφερε το πρακτορεί,  προσθέτοντας ότι το αντικείμενο εντοπίστηκε στις 18 Μαρτίου, δύο ημέρες μετά τη δημοσιοποίηση της δορυφορικής φωτογραφίας από την Αυστραλία.

Κυκλώνας καθυστερεί τις έρευνες

Πάντως ο Μαλαισιανός υπουργός δήλωσε ότι ένας τροπικός κυκλώνας στον Ινδικό Ωκεανό μπορεί να καθυστερήσει τις έρευνες για τον εντοπισμό του αγνοούμενου Boeing.

Ο τροπικός κυκλώνας Τζίλιαν προκαλεί ισχυρούς ανέμους και μεγάλα κύματα στον νότιο Ινδικό Ωκεανό όπου βρίσκονται τα πλοία που αναζητούν τυχόν συντρίμμια του αεροσκάφους, τα οποία εντόπισε αυστραλιανός δορυφόρος.

Ορισμένα από τα πλοία που κατευθύνονται στη συγκεκριμένη περιοχή θα πρέπει να περάσουν μέσα από τον κυκλώνα, είπε ο υπουργός.

Ο Τζίλιαν, που συνοδεύεται από ανέμους ταχύτητας 95 χιλιομέτρων την ώρα, έπληξε σήμερα το Νησί των Χριστουγέννων.

«Τίποτα μη φυσιολογικό» στη συνομιλία πιλότων - πύργου ελέγχου

EURONEWS

Σε ό,τι αφορά τις συνθήκες εξαφάνισης του αεροσκάφους, ο Χισαμουντίν Χουσέιν ανέφερε ότι δεν διαπιστώθηκε «τίποτα μη φυσιολογικό» από το περιεχόμενο της συνομιλίας ανάμεσα στους πιλότους και στον πύργο ελέγχου.

Είπε ωστόσο ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να δώσει στη δημοσιότητα το περιεχόμενο των συνομιλιών, ωστόσο επιβεβαίωσε ότι «δεν υπάρχει ένδειξη για κάτι αφύσικο».

Σύμφωνα επίσης με τον ίδιο, όπως προκύπτει από τις μέχρι στιγμής έρευνες, το φορτίο που μετέφερε το αεροπλάνο δεν φαίνεται να συνδέεται με την εξαφάνισή του.

Ο υπουργός επιχείρησε έτσι να διαψεύσει τις φήμες που θέλουν μπαταρίες ιόντων-λιθίου μέσα στο αεροσκάφος να προκάλεσαν πυρκαγιά που να οδήγησε σε δυστύχημα.

Τόνισε τέλος ότι το φορτίο του αγνοούμενου αεροσκάφους πληρούσε τους διεθνείς κανονισμούς ασφαλείας.

«Καμία ένδειξη» ότι το Boeing πέρασε από τον εναέριο χώρο της Ινδίας

Εν τω μεταξύ, η Ινδία ενημέρωσε επισήμως τις μαλαισιανές αρχές ότι δεν βρήκε ενδείξεις πως το αεροσκάφος της Malaysia Airlines πέρασε από τον εναέριο χώρο της, σύμφωνα με πηγές που έχουν γνώση της υπόθεσης.

Η πληροφορία αυτή μειώνει τις πιθανότητες τα αντικείμενα που εντόπισαν οι Αυστραλοί, μέσω δορυφορικών εικόνων, στον νότιο Ινδικό Ωκεανό να προέρχονται από την πτήση MH370.

Τα όποια στοιχεία που ενδεχομένως να είχαν καταγράψει τα ινδικά ραντάρ θα μπορούσαν να αποσαφηνίσουν αν το αεροσκάφος πέταξε βόρεια ή νότια από την τελευταία γνωστή θέση του με βάση το στίγμα που έδωσε πριν εξαφανιστεί στις 8 Μαρτίου. Ωστόσο, το ζήτημα θεωρείται ευαίσθητο δεδομένης της παρουσίας στρατιωτικών ραντάρ.

Σύμφωνα με πηγές, η Ινδία ενημέρωσε επισήμως την Μαλαισία ότι εξέτασε το υλικό από τα ραντάρ της για τυχόν παρουσία του αεροσκάφους στον εναέριο χώρο της και δεν εντόπισε κάτι σημαντικό, απαντώντας έτσι στο διπλωματικό αίτημα που της είχε υποβάλει η Κουάλα Λουμπούρ.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή