H Ρωσία δεν θέλει να αρχίσει έναν πόλεμο με την Ουκρανία, δήλωσε την Πέμπτη ο πρεσβευτής της χώρας στον ΟΗΕ, Βιτάλι Τσούρκιν, ωστόσο υποστήριξε ότι το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης της Κριμαίας πρέπει να γίνει σεβαστό. Υπάρχει «ακόμη μια ευκαιρία» για την ειρηνική διευθέτηση της κρίσης, είπε ο Ουκρανός πρωθυπουργός Αρσένι Γιατσενιούκ στο Σ.A. του ΟΗΕ. Ένας νεκρός και δεκάδες τραυματίες στο Ντόνετσκ.
Οι δηλώσεις του Ρώσου διπλωμάτη έγιναν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι το δικαίωμα της περιοχής της χερσονήσου της Κριμαίας στην αυτοδιάθεση θα πρέπει να γίνει σεβαστό από τη διεθνή κοινότητα.
«Η Ρωσία δεν θέλει πόλεμο και ούτε οι Ρώσοι, κι είμαι πεπεισμένος ότι ούτε οι Ουκρανοί το θέλουν αυτό», δήλωσε ο Τσούρκιν.
Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στον ΟΗΕ ανέφερε επίσης ότι η διεθνής κοινότητα αποπειράται να παρουσιάσει μια «σατανική Ρωσία» και κάλεσε τα κράτη μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας να αναλογιστούν την ισορροπία μεταξύ της εδαφικής ακεραιότητας και της αυτοδιάθεσης.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες υπέβαλαν πρόταση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, όπου αναφέρεται ότι το δημοψήφισμα της Κυριακής για την ανεξαρτησία της Κριμαίας από την Ουκρανία είναι παράνομο.
Η πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Σαμάνθα Πάουερ, δήλωσε στους δημοσιογράφους, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του 15μελούς Συμβουλίου Ασφαλείας, ότι στόχος της πρότασης αυτής είναι να αλλάξουν τα σχέδια της Ρωσίας «προτού χαθούν αθώες ζωές».
Μιλώντας στο Συμβούλιο είπε ότι στην πρόταση «υποστηρίζεται η εξεύρεση μιας ειρηνικής λύσης για τη διευθέτηση της κρίσης στην Ουκρανία με βάση το διεθνές δίκαιο και ότι το Συμβούλιο θα πρέπει ενεργεί, όταν είναι απαραίτητο, για την προστασία της παγκόσμιας ειρήνης και ασφάλειας». Η κ. Πάουερ χαρακτήρισε το δημοψήφισμα ως «βιαστικά προγραμματισμένο, αδικαιολόγητο και διχαστικό». Είπε επίσης ότι αποτελεί παραβίαση της κυριαρχίας της Ουκρανίας και προειδοποίησε ότι ο χρόνος για την εξεύρεση μιας ειρηνικής λύσης εξαντλείται, ενώ προέτρεψε τη Ρωσία να εισακούσει «τις φωνές» των 14 μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας και του ουκρανικού λαού.
Ωστόσο, η Ρωσία, ένα από τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας που έχει το δικαίωμα να ασκήσει βέτο, κατέστησε σαφές ότι απορρίπτει την πρόταση, με αποτέλεσμα να αναβληθεί η ψηφοφορία μέχρι και το Σάββατο ώστε να δοθεί περισσότερος χρόνος για διαπραγματεύσεις.
REUTERS/MIKE SEGAR
Μια ευκαιρία στην ειρήνη
Εν τω μεταξύ ο μεταβατικός πρωθυπουργός της Ουκρανίας Αρσένι Γιατσενιούκ εξέφρασε την εκτίμηση, μιλώντας κατά την έναρξη της συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και παρουσία του Βιτάλι Τσούρκιν, ότι υπάρχει «ακόμα μια ευκαιρία» να διευθετηθεί με ειρηνικό τρόπο η κρίση με τη Μόσχα.
Ο Γιατσενιούκ, ο οποίος ζήτησε από τη Μόσχα να αποσύρει τις στρατιωτικές δυνάμεις της από την Κριμαία και να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις, κατηγόρησε τη Ρωσία ότι παραβιάζει πολλές συνθήκες και ότι καταπατά το άρθρο 2 της Χάρτας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τη μη χρήση βίας εναντίον ενός κυρίαρχου κράτους.
Η Μόσχα «υπονομεύει τις προσπάθειες για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων», είπε ο μεταβατικός πρωθυπουργός της Ουκρανίας, εξηγώντας ότι «θα είναι δύσκολο να πείσεις τον οποιονδήποτε να μην αποκτήσει πυρηνικά όπλα» όταν αμφισβητείται η Συνθήκη της Βουδαπέστης του 1994 είπε.
Η σύγκρουση αυτή ξεπερνά τα σύνορα της Ουκρανίας τόνισε ο Γιατσενιούκ, επαναλαμβάνοντας ότι το Κίεβο επιθυμεί να ξεκινήσει συνομιλίες με τη Μόσχα για την επίλυση της κρίσης και απορρίπτοντας «κάθε μορφή στρατιωτικής επίθεσης».
Οι Ρώσοι ετοιμάζουν επίθεση
Νωρίτερα ο Ουκρανός μεταβατικός πρόεδρος Ολεξάντερ Τουρτσίνοφ δήλωσε ότι ρωσικές δυνάμεις έχουν συγκεντρωθεί στα σύνορα Ρωσίας - Ουκρανίας «έτοιμες να εισβάλουν» στη χώρα του, ωστόσο σημείωσε ότι πιστεύει πως οι διεθνείς προσπάθειες θα δώσουν ένα τέλος στην «επίθεση» της Μόσχας και θα αποτρέψουν το ενδεχόμενο ενός πολέμου.
Σε δήλωση του σε τοπικό τηλεοπτικό δίκτυο η οποία αναρτήθηκε στον ιστότοπο της ουκρανικής Προεδρίας, ο κ. Τουρτσίνφ τόνισε ότι την ώρα που οι ρωσικές δυνάμεις καταλάμβαναν την ουκρανική Αυτόνομη Δημοκρατία της Κριμαίας την προηγούμενη εβδομάδα, άλλες μονάδες του ρωσικού στρατού συγκεντρώνονταν στα ανατολικά σύνορα της Ουκρανίας «έτοιμες για εισβολή στο έδαφος της χώρας ανά πάσα στιγμή».
REUTERS/STRINGER
Νεκρός διαδηλωτής στο Ντόνετσκ
Παράλληλα με αυτές τις εξελίξεις, το βράδυ της Πέμπτης ένας 22χρονος έχασε τη ζωή του και δεκάδες τραυματίσθηκαν κατά τη διάρκεια συγκρούσεων μεταξύ φιλορώσων και κυβερνητικών διαδηλωτών στο Ντόνετσκ, σύμφωνα το Reuters.
Οπως αναφέρει η ίδια πηγή εκατοντάδες διαδηλωτές που φώναζαν συνθήματα υπέρ του Ρώσου προέδρου Βλάντιμιρ Πούτιν συγκρούστηκαν με ισάριθμους διαδηλωτές που τάσσονται υπέρ της κυβέρνησης του Κιέβου. Ο 22χρονος, αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων επικαλούμενο ιατρικές πηγές, άνηκε σε ομάδα των φιλοευρωπαϊστών.
Αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν ότι η αστυνομία όσες απόπειρες και έαν έκανε για να κρατήσει σε απόσταση τους διαδηλωτές απέτυχαν.
Το τελευταίο διάστημα έχουν πυκνώσει οι διαδηλώσεις φιλορώσων ενώ δύο φορές έχουν επιχειρήσει να καταλάβουν την έδρα της τοπικής κυβέρνησης.
Την περασμένη Κυριακή περίπου 10.000 φιλορώσοι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν την Κυριακή στο Ντονέτσκ, στην ανατολική Ουκρανία, κάνοντας επίδειξη ισχύος κι αναγκάζοντας τον φιλοευρωπαίο πολιτικό Βιτάλι Κλίτσκο να ακυρώσει συγκέντρωση την οποία προγραμμάτιζε.
Στο Ντόνετσκ βρίσκονται ορυχεία, μεταλλεία και σημαντικές βιομηχανίες.