Άκαρπες προς το παρόν οι έρευνες στον νότιο Ινδικό

Παρασκευή, 21 Μαρτίου 2014 09:44
UPD:10:20
REUTERS/HANDOUT

Στιγμιότυπο από τις έρευνες της πολεμικής αεροπορίας της Αυστραλίας στο νότιο Ινδικό Ωκεανό.

A- A A+

Οι έρευνες στον νότιο Ινδικό Ωκεανό για το εξαφανισμένο Boeing δεν έχουν ακόμη αποδώσει καρπούς, καθώς προς το παρόν οι μαλαισιανές αρχές δεν έχουν λάβει στοιχεία για τα δύο αντικείμενα που ανιχνεύτηκαν από δορυφόρο και εκτιμάται πως μπορεί να είναι συντρίμια του αεροσκάφους.

«Λαμβάνω αναφορές όλο το πρωί. Ακόμη δεν υπάρχει κάποια επιβεβαίωση», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο υπουργός Άμυνας της Μαλαισίας, που εκτελεί και χρέη υπουργού Μεταφορών, Χισαμουντίν Χουσεΐν.

O αναπληρωτής πρωθυπουργός της Αυστραλίας Γουόρεν Τρας ανέφερε ότι τα αντικείμενα που ανίχνευσε ο δορυφόρος μπορεί να έχουν βυθιστεί, καθώς οι δορυφορικές εικόνες τραβήχτηκαν στις 16 Μαρτίου. Όπως είπε, «κάτι που επέπλεε στη θάλασσα πριν τόσο καιρό μπορεί να μην επιπλέει πλέον». 

Παρόλα αυτά οι έρευνες συνεχίζονται στον ωκεανό 2.500 χλμ νοτιοδυτικά του Περθ της Αυστραλίας από αεροσκάφη της Αυστραλίας, της Νέας Ζηλανδίας και των ΗΠΑ, ενώ μέσα στο Σαββατοκύριακο θα φθάσουν στην περιοχή και κινεζικά και ιαπωνικά αεροσκάφη. 

EPA/LEADING SEAMAN JUSTIN BROWN / AUSTRALIAN DEPARTMENT OF DEFENCE

Αεροσκάφος P-3K2 Orion της Νέας Ζηλανδίας φτάνει στη βάση της Πολεμικής Αεροπορίας της Αυστραλίας προκειμένου να λάβει μέρος στις έρευνες στο νότιο Ινδικό Ωκεανό. 

Τα αεροπλάνα πετούν μόλις 100 μέτρα πάνω από την θάλασσα. Λόγω της μεγάλης απόστασης, κάθε αεροπλάνο ερευνά την περιοχή μόνο για δυο ώρες γιατί θα πρέπει να επιστρέψει στη στεριά για ανεφοδιασμό.

Αύριο Σάββατο αναμένεται να φθάσουν το αυστραλιανό πολεμικό σκάφος HMAS Success και το νορβηγικό πλοίο Hoegh St. Petersburg, το οποίο κατευθυνόταν από τη Μαδαγασκάρη προς τη Μελβούρνη όταν έλαβε το σήμα των αυστραλιανών αρχών να συμμετάσχει στις έρευνες για τα δύο αντικείμενα.

EURONEWS

Οι καιρικές συνθήκες δεν είναι καλές, ωστόσο η μετεωρολογική υπηρεσία της Αυστραλίας εκτιμά ότι ο καιρός θα βελτιωθεί. «Το ψυχρό μέτωπο που οδήγησε σε χαμηλή νέφωση και ψιλόβροχο που επηρεάζουν την ορατότητα, υποχωρεί», αναφέρουν οι μετεωρολόγοι.

Σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία, οι άνεμοι που ήταν στους 15-20 κόμβους επίσης θα πέσουν, ενώ οι καιρικές συνθήκες στο σύνολό τους θα βελτιωθούν αργά σήμερα (Παρασκευή) βοηθώντας τις επιχειρήσεις έρευνας.

«Θα ενεργοποιήσουμε όλα τα μέσα που έχουμε στην διάθεσή μας», είχε δηλώσει νωρίτερα ο Αυστραλός πρωθυπουργός, Τόνι Άμποτ, σημειώνοντας πως λόγω των κακών καιρικών συνθηκών, της απόμακρης περιοχής «στο μέσον του πουθενά» είναι πολύ δύσκολο το έργο της εντόπισης των αντικειμένων.

Υπενθυμίζεται ότι οι δορυφόροι ανίχνευσαν δύο αντικείμενα στο νότιο Ινδικό Ωκεανό, ένα εκ των οποίων μήκους περίπου 24 μέτρων, που θεωρούνται από την Αυστραλία και τη Μαλαισία αξιόπιστα δείγματα της αναζήτησης του Boeing 777 το οποίο εξαφανίστηκε στις 8 Μαρτίου, ενώ μετέφερε 239 επιβάτες και πλήρωμα.

Πηγές: Reuters, ΑΜΠΕ, Γαλλ. Πρακτορείο
 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή