Ένα 24ωρο μετά τη συμφωνία με τους δανειστές της χώρας και δύο μήνες πριν από τις δίδυμες κάλπες του Μαΐου η εσωστρέφεια μεταξύ των δύο κομμάτων της συγκυβέρνησης, αλλά και στο εσωτερικό των Κοινοβουλευτικών Ομάδων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, εντείνεται.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα τα όσα συνέβησαν στη Βουλή μεταξύ του υπουργού Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκη και του αναπληρωτή του Λεωνίδα Γρηγοράκου με αφορμή την τροπολογία για τους μετανάστες.
Η εν λόγω τροπολογία πήγε κι ήρθε από την περασμένη Δευτέρα τρεις φορές και χρειάστηκε η παρέμβαση του γραμματέα της κυβέρνησης Τάκη Μπαλτάκου για να αποσυρθεί, την ύστατη ώρα, κι ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ήδη ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία, και να ξαναέρθει στη Βουλή από Δευτέρα με φραστικές διαφοροποίησης.
H εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ στον πυρήνα των διαφωνιών
Παράλληλα, ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάξιμος Χαρακόπουλος βρίσκεται με το ένα πόδι εκτός κυβέρνησης διαφωνώντας με τις αλλαγές στο φρέσκο γάλα, ενώ και ο Φίλιππος Σαχινίδης, ο οποίος εκλέγεται στη Λάρισα στην ίδια περιοχή με τον κ. Χαρακόπουλο, φέρεται να διαφωνεί.
Από την πλευρά του, ο Γιώργος Παπανδρέου μετά από τηλεφωνική του επικοινωνία με τον Γιάννη Στουρνάρα διαμηνύει ότι πρώτα θα δει τη συμφωνία για τις τράπεζες και μετά θα αποφασίσει αν θα την ψηφίσει.
Στα «χαρακώματα» βρίσκεται και ο υποψήφιος για το δήμο της Αθήνας Νικήτας Κακλαμάνης, ο οποίος προειδοποιεί ότι θα καταψηφίσει τη ρύθμιση για την ενιαία τιμή του βιβλίου, ενώ στην προχθεσινή εκδήλωση των εκδοτών για το βιβλίο, η βουλευτής της ΝΔ Κατερίνα Παπακώστα σημείωσε ότι βρίσκεται «δίπλα στην προσπάθεια της διατήρησης της ενιαίας τιμής του βιβλίου γιατί υπερασπίζεται την ελληνική γλώσσα», κάτι που έκανε εμμέσως πλην σαφώς και ο έτερος βουλευτής της ΝΔ Γιώργος Κοντογιάννης με χαιρετισμό που απέστειλε στην εκδήλωση.
Συμφωνία, αγορές και προσεχώς ανασχηματισμός
Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο προβληματισμός του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά να φέρει προς κύρωση στη Βουλή τις αλλαγές που ΟΟΣΑ σε ένα νομοσχέδιο με ένα άρθρο μαρτυρά την έντονη επιθυμία του να κυλήσει ομαλά και χωρίς σκιές το σχέδιο που έχει επεξεργαστεί και που κατά τη γνώμη του θα οδηγήσει τον ίδιο και τη ΝΔ με επιτυχία στις δίδυμες κάλπες του Μαΐου και τη χώρα στην έξοδο από το μνημόνιο.
Η συμφωνία με αιχμή το πρωτογενές πλεόνασμα ήταν το πρώτο στάδιο του εν λόγω σχεδίου. Όπως ομολογούν κυβερνητικά στελέχη και δημοσίως, η έξοδος στις αγορές με ένα μικρό - αλλά άκρως συμβολικό ποσό - πριν από τις εκλογές και μετά την επισημοποίηση από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό του πρωτογενούς πλεονάσματος, είναι το δεύτερο στάδιο και το επόμενο μεγάλο όπλο της κυβέρνησης.
Τελευταίο χαρτί του Πρωθυπουργού στον δρόμο προς τις κάλπες είναι ο ανασχηματισμός. Τα σενάρια αναζωπύρωσαν τα «ευχαριστώ» προχθές του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα στους συνεργάτες του και στους συναδέλφους του στο οικονομικό επιτελείο.
Ο υπουργός Οικονομικών μετά από την επτάμηνη σκληρή διαπραγμάτευση με την τρόικα, την οποία θεωρεί ότι έφερε σεπέρας με επιτυχία, έχει κάθε λόγο να θέλει να αποχωρήσει από την «ηλεκτρική» καρέκλα του υπουργείου, αφήνοντας το διάδοχό του να βγάλει από την τρύπα το «φίδι» της απομείωσης του ελληνικού χρέους και της κάλυψης του χρηματοδοτικού κενού.
Το σενάριο του ανασχηματισμού θα επιταχύνει το ενδεχόμενο μιας παραίτησης υπουργού, όπως για παράδειγμα του αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Μάξιμου Χαρακόπουλου.
Σε κάθε περίπτωση η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την τρόικα βρίσκει την κυβέρνηση να έχει ολοκληρώσει με επιτυχία, όπως πιστεύει το Μαξίμου, έναν κύκλο, και είναι πολλοί εκείνοι κοντά στον Πρωθυπουργό που επιμένουν ότι χρειάζεται ένα λίφτινγκ και η καλύτερη ώρα είναι πριν από τις εκλογές.
Σύσκεψη για τα εισοδηματικά κριτήρια
Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση βρίσκεται σε αναζήτηση των εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων, βάσει των οποίων θα διανεμηθεί το «κοινωνικό μέρισμα» στις αδύναμες ομάδες του πληθυσμού.
Για τον λόγο αυτόν πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών σύσκεψη με τη συμμετοχή του συμβούλου του πρωθυπουργού Σταύρου Παπασταύρου, του προέδρου του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων του ΥΠΟΙΚ Πάνου Τσακλόγου, του υφυπουργού Εργασίας Βασίλη Κεγκέρογλου και των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ Χρήστου Πρωτόπαπα και Γιώργου Κουτρουμάνη.
«Τα επιδόματα πρέπει να είναι στοχευμένα, για να βοηθηθούν οι πλέον αδύναμοι και για αυτό τον λόγο συγκεντρώνουμε στοιχεία από διάφορους φορείς, ώστε να είμαστε ακριβείς ως προς αυτούς που το δικαιούνται», δήλωσε κυβερνητικό στέλεχος.
Ένας άλλος κυβερνητικός παράγοντας που ήταν παρών στη συνάντηση, ανέφερε ότι «έχουμε τα στοιχεία από τα οικογενειακά επιδόματα (σ.σ. το κοινωνικό μέρισμα θα διανεμηθεί με παρόμοια κριτήρια), αλλά το δύσκολο είναι ο αριθμός των δικαιούχων».
Όπως είπε, «έχουμε πολύ δουλειά ακόμη μπροστά μας», ενώ αναμένεται να υπάρξει νέα συνάντηση το απόγευμα.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ