ΟΑΣΕ: Ενάντια στο διεθνές δίκαιο η προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία

Τετάρτη, 19 Μαρτίου 2014 06:28
UPD:09:44
EPA/SHAWN THEW

Ο Ελβετός υπουργός Εξωτερικών και πρόεδρος του ΟΑΣΕ, Ντιντιέ Μπουρκχάλτερ (φωτογραφία αρχείου).

A- A A+

Ενάντια στο διεθνές δίκαιο είναι, σύμφωνα με τον επικεφαλής του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) Ντιντιέ Μπουρκχάλτερ, η προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία.

«Ο Ελβετός υπουργός Εξωτερικών και πρόεδρος του ΟΑΣΕ θεωρεί ότι τα τελευταία μέτρα που πάρθηκαν από τη Ρωσική Ομοσπονδία σχετικά με το καθεστώς της Κριμαίας συνιστούν παραβίαση των θεμελιωδών δεσμεύσεων του ΟΑΣΕ και δεν είναι συμβατά με το διεθνές δίκαιο», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Τονίζεται επίσης ότι «οι εξελίξεις αυτές δεν θα πρέπει να σημάνουν το τέλος της διπλωματίας, προκειμένου να ξεπεραστεί η κρίση». «Ένας ανοικτός και ειλικρινής διάλογος και αποφασιστικές προσπάθειες για την οικοδόμηση γεφυρών είναι τώρα πιο σημαντικό από ποτέ», αναφέρει ο ΟΑΣΕ.

Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψε την Τρίτη μια ιστορική συνθήκη που συνδέει την Κριμαία στη Ρωσία, με άμεση ισχύ, αγνοώντας τις δυτικές κυρώσεις που έχουν επιβληθεί εναντίον της Μόσχας. Εν τω μεταξύ οι εκπρόσωποι των 57 κρατών μελών του ΟΑΣΕ δεν έχουν ακόμα συμφωνήσει να στείλουν αποστολή του οργανισμού στην Ουκρανία.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλ. Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή