«Δεν θα αναγνωρίσουμε ποτέ την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία»

Σκληρή γραμμή από Ολάντ, Ομπάμα, Κάμερον, ηπιότερη η Μέρκελ
Τρίτη, 18 Μαρτίου 2014 16:21
UPD:16:33
REUTERS/DAVID MDZINARISHVILI

Κάτοικοι της Συμφερόπολης παρακολουθούν σε εστιατόριοτην ομιλία του προέδρου της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν στην Ομοσπονδιακή Συνέλευση.

A- A A+

Η Ουκρανία δεν θα αναγνωρίσει ποτέ την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία, δήλωσε στο Κίεβο ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ουκρανίας Εβγκέν Περεμπγίνις, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

«Δεν αναγνωρίζουμε και δεν θα αναγνωρίσουμε ποτέ την αποκαλούμενη ανεξαρτησία και την αποκαλούμενη συμφωνία για την ένωση της Κριμαίας με τη Ρωσία», δήλωσε ο κ. Περεμπγίνις, προσθέτοντας ότι η συμφωνία που υπογράφηκε με τη Μόσχα «δεν έχει καμιά σχέση με τη δημοκρατία, το δίκαιο και τη λογική».

«Η ομιλία του Πούτιν δείχνει με μεγάλη σαφήνεια πόσο πολύ πραγματική είναι η απειλή που δημιουργεί η Ρωσία για τη διεθνή ασφάλεια», πρόσθεσε.

Το κόμμα του Βιτάλι Κλίτσκο, πρώην πρωταθλητή της πυγμαχίας και υποψηφίου για την προεδρία της Ουκρανίας στις εκλογές της 25ης Μαΐου, ζήτησε να υπάρξει «άμεση ρήξη» των διπλωματικών σχέσεων με τη Ρωσία.

«Με βάση τις εχθρικές πράξεις των ρωσικών αρχών και την πρακτική των διεθνών σχέσεων, επιμένουμε στην άμεση ρήξη των διπλωματικών σχέσεων ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσία», αναφέρει το φιλελεύθερο κεντροδεξιό UDAR (Γροθιά), σε ανακοίνωση που εξέδωσε ως αντίδραση στην ένωση της Κριμαίας με τη Ρωσία.

EURONEWS

Το ρωσικό κοινοβούλιο θα αρχίσει μέσα στις προσεχείς ημέρες τη διαδικασία της επικύρωσης της συνθήκης με την οποία η Κριμαία καθίσταται τμήμα της Ρωσίας, μετέδωσε στο μεταξύ το πρακτορείο ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ, επικαλούμενο δήλωση κοινοβουλευτικού αξιωματούχου μετά την ομιλία του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Θα αρχίσουμε σύντομα την επικύρωση. Αυτό θα συμβεί μέσα στις επόμενες λίγες ημέρες», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ρωσικής Κρατικής Δούμας Αλεξάντρ Ζούκοφ σχετικά με τη συνθήκη, το κείμενο της οποίας είπε πως τίθεται σε ισχύ με την επικύρωσή του.

EURONEWS

Σύγκληση των ηγετών του G7 με πρωτοβουλία Ομπάμα

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα ανέλαβε πρωτοβουλία για σύγκληση, εντός της ερχόμενης εβδομάδας, των ηγετών των χωρών του G7 στη Χάγη της Ολλανδίας για να αποφασιστεί μια κοινή γραμμή πλεύσης σχετικά με το ζήτημα της Κριμαίας και της αντιμετώπισης της Ρωσίας.

Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν, από τη Βαρσοβία όπου και βρίσκεται, δήλωσε ότι η Μόσχα θα αντιμετωπίσει βαρύτερες ευρωπαϊκές και αμερικανικές κυρώσεις εάν προχωρήσει στην οριστική προσάρτηση του κριμαϊκού εδάφους στην επικράτειά της.

ASSOCIATEDPRESS

Έκανε ακόμη λόγο για «κραυγαλέα παραβίαση του διεθνούς δικαίου από πλευράς Ρωσίας», κατηγόρησε τη Μόσχα ότι υποδαύλισε τις εθνοτικές εντάσεις στην Ουκρανία, ότι πραγματοποίησε μία «αυθάδη στρατιωτική επέμβαση» και πως πραγματοποιεί μια «διαρκή επίθεση κατά της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας».

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, από την πλευρά της, χαρακτήρισε την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία «αντίθετη στο διεθνές δίκαιο».

Για ανάγκη «ισχυρής απάντησης» στη Ρωσία έκανε λόγο ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ. «Καταδικάζω αυτή την απόφαση. Η Γαλλία δεν αναγνωρίζει ούτε το δημοψήφισμα ούτε την προσάρτηση της ουκρανικής αυτής επαρχίας από τη Ρωσία», ανέφερε ο Γάλλος πρόεδρος.

Ο κ. Ολάντ χαρακτήρισε τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 20 και 21 Μαρτίου ευκαιρία για συντονισμένη απάντηση των «28» στη Ρωσία.

Σταματά κάθε στρατιωτική συνεργασία με τη Μόσχα το Λονδίνο

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου ανακοίνωσε, δια στόματος του υπουργού Εξωτερικών της χώρας Γουίλιαμ Χέιγκ, ότι διακόπτει κάθε είδους στρατιωτική συνεργασία με τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένου του εμπορίου όπλων και στρατιωτικού υλικού.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον είχε καλέσει νωρίτερα σε επιβολή «επιπρόσθετων κυρώσεων» στη Μόσχα στο βαθμό που δεν θα αποσύρει τα στρατεύματά της από την Κριμαία και δεν θα δείξει σεβασμό στο σύνταγμα της Ουκρανίας.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή