Βίαιη αίσθηση αμαρτίας, αόρατη γυναίκα και το τέλειο έγκλημα

Οι νέες ταινίες της εβδομάδας
Πέμπτη, 13 Μαρτίου 2014 09:15
A- A A+

Το δραματικό στοιχείο κυριαρχεί στις 3 και μοναδικές κινηματογραφικές επιλογές αυτής της εβδομάδας, όπου αποτυπώνονται η σύγχρονη βίαιη πραγματικότητα της Κίνας, ο παράνομος έρωτας ενός διάσημου συγγραφέα και οι ανάρμοστες ερωτικές περιπέτειες ενός καθηγητή.

«Αίσθηση αμαρτίας»

Η αποκρουστική και σοκαριστική πραγματικότητα της σύγχρονης Κίνας σκιαγραφείται στην ταινία του σπουδαίου Κινέζου σκηνοθέτη Ζία Ζανγκ Κε, που ήταν υποψήφια για Χρυσό Φοίνικα, ενώ ο δημιουργός κέρδισε το βραβείο καλύτερου σεναρίου στο Φεστιβάλ των Καννών 2013. Εμφανώς επηρεασμένο από τις ταινίες πολεμικών τεχνών και μέσα από 4 αληθινά αιματηρά περιστατικά, το σπονδυλωτό δράμα - με τους Ζάο Τάο, Ζιάνγκ Γου, Γουάνγκ Μπάοκιανγκ και Λούο Λανσάν - καταθέτει έναν στοχασμό πάνω στον οικονομικό γίγαντα με το όνομα Κίνα, που διαβρώνεται σιγά σιγά από τη βία. Ένας θυμωμένος μεταλλωρύχος επαναστατεί ενάντια στη διαφθορά των αρχηγών του χωριού του, ένας μετανάστης ανακαλύπτει τις απεριόριστες δυνατότητες ενός όπλου, μία ρεσεψιονίστ δέχεται την επίθεση ενός πλούσιου πελάτη κι ένας νεαρός εργάτης αλλάζει συνέχεια δουλειές, για να βελτιώσει τη ζωή του.

Όπως εξηγεί ο σκηνοθέτης: «Διάλεξα 4 σοκαριστικά βίαιες αληθινές ιστορίες, για να παρουσιάσω μία εικόνα της σύγχρονης Κίνας, όπως εγώ την καταλαβαίνω, και χρησιμοποίησα τις μεθόδους της μυθοπλασίας, για να τις δραματοποιήσω. Η Κίνα ακόμα αλλάζει με γρήγορους ρυθμούς και με έναν τρόπο, που κάνει τη χώρα να δείχνει πιο πλούσια από πριν. Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν προσωπικές κρίσεις, εξαιτίας της άνισης κατανομής του πλούτου μέσα στη χώρα και του τεράστιου χάσματος μεταξύ πλουσίων και φτωχών. Άνθρωποι οδηγούνται στο να χάνουν την αξιοπρέπειά τους κάθε στιγμή. Η βία αυξάνεται. Είναι ξεκάθαρο ότι η καταφυγή στη βία είναι ο πιο γρήγορος και ο πιο άμεσος τρόπος των αδύναμων να διεκδικήσουν την αξιοπρέπειά τους».

«Η αόρατη γυναίκα»

Στη δεύτερη σκηνοθετική του δουλειά, ο - υποψήφιος για Όσκαρ – ηθοποιός Ραλφ Φάινς  μεταφέρει στη μεγάλη οθόνη το ομώνυμο βιβλίο της Κλαιρ Τόμαλιν, που αφορά σε μία «παράνομη» σχέση του Τσαρλς Ντίκενς με μία αρκετά μικρότερή του γυναίκα. Αναλαμβάνοντας και τον ρόλο του διάσημου Βρετανού συγγραφέα, με την - επίσης υποψήφια για Όσκαρ - Κριστίν Σκοτ Τόμας, με την οποία συναντιέται ξανά 17 χρόνια μετά τον «Άγγλο ασθενή», και τους Φελίσιτι Τζόουνς, Μισέλ Φέιρλι, Τομ Χολάντερ, Περντίτα Γουίκς και Τομ Μπερκ στο πλάι του, δημιουργεί ένα δράμα, που ξεπερνά το πλαίσιο της εποχής του και αποτελεί ένα σύγχρονο σχόλιο πάνω στον έρωτα, την εμμονή, τα όρια και τις προκαταλήψεις.

«Ο έρωτας είναι το τέλειο έγκλημα»

Το γαλλικό δραματικό θρίλερ των Αρνό και Ζαν Μαρί Λαριέ - με τους Ματιέ Αμαλρίκ, Ντενί Πονταλιντές, Μαϊουέν και Καρίν Βιάρ – βασίζεται στο μυθιστόρημα του Φιλίπ Τζιάν, «Incidences». Ένας 40άχρονος καθηγητής πανεπιστημίου, ο οποίος ζει σε ένα τεράστιο απομονωμένο σαλέ, επιδίδεται στη σύναψη ερωτικών σχέσεων με τις φοιτήτριές του. Όταν, όμως, μία από αυτές εξαφανίζεται, καταφθάνει η μητέρα της, για να ανακαλύψει τι της έχει συμβεί.

Γιώργος Σ. Κουλουβάρης
[email protected]

Προτεινόμενα για εσάς