Δύο παιδιά μεταξύ των νεκρών από το ναυάγιο στη Μυτιλήνη

Τρίτη, 18 Μαρτίου 2014 11:55
UPD:14:54
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΛΙΜ
A- A A+

Δύο παιδιά και τρεις γυναίκες είναι μεταξύ των επτά νεκρών μεταναστών από το ναυάγιο στο Ακρωτήρι Κόρακας Λέσβου.

Οι οκτώ διασωθέντες, από τους συνολικά 17 επιβαίνοντες στην πεντάμετρη πλαστική λέμβο η οποία ημιβυθίστηκε τα ξημερώματα υπό αδιευκρίνιστες μέχρι στιγμής συνθήκες, μεταφέρθηκαν στο λιμάνι της Μυτιλήνης για την παροχή πρώτων βοηθειών και ιατρικής περίθαλμψης, ενώ εξακολουθούν να αγνοούνται δύο ακόμη άτομα.

Σύμφωνα με το υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου, το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Ερευνας και Διάσωσης του Λιμενικού ενημερώθηκε τα ξημερώματα, από το αντίστοιχο κέντρο της Άγκυρας για την περισυλλογή δύο ναυαγών, από τουρκικό φορτηγό πλοίο που έπλεε στην περιοχή. Αφού παρελήφθησαν από άνδρες του λιμενικού, οι δύο μετανάστες δήλωσαν ότι επέβαιναν με 15 ακόμη άτομα σε λέμβο, η οποία παρουσίασε εισροή υδάτων και ημιβυθίστηκε.

'Αμεσα ξεκίνησε επιχείρηση εντοπισμού των υπόλοιπων αγνοουμένων, στην οποία συμμετείχαν ένα ελικόπτερο super puma, πέντε περιπολικά σκάφη του λιμενικού, ενώ δεσμεύτηκαν για συνδρομή ένα δεξαμενόπλοιο και το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Θεόφιλος» της NEL.

Λίγη ώρα αργότερα το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού και 'Ερευνας ενημερώθηκε για την ύπαρξη της ημιβυθισμένης λέμβου, από παραπλέον δεξαμενόπλοιο, 2,3 ναυτικά μίλια από το Ακρωτήρι Κόρακας.

Αλιευτικό σκάφος κατάπλευσε στην περιοχή και ιδιώτες αυτοδύτες εντόπισαν μέσα στη λέμβο πέντε νεκρούς (τρεις γυναίκες, έναν άνδρα και ένα αγόρι). Από σκάφος του λιμενικού εντοπίστηκαν, επίσης, στη γύρω θαλάσσια περιοχή τα πτώματα άλλων δύο μεταναστών (ενός άντρα και ενός κοριτσιού).

Επίσης, έξι ακόμα αλλοδαποί εντοπίστηκαν στη θαλάσσια περιοχή και κατάφεραν να διασωθούν από τουρκική ακταιωρό. Οι έξι, μαζί με τους άλλους δύο διασωθέντες, μετεπιβάστηκαν σε σκάφος του λιμενικού και μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στο λιμάνι της Μυτιλήνης.

ΔΗΜΑΡ

Πλήγμα για τον πολιτισμό μας, χαρακτηρίζει τη νέα τραγωδία ανοιχτά της Μυτιλήνης, η Δημοκρατική Αριστερά- Προοδευτική Συνεργασία και ζητεί αναθεώρηση της ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής.

Ειδικότερα, σε ανακοίνωση του κόμματος αναφέρεται ότι «η νέα τραγωδία στο Αιγαίο, λίγες μέρες  μετά το Φαρμακονήσι, αποτελεί πλήγμα για τον πολιτισμό μας. Η ελληνική προεδρία οφείλει, έστω και τώρα, να θέσει το ζήτημα της αναθεώρησης της ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής. Οι μετανάστες δεν είναι εγκληματίες, αλλά θύματα».

ΚΚΕ

Σε «θάλασσα νεκρών μεταναστών» μετατρέπεται το Αιγαίο, σχολιάζει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.

«Η νέα τραγωδία στο Αιγαίο, επιβεβαιώνει με τραγικό τρόπο ότι τα μέτρα αποτροπής των μεταναστευτικών και προσφυγικών ρευμάτων, που προωθεί η ΕΕ και οι κυβερνήσεις της, όχι μόνο δε μπορούν να εμποδίσουν τα θύματα της φτώχειας, των αντιδραστικών καθεστώτων και των ιμπεριαλιστικών πολέμων από την απελπισμένη προσπάθεια αναζήτησης μιας καλύτερης ζωής, αλλά αυξάνουν τους θανάτους των απελπισμένων μεταναστών και προσφύγων», αναφέρει το ΚΚΕ.

Παράλληλα, καλεί σε κοινό αγώνα Ελλήνων και μεταναστών «ενάντια τις απάνθρωπες πολιτικές των κυβερνήσεων και της ΕΕ. Για να δοθούν ταξιδιωτικά έγγραφα ενάντια στο Δουβλίνο ΙΙ και τη Συνθήκη Σέγκεν σε όσους επιθυμούν να εγκατασταθούν σε άλλες χώρες της ΕΕ. Να δοθεί πολιτικό άσυλο με δίκαιες και γρήγορες διαδικασίες στους πρόσφυγες, θύματα των πολέμων και των αντιδραστικών καθεστώτων».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή