Λαβρόφ: Ειδική περίπτωση το Κόσοβο, ειδική και η Κριμαία

«Η Κριμαία σημαίνει για τη Ρωσία πιο πολλά απ' όσα τα Φόκλαντς για τη Βρετανία»
Παρασκευή, 14 Μαρτίου 2014 18:00
UPD:22:34
REUTERS/Brendan Smialowski

Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ είχε πολύωρη συνάντησή με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζον Κέρι.

A- A A+

Εάν το Κόσοβο αποτέλεσε ειδική περίπτωση για τη διεθνή κοινότητα, το ίδιο πρέπει να ισχύσει και για την Κριμαία, δήλωσε από το Λονδίνο, μετά από πολύωρη συνάντησή του με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζον Κέρι ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας τόνισε ότι η Κριμαία είναι πιο σημαντική για τη Ρωσία απ' όσο ήταν τα νησιά Φόκλαντς στο νότιο Ατλαντικό για τη Μεγάλη Βρετανία, μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Η τελευταία είχε πολεμήσει με την Αργεντινή για την ανακατάληψη των συγκεκριμένων νήσων το 1982.

Η Ρωσία δεν σκοπεύει να εισβάλει στις νότιες και ανατολικές επαρχίες της Ουκρανίας όπου κατοικούν εκατομμύρια Ρώσοι και ρωσόφωνοι Ουκρανοί, πρόσθεσε, σύμφωνα με το πρακτορείο Associated Press, ο Ρώσος υπουργός.

«ΗΠΑ και Ρωσία συνεχίζουν να έχουν διαφορετική οπτική για την Ουκρανία», κατέληξε, χαρακτηρίζοντας τις επαφές του με τον κ. Κέρι «εποικοδομητικές» και συμπληρώνοντας ότι η Μόσχα «θα σεβαστεί τη βούληση των κατοίκων της Κριμαίας, όπως θα εκφραστεί μέσω του δημοψηφίσματος της Κυριακής».

Ο κ. Κέρι, από την πλευρά του, σημείωσε ότι ψηφοφορία στο ρωσικό κοινοβούλιο για την αποδοχή του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος στην Κριμαία θα αποτελέσει «προσάρτηση από την πίσω πόρτα» της χερσονήσου στη Ρωσία.

EURONEWS

«Εάν η Ρωσία προχωρήσει σε δημιουργία συνθηκών οι οποίες θα αποτελούν απειλή για το λαό της Ουκρανίας, θα αντιμετωπίσει ακόμη μεγαλύτερο κόστος», υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, σημειώνοντας ότι η χώρα του και η διεθνής κοινότητα δεν πρόκειται να αναγνωρίσουν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Κριμαία.

Κάλεσε ακόμη τη Μόσχα να ξεκαθαρίσει τι σκοπεύει να πράξει με τα στρατεύματα τα οποία έχει συγκεντρώσει κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας.

Πούτιν: Νόμιμο το δημοψήφισμα

Σε συνομιλία που είχαν, εξάλλου, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν, ο Ρώσος πρόεδρος τόνισε ότι κατά τον ίδιο το δημοψήφισμα το οποίο θα λάβει χώρα την Κυριακή στην Κριμαία για την απόσχιση της επαρχίας από την Ουκρανία και την ένωσή της με τη Ρωσία είναι «απόλυτα συμβατό με το διεθνές δίκαιο».

Η απόφαση του Ρώσου προέδρου για την αποδοχή ή μη της Κριμαίας ως συνιστώσας δημοκρατίας στη Ρωσική Ομοσπονδία θα ληφθεί, πάντως, μετά την Κυριακή, όπως επιβεβαίωσε και ο κ. Κέρι.

Αντιδρά το ΝΑΤΟ

Παραβίαση του ουκρανικού συντάγματος και του διεθνούς δικαίου χαρακτήρισε το «λεγόμενο» δημοψήφισμα της Κυριακής στην Κριμαία ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς Φο Ράσμουσεν.

Λευκός Οίκος «Λυπηρή η αποτυχία της Ρωσίας»

Η αποτυχία της Ρωσίας να κάνει τα απαραίτητα βήματα για την αποκλιμάκωση της κρίσης στην Ουκρανία είναι «λυπηρή» ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος μετά την αποτυχία των συνομιλιών μεταξύ του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι και του Ρώσου ομόλογού του Σεργκέι Λαβρόφ.

Οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να αντιδράσουν σύντομα μετά τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος που έχει προγραμματιστεί για μεθαύριο Κυριακή με το ερώτημα εάν η ουκρανική Κριμαία θα προσαρτηθεί στη Ρωσία, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

«Δεν έχουμε προφανώς φθάσει σε μια κατάσταση όπου η Ρωσία έχει επιλέξει να αποκλιμακώσει (την ένταση), ή στο σημείο εκείνου όπου η Ρωσία να έχει επιλέξει την οδό της επίλυσης της κατάστασης με ειρηνικό τρόπο και μέσω της διπλωματίας. Αυτό είναι λυπηρό» ανέφερε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

Όπως είπε οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να αντιδράσουν αν τελικά το δημοψήφισμα διεξαχθεί την Κυριακή, ωστόσο όταν  ρωτήθηκε πόσο σύντομα θα ακολουθήσει η αντίδραση αυτή, ο εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας είπε: «Νομίζω, για να μην το διυλίζω και τόσο, σύντομα».
 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή