Κοντά σε συμφωνία για τα εργασιακά

Δευτέρα, 17 Μαρτίου 2014 21:30
UPD:23:51
Eurokinissi/ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ ΚΩΣΤΑΣ
A- A A+
Κοντά σε συμφωνία βρίσκονται υπουργείο Εργασίας και τρόικα, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης των δυο πλευρών στο υπουργείο Οικονομικών που ξεκίνησε στις 7 το απόγευμα.
 
«Είμαστε ακόμη πιο κοντά σε συμφωνία», ανέφερε μετά τη συνάντηση υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Εργασίας και πρόσθεσε ότι η αποψινή συνάντηση, αφορούσε «ορισμένες τυπικές διευθετήσεις».
 
Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα διαθέσιμες πληροφορίες, το υπουργείο Εργασίας φαίνεται να περνάει τις θέσεις του όσον αφορά στη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, ενώ εκτός απροόπτου, δεν θα υπάρξουν μεγάλες αλλαγές στο καθεστώς των ομαδικών απολύσεων. Αναλυτικά, όσον αφορά στα «μέτωπα» του εργασιακού, οι πληροφορίες αναφέρουν τα εξής:
 
1.       Στο θέμα των ασφαλιστικών εισφορών, προωθείται μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 2,9 ποσοστιαίες μονάδες και των εισφορών που πληρώνει ο εργαζόμενος κατά μία ποσοστιαία μονάδα. Η μείωση θα ενεργοποιηθεί από τον Ιούλιο. Θεωρείται, με βάση τις διαθέσιμες πληροφορίες, πολύ πιθανό, να υπάρξει πρόσθετη μείωση κατά μια ποσοστιαία μονάδα από το 2016ώστε να επιτευχθεί και ο μνημονιακός στόχος για μείωση μόνο των εργοδοτικών εισφορών κατά 3,9 ποσοστιαίες μονάδες. Οι δύο ποσοστιαίες μονάδες (από τις 3,9 μονάδες συνολικά) θα προκύψουν από την κατάργηση του σκέλους που καταβάλλει σήμερα εργοδότης και εργαζόμενος στον ΟΑΕΔ. Αναμένονται οι επίσημες ανακοινώσεις προκειμένου να διευκρινιστεί αν θα υπάρξει και κατάργηση επιδομάτων που καταβάλλονται μέχρι σήμερα, όπως είναι το οικογενειακό.
2.       Στο θέμα των ομαδικών απολύσεων, εκτός απροόπτου δεν θα υπάρξει νομοθετική παρέμβαση και τον κυρίαρχο ρόλο θα αναλάβει το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας. Ήδη έχει υπάρξει σχετική συμφωνία των κοινωνικών εταίρων. Αναμένεται να διευκρινιστεί μόνο το αν θα υπάρξει περαιτέρω απελευθέρωση των απολύσεων μόνο για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε κλάδους που βρίσκονται υπό αναδιάρθρωση
3.       Οι τριετίες θα διατηρηθούν ως έχουν για τους εργαζόμενους. Ωστόσο δεν αποκλείεται η τελική συμφωνία να προβλέπει παρεμβάσεις για τους μακροχρόνια ανέργους. 

«Δεν τίθεται θέμα απολύσεων δημοσίων υπαλλήλων το 2015»

Εν τω μεταξύ μετά την ολοκλήρωση, αργά το βράδυ της Δευτέρας, της συνάντησης, στο υπουργείο Οικονομικών, του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τους επικεφαλής της τρόικας, κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης δήλωσε ότι η κυβέρνηση εμμένει στη θέση της ότι δεν τίθεται θέμα απολύσεων δημοσίων υπαλλήλων το 2015.

Η ίδια πηγή τόνισε ότι εφεξής η διαθεσιμότητα των υπαλλήλων δεν συνδέεται με απολύσεις, ενώ το δεύτερο κύμα των 12.500 διαθεσίμων έως το τέλος Μαρτίου, «κλείνει» με τη διαδημοτική κινητικότητα.

newsroom naftemporiki.gr

 

 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή