Τον ερχόμενο Αύγουστο, το Αμερικανικό Ναυτικό θα πραγματοποιήσει μία άσκηση κατάσβεσης πυρκαγιάς, επί του παροπλισμένου πολεμικού πλοίου Shadwell. Η είδηση είναι ότι στην άσκηση θα χρησιμοποιηθούν ρομπότ στον ρόλο του πυροσβέστη.
Το Αμερικανικό Ναυτικό σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει ρομπότ σε ρόλο πυροσβέστη, αντικαθιστώντας το ανθρώπινο προσωπικό των πολεμικών σκαφών, που ήταν επιφορτισμένο με το ρόλο αυτό. Η ανάπτυξη σχετικών συστημάτων έχει ξεκινήσει ήδη από το Γραφείο Ναυτικών Ερευνών και τον Αύγουστο θα πραγματοποιηθεί η τελική δοκιμή.
Όπως τονίζουν οι ιθύνοντες του προγράμματος, η πυρόσβεση είναι μία ομαδική εργασία και θα συνεχίσει να είναι παρά την χρήση ρομπότ. Τα ανθρωποειδή ρομπότ θα χειρίζονται μάνικες και θα είναι σε θέση να αναγνωρίζουν τις φλόγες. Ωστόσο, οι κινήσεις τους θα ελέγχονται από ανθρώπους, δεχόμενα τόσο χειροκίνητες όσο και φωνητικές εντολές.
Το τελευταίο σκέλος, δηλαδή οι φωνητικές εντολές προς τα ρομπότ, ήταν και το δυσκολότερο τμήμα του προγράμματος, αφού η επικοινωνία θα πρέπει να είναι σαφής και απόλυτα αντιληπτή από τα μηχανήματα. Επιπλέον, η λάθος ερμηνεία μίας εντολής, κατά τη διάρκεια μίας πραγματικής πυρκαγιάς σε ένα πλοίο, θα ήταν απλά καταστροφική.
Έτσι, στα ρομπότ που έχουν αναπτυχθεί έχει εγκατασταθεί ένα σύστημα αναγνώρισης φωνητικών εντολών, στα αγγλικά, το οποίο θα τους επιτρέπει να ερμηνεύουν κατάλληλα τις εντολές. Μάλιστα, έχει ληφθεί υπόψη η δυνατότητα σωστής ερμηνείας ακόμη και όταν η εντολή δίνεται σε συνδυασμό με άλλες συγκεχυμένες φράσεις, κάτι πολύ πιθανό να συμβεί σε συνθήκες πραγματικής έντασης.
Τα ρομπότ θα είναι σε θέση να κινούνται στα υψηλότερα καταστρώματα των πλοίων, μην ξεχνάμε ότι αυτά σχεδιάστηκαν για ανθρώπους, να ανοίγουν πόρτες στο πέρασμά τους ή να ανεβοκατεβαίνουν σκάλες. Επίσης, θα είναι σε θέση να μπορούν να μεταφέρουν αντικείμενα από το ένα σημείο στο άλλο.
Μάλιστα, αν το πρόγραμμα της πυρόσβεσης είναι επιτυχές, δεν αποκλείεται να υπάρξουν μοντέλα ρομπότ που θα αναλαμβάνουν και άλλες επικίνδυνες εργασίες, όπως η παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε τραυματίες σε ώρα μάχης ή η κατόπτευση πεδίου πριν αποσταλούν πραγματικοί στρατιώτες. Ωστόσο, δεν θα γίνουν έρευνες για χρήση όπλων από ρομπότ μιας και το απαγορεύει η σχετική πολιτική θέση του Αμερικανικού Υπουργείου Αμύνης.
Όπως δήλωσαν στο Mashable στελέχη του προγράμματος, το κάθε ρομπότ-πυροσβέστης θα μπορούσε να κοστολογηθεί περί το ένα εκατομμύριο δολάρια. Ωστόσο, υπολογίζεται ότι το κόστος θα πέσει σημαντικά όταν το Αμερικανικό Ναυτικό οριστικοποιήσει τις προδιαγραφές του πρωτοτύπου και αυτό μπει σε διαδικασία μαζικής παραγωγής.