ΟΑΣΕ: Παράνομο το δημοψήφισμα στην Κριμαία

Τρίτη, 11 Μαρτίου 2014 23:24
UPD:23:38
Reuters/THOMAS PETER

Αφίσα στην Κριμαία που καλεί τους κατοίκους να ψηφίσουν υπέρ της ένωσης με την Ρωσία.

A- A A+

Παράνομο χαρακτήρισε,  ο προεδρεύων του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) Ντιντιέ Μπουρκχάλτερ, το προγραμματισμένο για την ερχόμενη Κυριακή δημοψήφισμα στην Κριμαία για την ένωση της χερσονήσου με τη Ρωσία.

«Με τη μορφή που έχει σήμερα, το δημοψήφισμα που αφορά την Κριμαία και προβλέπεται να διεξαχθεί στις 16 Μαρτίου δεν είναι σύμφωνο με το σύνταγμα της Ουκρανίας και θα πρέπει να θεωρηθεί παράνομο» τόνισε ο ίδιος.

Επίσης ο Μπουρκχάλτερ σημείωσε επίσης ότι δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις για μια αποστολή παρατηρητών του Οργανισμού στο δημοψήφισμα αυτό.

Υπενθυμίζεται ότι το  τοπικό κοινοβούλιο της Κριμαίας την Τρίτη τάχθηκε με μεγάλη πλειοψηφία υπέρ της υιοθέτησης μιας διακήρυξης για την ανεξαρτητοποίηση της Αυτόνομης Δημοκρατίας από την Ουκρανία.

EURONEWS

Η διακήρυξη, την οποία υποστήριξαν 78 από τους 81 βουλευτές που ήταν παρόντες στο κοινοβούλιο, αναφέρει ότι η Κριμαία θα γίνει ανεξάρτητη από την Ουκρανία εάν η πλειοψηφία των εκλογών ψηφίσει υπέρ της απόσχισης από την Ουκρανία και της ένταξης στη Ρωσία στο δημοψήφισμα της Κυριακής.

Χωρίς αποτέλεσμα η επικοινωνία Κέρι - Λαβρόφ

Εν τω μεταξύ άκαρπη απέβη η τηλεφωνική επικοινωνία που είχε την Τρίτη ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι, με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ.

Το θέμα συζήτησης ήταν οι προτάσεις της κυβέρνησης Ομπάμα, οι οποίες κατατέθηκαν το Σαββατοκύριακο και συντείνουν σε μια διπλωματική λύση.

Οι ΗΠΑ κατέστησαν σαφές την Τρίτη ότι η αντίδραση της Ρωσίας στις αμερικανικές προτάσεις για τον τερματισμό της κρίσης στην Ουκρανία δεν είναι ικανοποιητική και δεν δημιουργεί κλίμα διπλωματικής επίλυσης του ζητήματος.

«Ο κ. Κέρι εξέφρασε τη βούλησή του να συνεχίσει τις επαφές με τον κ. Λαβρόφ, ωστόσο η περιρρέουσα ατμόσφαιρα πρέπει να είναι κατάλληλη για την εξασφάλιση της ακεραιότητας και της κυριαρχίας της Ουκρανίας, κάτι που μέχρι στιγμής δεν έχουμε διαπιστώσει στις απαντήσεις της ρωσικής πλευράς», ανέφερε η εκπρόσωπος Τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζεν Πσάκι.

Λάβρόφ: Δικαίωμα αυτοδιάθεσης για την Κριμαία

EURONEWS

Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε στον Αμερικανό ομόλογό του ότι οποιαδήποτε λύση στην ουκρανική κρίση θα πρέπει να λαμβάνει υπ’ όψη τα συμφέροντα όλων των Ουκρανών σε όλες τις περιοχές της χώρας.

Ο κ. Λαβρόφ σημείωσε ακόμη ότι το δικαίωμα των κατοίκων της Κριμαίας στην αυτοδιάθεση θα πρέπει να γίνει σεβαστό, όπως ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Οι δύο υπουργοί αντήλλαξαν «απόψεις και συγκεκριμένες προστάσεις από πλευράς Ρωσίας και ΗΠΑ για τη διασφάλιση της ειρήνης και της ομόνοιας στην Ουκρανία», ανέφερε επίσης το υπουργείο στην ανακοίνωσή του.

Δεν υπήρξε καμία αναφορά σε ενδεχόμενη συμφωνία των δύο πλευρών, ωστόσο οι υπουργοί δεσμεύτηκαν, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, να συνεχίσουν τις συνομιλίες για το ουκρανικό.

Πηγή: ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή