Η Γερμανία θα ακολουθήσει τη σύσταση της Κομισιόν για την Τουρκία

Παρασκευή, 24 Σεπτεμβρίου 2004 14:19
A- A A+

Τη σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αν αυτή ταχθεί υπέρ της έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, θα ακολουθήσει η Γερμανία, δήλωσε σήμερα ο γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Μπέλα ¶ντα.

«Αν η Επιτροπή αποφανθεί στις 6 Οκτωβρίου θετικά, τότε η Γερμανία θα ταχθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου υπέρ της έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία», δήλωσε ο κ. ¶ντα, προσθέτοντας πως η γερμανική κυβέρνηση είναι πεπεισμένη ότι η Τουρκία μπορεί να προσεγγίσει, και θα προσεγγίσει ακόμη περισσότερο, την Ευρωπαϊκή Ένωση κατά τη διάρκεια της διαδικασίας αυτής».

Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γιόσκα Φίσερ υπογράμμισε πως η προσέγγιση με την Ε.Ε. δεν θα αφορά αποκλειστικά την ¶γκυρα ή την Κωνσταντινούπολη, αλλά και στις «λιγότερο αναπτυγμένες περιφέρειες της Τουρκίας», όπως για παράδειγμα το Ντιγιαρμπακίρ, τη μεγάλη πόλη της νοτιοανατολικής Ανατολίας όπου ζουν κυρίως Κούρδοι, διευκρίνισε η αναπληρωτής εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών ¶ντγε Λέεντερτσε.

Για το λόγο αυτό, η εκτίμηση, σύμφωνα με την οποία οι διαπραγματεύσεις αυτές μπορεί να διαρκέσουν δέκα ως δεκαπέντε χρόνια «είναι ρεαλιστική», πρόσθεσε.

Όπως επίσης έγινε γνωστό, ο γερμανός καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ θα δεχθεί στις 3 Οκτωβρίου τον τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Βερολίνο, για να συζητήσουν μεταξύ άλλων τα θέματα της προοπτικής ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε..

Πηγή Γαλλικό Πρακτορείο, Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή