Κόσμος
Παρασκευή, 24 Σεπτεμβρίου 2004 14:19

Η Γερμανία θα ακολουθήσει τη σύσταση της Κομισιόν για την Τουρκία

Τη σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αν αυτή ταχθεί υπέρ της έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, θα ακολουθήσει η Γερμανία, δήλωσε σήμερα ο γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Μπέλα ¶ντα.

«Αν η Επιτροπή αποφανθεί στις 6 Οκτωβρίου θετικά, τότε η Γερμανία θα ταχθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου υπέρ της έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία», δήλωσε ο κ. ¶ντα, προσθέτοντας πως η γερμανική κυβέρνηση είναι πεπεισμένη ότι η Τουρκία μπορεί να προσεγγίσει, και θα προσεγγίσει ακόμη περισσότερο, την Ευρωπαϊκή Ένωση κατά τη διάρκεια της διαδικασίας αυτής».

Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γιόσκα Φίσερ υπογράμμισε πως η προσέγγιση με την Ε.Ε. δεν θα αφορά αποκλειστικά την ¶γκυρα ή την Κωνσταντινούπολη, αλλά και στις «λιγότερο αναπτυγμένες περιφέρειες της Τουρκίας», όπως για παράδειγμα το Ντιγιαρμπακίρ, τη μεγάλη πόλη της νοτιοανατολικής Ανατολίας όπου ζουν κυρίως Κούρδοι, διευκρίνισε η αναπληρωτής εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών ¶ντγε Λέεντερτσε.

Για το λόγο αυτό, η εκτίμηση, σύμφωνα με την οποία οι διαπραγματεύσεις αυτές μπορεί να διαρκέσουν δέκα ως δεκαπέντε χρόνια «είναι ρεαλιστική», πρόσθεσε.

Όπως επίσης έγινε γνωστό, ο γερμανός καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ θα δεχθεί στις 3 Οκτωβρίου τον τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Βερολίνο, για να συζητήσουν μεταξύ άλλων τα θέματα της προοπτικής ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε..

Πηγή Γαλλικό Πρακτορείο, Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων