Διαπραγματεύσεις στον αστερισμό των δημοσκοπήσεων

Τι λένε στην κυβέρνηση για τα δημοσκοπικά ευρήματα, για το Ποτάμι - Η πρώτη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα
Κυριακή, 16 Μαρτίου 2014 14:03
UPD:14:57
REUTERS/JOHN KOLESIDIS

Στο Μαξίμου παρακολουθούν με ενδιαφέρον τις εξελίξεις στο άλλoτε κραταιό ΠΑΣΟΚ και γενικότερα στην κεντροαριστερά.

A- A A+

Στον αστερισμό των διαπραγματεύσεων με τους εκπροσώπους των δανειστών μας και της δημοσκοπικής κατάρρευσης του ΠΑΣΟΚ κινείται το πολιτικό σκηνικό της χώρας, γεγονός που αποτυπώνεται και στα δημοσκοπικά ευρήματα.

Τα δύο αυτά θέματα, σύμφωνα με στέλεχος της κυβέρνησης, με μακρά εμπειρία στα βουλευτικά έδρανα «εφάπτονται» και «αλληλοσυμπληρώνονται». Η συνεχής πίεση από πλευράς των δανειστών μας για υιοθέτηση περισσότερων μέτρων, τις περισσότερες φορές «αντιλαϊκού» χαρακτήρα, βρίσκει το πολιτικό σύστημα της χώρας αφενός ανέτοιμο να αντεπεξέλθει στα προτάγματα των καιρών, αφετέρου απαξιωμένο στα μάτια των πολιτών.

Στο Μαξίμου παρακολουθούν με ενδιαφέρον τις εξελίξεις στο άλλoτε κραταιό ΠΑΣΟΚ και γενικότερα στην κεντροαριστερά. Ενδιαφέρον χαρακτηρίζουν και το δημοσκοπικό εύρημα της έρευνας που δημοσιεύει σήμερα το «Πρώτο Θέμα» που δείχνει τρίτο το Ποτάμι του Σταύρου Θεοδωράκη και ένα 20% των εν δυνάμει ψηφοφόρων του να προέρχεται από τη ΝΔ.

Η εντολή  του Πρωθυπουργού προς όλα  τα στελέχη είναι να απέχουν  από δηλώσεις για την κεντροαριστερά. Η στήριξη στον αντιπρόεδρο  της κυβέρνησης και πρόεδρο  του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο είναι δεδομένη, ωστόσο η «κατάρρευση» του ΠΑΣΟΚ και οι φυγόκεντρες τάσεις στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας προκαλούν πονοκεφάλους στο Μαξίμου και λόγω των κρίσιμων ψηφοφοριών που θα ακολουθήσουν στη Βουλή.

Είναι προφανές, παραδέχεται συνεργάτης του Πρωθυπουργού, ότι ένας αξιόπιστος πόλος εντός του λεγόμενου κεντροαριστερού πόλου ή της σοσιαλδημοκρατίας, στο μέτρο που αποκλείουμε τις αυτοδυναμίες, «δεν μπορεί παρά να είναι απαραίτητος για τη χώρα». Υπάρχουν όμως και οι «σκληροί» της Συγγρού που αναρωτιούνται αν είναι δυνατόν η ΝΔ «να θέλει να αναστήσει το ΠΑΣΟΚ» και να παρατηρεί ένα εγχείρημα «σχεδιασμένο σε γραφεία;».

Στο κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης θεωρούν ότι το κόμμα είναι «τσιμενταρισμένο» απέναντι στην κεντροαριστερά, κάτι όμως που δεν φαίνεται από τις δημοσκοπήσεις. Από τη στιγμή όμως που το Ποτάμι του κ. Θεοδωράκη είναι πολυσυλλεκτικό «κανένα πρόβλημα», λένε στην Κουμουνδούρου. Ο πρόεδρος του κόμματος Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξή του στο σημερινό φύλλο της «Real News»   σχολιάζει τα δημοσκοπικά ευρήματα λέγοντας: «Κυριακή κοντή γιορτή». «Για την ώρα δεν βλέπω Ποτάμι», συνεχίζει, «βλέπω ένα ποτάμι προπαγάνδας για το Ποτάμι. Όταν το νέο κόμμα μπει στην κοίτη του θα δούμε όλοι ποιους θα δροσίσει και ποιους θα θέλει να πνίξει».

Για την ερχόμενη εβδομάδα το πολιτικό προσωπικό της χώρας θα κινηθεί στον αστερισμό της συμφωνίας με τους δανειστές μας και της κύρωσης των επώδυνων αποφάσεων από τη Βουλή. Οι πρώτες ενδείξεις μιλούν για «τοπίο στην ομίχλη» αν και η κυβέρνηση, ελέω Χρυσής Αυγής, έχει αποκτήσει ένα χρήσιμο «μαξιλαράκι» το οποίο δεν αποκλείεται να διευρύνει περαιτέρω μετά την άρση της ασυλίας τεσσάρων ακόμη βουλευτών της Χ.Α. Αναφορές όμως όπως η χθεσινή του αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Μάξιμου Χαρακόπουλου «να μη χύσει η κυβέρνηση την καρδάρα με το γάλα» είναι βέβαιο ότι θα βλάψουν επικοινωνιακά και βεβαίως προμηνύουν για τα χειρότερα στην κρίσιμη ψηφοφορία.       

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή