Νέα τεχνολογία ανεμογεννητριών με χωροδικτύωμα

Τετάρτη, 12 Μαρτίου 2014 11:37
EPA/LARRY W. SMITH
A- A A+

Με ένα νέο τύπο πύργου ανεμογεννητριών με χωροδικτύωμα η General Electric φιλοδοξεί να ταράξει τα νερά στον κλάδο της αιολικής ενέργειας δεσμευόμενη ότι το νέο της προϊόν είναι ιδανικό για τοποθέτηση σε δυσπρόσιτες περιοχές.

Ο «Πύργος Χωροδικτυώματος», όπως ονομάζεται, αποτελείται από ένα στιβαρό συρματόπλεγμα τυλιγμένο με υαλοβάμβακα ανθεκτικό στις δυσμενείς καιρικές συνθήκες. Σε αντίθεση με τους συμβατικούς πύργους ανεμογεννητριών από χάλυβα, το συρματόπλεγμα μπορεί να τοποθετηθεί επί τόπου. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ο σκελετός του μπορεί να μεταφερθεί μέσα σε εμπορευματοκιβώτια και φορτηγά επιτρέποντας την εγκατάσταση ψηλότερων πύργων σε σημεία, όπου δεν μπορούν να φθάσουν τα μακρύτερα φορτηγά μεταφοράς των συμβατικών πύργων.

Επιπλέον, η βάση του έχει πέντε «πόδια» και μεγαλύτερη διάμετρο από τους κλασικούς πύργους ανεμογεννητριών, γεγονός που ενισχύει την ευστάθειά του και επιτρέπει το ύψος της κατασκευής να ξεπερνά τα 135 μέτρα, καθιστώντας την ιδιαίτερα αποδοτική σε τοποθεσίες με ισχυρούς ανέμους.

«Ο πύργος βοηθάει τους πελάτες μας να στήνουν ψηλότερες ανεμογεννήτριες σε νέες τοποθεσίες, επιτρέποντας την περαιτέρω ανάπτυξη της αιολικής ενέργειας», δήλωσε ο Κλιφ Χάρις, γενικός διευθυντής του κλάδου ανανεώσιμης ενέργειας της GE στην Ευρώπη. «Αυτή η καινοτομία στην τεχνολογία των ανεμογεννητριών ανοίγεο το δρόμο για πύργους με ύψος άνω των 150 μέτρων στην Ευρώπη.»

Ένα πρωτότυπο του «Πύργου Χωροδικτυώματος», ύψους 97 μέτρων και με ανεμογεννήτρια 2,75MW, έχει ήδη τεθεί σε λειτουργία στην Καλιφόρνια. Παράλληλα με τα αποκαλυπτήρια του πύργου, η GE ανακοίνωσε την υπογραφή συμφωνιών με τέσσερις χώρες για ανεμογεννήτριες συνολικής ισχύος 213MW.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή