Την ανάγκη να αντιμετωπιστεί η «κόπωση» που παρατηρείται στην ελληνική κοινωνία, καθώς διανύουμε το τελευταίο κρίσιμο διάστημα όπου γίνονται «ορατά τα αποτελέσματα και η απόδοση των προσπαθειών», υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης υπουργός Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλος, μιλώντας στο Διεθνές Συνέδριο με θέμα «Η Εξωστρέφεια ως Στρατηγική Επιλογή: Οραμα και Πραγματικότητα» που διοργανώνει ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων (ΠΣΕ).
«Στόχος είναι να ολοκληρώσουμε ενωμένοι, με τη σωστή πολιτική διεύθυνση το πρόγραμμά μας», τόνισε ο κ. Βενιζέλος και αναφέρθηκε στο πυκνό «χρονικό διάστημα» της ελληνικής προεδρίας, που περιλαμβάνει την εξέλιξη των τρεχουσών υποθέσεων της Ε.Ε., τις ευρωεκλογές, σοβαρές διεθνείς κρίσεις, αλλά και το «δικό μας πρόταγμα, που αφορά την έξοδό μας από την κρίση».
Έκανε ακόμη λόγο για διεθνή αναγνώριση του «ελληνικού επιτεύγματος» (που είναι «η εντυπωσιακή σε μέγεθος δημοσιονομική προσαρμογή και το πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 2,9 δισ. ευρώ»), η οποία όμως, όπως είπε, «καθυστέρησε αδικαιολόγητα, βλάπτοντας την ελληνική οικονομία και ζημιώνοντας την ευρωπαϊκή αφήγηση».
Επισήμανε εξάλλου το «δομικό πρόβλημα» που είχε το ελληνικό πρόγραμμα και υπενθύμισε ότι επί της θητείας του ως υπουργού Εθνικής Οικονομίας αντικείμενο της διαπραγμάτευσης ήταν ακριβώς αυτές οι εσφαλμένες επισημάνσεις του ΔΝΤ, «που είχαν δραματικές παρενέργειες».
Αναφερόμενος στο θέμα του συνεδρίου ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης τόνισε ότι «η εξωστρέφεια κι η ανταγωνιστικότητα είναι έννοιες ταυτόσημες». Σε ό,τι αφορά την εξωστρέφεια παρατήρησε ότι αυτή σχετίζεται με το «νέο παραγωγικό μοντέλο που θα προκύψει μέσα από το ένστικτο της επιχειρηματικότητας και τη δυναμική των επενδύσεων», ενώ για την ανταγωνιστικότητα αναγνώρισε ότι το κράτος είναι εκείνος ο παράγοντας που πρέπει να διαμορφώσει το «νέο μοντέλο εθνικής ανταγωνιστικότητας», ιδιαίτερα τώρα, που πρέπει «να αντικατασταθεί το μνημόνιο από ένα ενδογενές εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης».
Πηγή: ΑΜΠΕ