Στα εργασιακά ζητήματα καθώς και στις εξελίξεις στο τραπεζικό σύστημα, εστίασε την κριτική του ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Πάνος Σκουρλέτης χαρακτήρισε «σκάνδαλο» τον τρόπο που εξελίσσεται η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ενώ στα εργασιακά εκτίμησε ότι έρχεται το «τελειωτικό χτύπημα».
Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Real FM, ο κ. Σκουρλέτης προειδοποίησε ότι υπάρχει προσπάθεια να περάσουν «τραγικά» όπως τα χαρακτήρισε μέτρα, ο επιπτώσεις των οποίων θα είναι «ιδιαίτερα για τους εναπομείναντες εργαζόμενους σε αυτή τη χώρα, είναι τραγικές».
Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρθηκε στα ζητήματα των ομαδικών απολύσεων, «αλλά κυρίως της κατάργησης του μέτρου των ωριμάνσεων, καθώς και της δυνατότητας των μακροχρόνια ανέργων να ξαναμπαίνουν στην αγορά εργασίας με τον κατώτατο μισθό» και εκτίμησε ότι «πρόκειται για μια βίαιη έκφραση του σχεδίου εσωτερικής υποτίμησης που ζούμε τα τελευταία 4 χρόνια».
Ο ίδιος, προειδοποίησε ότι οι αλλαγές στα εργασιακά θα έχουν «επιπτώσεις στην αμέσως επόμενη φάση και στις συντάξεις» και πρόσθεσε ότι «πηγαίνουμε, λοιπόν, ολοταχώς σε μισθούς που θα αντιστοιχούν στις γειτονικές μας βαλκανικές χώρες, έτσι όπως το είχαν προβλέψει ορισμένοι, μεταξύ των οποίων και ο ΣΥΡΙΖΑ».
Τράπεζες
Εξάλλου, για τις εξελίξεις στο τραπεζικό σύστημα, έδωσε τη δική του εξήγηση αναφέροντας ότι με την ανακεφαλαιοποίηση το ελληνικό δημόσιο χρεώθηκε 42δις. «Με αυτά τα χρήματα, ανάλογα με την τράπεζα, κατέχει το 87-95% περίπου των μετοχών. Τώρα, λοιπόν, μέσα από την προβλεπόμενη διαδικασία οι ιδιώτες βάζοντας ένα ποσό της τάξεως των 6,5 δις θα βρεθούν να κατέχουν πάνω από το 50% των μετοχών».
Την εξέλιξη αυτή χαρακτήρισε «σκάνδαλο» και δήλωσε ότι «υπάρχουν πολιτικές ευθύνες. Γι’ αυτό και πριν από λίγες μέρες θέλησαν να περάσουν ασυλία σε σχέση με τις ευθύνες των διευθυντικών στελεχών του ΤΧΣ. Και νομίζω ότι τα πράγματα μιλάνε από μόνα τους».
Αναφορικά με το πρωτογενές πλεόνασμα, ο κ. Σκουρλέτης επανέλαβε τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ ότι πρόκειται για αποτέλεσμα «άγριων πολιτικών λιτότητας» και πρόσθεσε χαρακτηριστικά ότι «δεν έχει, λοιπόν, πολύ μεγάλη σημασία τι γίνεται με αυτό το πράγμα. Απ’ ό,τι φαίνεται, απλά και μόνο η χρησιμότητά του αρχίζει και τελειώνει σε σχέση με τις προεκλογικές ανάγκες του κ. Σαμαρά».
Ακόμα ο ίδιος σχολίασε ότι ανεξάρτητα αν θα υπάρξει 3ο μνημόνιο οι «μνημονιακές πολιτικές με τις γνωστές επιπτώσεις είναι βέβαιο ότι θα θελήσουν να τις συνεχίσουν».