Ευ. Βενιζέλος: Στις ευρωεκλογές κρίνεται εμμέσως η ευθύνη διεύθυνσης της χώρας

Τετάρτη, 19 Μαρτίου 2014 14:59
UPD:16:04
Eurokinissi/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ
A- A A+

Την εκτίμηση ότι στις ευρωεκλογές «κρίνεται εμμέσως» το ποιός θα έχει την ευθύνη της διεύθυνσης της χώρας έως ότου ολοκληρωθεί το πρόγραμμα, έκανε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ.Βενιζέλος.

«Δεν με ενδιαφέρει η πολιτική των ομαλών συνθηκών, με ενδιαφέρει ποιος θα έχει την ευθύνη της πολιτικής διεύθυνσης της χώρας, ωσότου ολοκληρωθεί το πρόγραμμα και επανέλθουμε σε συνθήκες κανονικότητας, ώστε να μη χαθούν όσα με τόσο κόπο πετύχαμε. Και αυτό είναι ένα θέμα που εμμέσως κρίνεται στις ευρωεκλογές» τόνισε ο κ. Ευ. Βενιζέλος.

Στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου, ο κ. Ευ. Βενιζέλος σχολίασε τις δημοσκοπήσεις, παρατηρώντας ότι «είναι κακές για το πολιτικό σύστημα, συμπεριλαμβανομένου του ΣΥΡΙΖΑ». Επανέλαβε πάντως ότι το κόμμα του ανέλαβε «το κόστος δύσκολων αποφάσεων που εν μέρει αδίκησαν την ελληνική κοινωνία, αναλάβαμε όμως την ιστορική πολιτική ευθύνη».

Ασκώντας κριτική στο ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι «οι άλλοι που μιλούν δημαγωγικά υφίστανται κι αυτοί φθορά στις δημοσκοπήσεις, είναι συμπαθείς κτυπούν φιλικά στη πλάτη, είναι ένας εύκολος ρόλος που κι εγώ θα ήθελα να έχω. Πιστεύουν ότι διστάζουμε να ανταλλάξουμε ρόλους; Ας έρθουν».

Ο ίδιος διευκρίνισε ότι η Ελλάδα δεν έχει λόγο να απευθυνθεί στις διεθνείς χρηματαγορές πριν τις ευρωεκλογές, δεδομένου ότι αυτό θα κριθεί από τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας, ενώ για την αναπτυξιακή πολιτική που εξήγγειλε ο Ματέο Ρέντσι, ο κ.Βενιζέλος ευχήθηκε να πετύχει τονίζοντας ότι ο ίδιος «θέλει να δεί να πετυχαίνουν όλες οι μη κλασικές προσεγγίσεις».

Συμφωνία

Αναφορικά με την τρόικα, ο κ.Βενιζέλος υπογράμμισε ότι «σε όλη αυτή τη δύσκολη διαπραγμάτευση συμμετείχε η κοινοβουλευτική πλειοψηφία» και τόνισε πως επιβεβαιώθηκαν όσα είχαν ειπωθεί, πως δηλαδή «δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα λιτότητας, θα υπάρξει αναπτυξιακή στροφή, ενώ το πρωτογενές πλεόνασμα θα αξιοποιηθεί για τη μείωση του χρέους, τη χρηματοδότηση της οικονομίας και των ταμείων, όπως και τη στήριξη των ευπαθών κοινωνικών ομάδων».

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης υπογράμμισε ότι, το 2011 στη διαπραγμάτευση που ο ίδιος έκανε ως υπουργός Εθνικής Οικονομίας, υποστήριζε όσα έρχεται σήμερα και λέει (εν είδει αυτοκριτικής) το Ανεξάρτητο Γραφείο Αξιολόγησης του ΔΝΤ και τόνισε πως ήταν «αυτό το β΄πρόγραμμα, που τότε συνάψαμε, αυτό που μας οδηγεί σήμερα στην έξοδο από την κρίση».

Εξωτερική πολιτική

«Η ΕΕ καλείται τώρα να εξετάσει και να αξιολογήσει αναδρομικά τη στρατηγική της Ανατολικής Γειτονίας, καθώς δεν είχε προβλέψει την προσβολή της εδαφικής ακεραιότητας, την απόσχιση, τη στρατιωτική ένταση στην περιοχή και την επανάληψη του Ψυχρού Πολέμου», σχολίασε σχετικά με την κρίση στην Ουκρανία ο κ. Βενιζέλος.

Ο ίδιος σημείωσε ακόμη ότι το υπουργείο Εξωτερικών είναι συνεχώς σε επαφή με τους φορείς των 100.000 ομογενών στην Ουκρανία και ανέφερε ότι στο επικείμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα υπογραφεί το πολιτικό σκέλος της Συμφωνία Σύνδεσης της ΕΕ με την Ουκρανία.

Σχετικά με τα ενεργειακά θέματα, ο αντιπρόεδρος υπογράμμισε τη σημασία της Ρεβυθούσας και του ελληνικού δικτύου αγωγών για τη δημιουργία του «Κεντρικού Διαδρόμου Αιγαίου-Βαλτικής» που θα ενισχύσει την ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια, ενώ τόνισε ότι η συνεργασία της χώρας μας με το Ισραήλ, την Αίγυπτο και την Κύπρο στα ενεργειακά δεν στρέφεται εναντίον κανενός.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή