ΗΠΑ: Δεν διαφαίνεται ρωσική βούληση για διπλωματική λύση στην Ουκρανία

Δηλώσεις Πσάκι μετά τη συνομιλία Κέρι - Λαβρόφ
Τρίτη, 11 Μαρτίου 2014 19:49
UPD:19:53
REUTERS/Evan Vucci

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι (φωτ. αρχείου).

A- A A+

Οι ΗΠΑ κατέστησαν σαφές την Τρίτη ότι η αντίδραση της Ρωσίας στις αμερικανικές προτάσεις για τον τερματισμό της κρίσης στην Ουκρανία δεν είναι ικανοποιητική και δεν δημιουργεί κλίμα διπλωματικής επίλυσης του ζητήματος.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι, σε συνομιλία του με τον Ρώσο ομόλογό του την Τρίτη το πρωί (ώρα Ουάσιγκτον), συζήτησε το ζήτημα των προτάσεων της κυβέρνησης Ομπάμα, οι οποίες κατατέθηκαν το Σαββατοκύριακο και συντείνουν σε μια διπλωματική λύση.

«Ο κ. Κέρι εξέφρασε τη βούλησή του να συνεχίσει τις επαφές με τον κ. Λαβρόφ, ωστόσο η περιρρέουσα ατμόσφαιρα πρέπει να είναι κατάλληλη για την εξασφάλιση της ακεραιότητας και της κυριαρχίας της Ουκρανίας, κάτι που μέχρι στιγμής δεν έχουμε διαπιστώσει στις απαντήσεις της ρωσικής πλευράς», ανέφερε η εκπρόσωπος Τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζεν Πσάκι.

Λάβρόφ: Δικαίωμα αυτοδιάθεσης για την Κριμαία

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε στον Αμερικανό ομόλογό του Τζον Κέρι την Τρίτη ότι οποιαδήποτε λύση στην ουκρανική κρίση θα πρέπει να λαμβάνει υπ’ όψη τα συμφέροντα όλων των Ουκρανών σε όλες τις περιοχές της χώρας.

Ο κ. Λαβρόφ σημείωσε ακόμη ότι το δικαίωμα των κατοίκων της Κριμαίας στην αυτοδιάθεση θα πρέπει να γίνει σεβαστό, όπως ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Οι δύο υπουργοί αντήλλαξαν «απόψεις και συγκεκριμένες προστάσεις από πλευράς Ρωσίας και ΗΠΑ για τη διασφάλιση της ειρήνης και της ομόνοιας στην Ουκρανία», ανέφερε επίσης το υπουργείο στην ανακοίνωσή του.

Δεν υπήρξε καμία αναφορά σε ενδεχόμενη συμφωνία των δύο πλευρών, ωστόσο οι υπουργοί δεσμεύτηκαν, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, να συνεχίσουν τις συνομιλίες για το ουκρανικό.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή